Naar artikel

Winterbanden in Duitsland

In Duitsland is het verplicht om bij winterse omstandigheden op winterbanden of all seasonbanden te rijden.

Winterbanden of all-seasonbanden

 • Verplicht bij winterse omstandigheden - Als winterse omstandigheden dat vereisen, is het gebruik van winterbanden verplicht (situative Winterreifenpflicht). Dit wettelijke voorschrift geldt ook voor Nederlandse auto's en campers. Voor motoren geldt de winterbandenplicht niet.
 • Winterse omstandigheden zijn: ijzel, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Deze omstandigheden kunnen ook voorkomen in aanloop naar of na de echte winterperiode. Houd in de 'koude' maanden daarom het weerbericht in de gaten.
 • Winterbanden moeten zijn voorzien van het sneeuwvloksymbool (3PMSF, 3 Peak Mountain Snow Flake). Ook oudere winterbanden die vóór 1 januari 2018 zijn gefabriceerd en alleen de aanduiding M+S hebben, worden nog tot en met 30 september 2024 beschouwd als winterbanden. 
 • Winterbanden moeten wettelijk een profieldiepte hebben van ten minste 1,6 mm, maar een minimum van 4 mm wordt aangeraden.
 • Wanneer er winterbanden zijn gemonteerd, moet de bestuurder zich aan de voorgeschreven maximumsnelheid voor deze banden houden. Deze maximumsnelheid staat met een lettercode op de zijkant van de band vermeld. Als de maximumsnelheid van de winterbanden lager is dan die van de auto, moet op het dashboard binnen het blikveld van de bestuurder een sticker aangebracht worden met daarop de maximumsnelheid van de banden.
 • Winterbanden moeten op alle wielen worden gemonteerd, maar ze zijn niet verplicht voor aanhangers. Uit veiligheidsoverwegingen wordt echter aangeraden om bij winterse omstandigheden ook een aanhanger met winterbanden uit te rusten.
 • Let op: Als je bij winterse omstandigheden in een auto zonder winterbanden rijdt, riskeer je een boete, maar als je bovendien een verkeersopstopping veroorzaakt omdat de zomerbanden onvoldoende grip hebben op het wegdek, kan de boete hoger zijn. Als je bij winterse omstandigheden op zomerbanden rijdt en een ongeval veroorzaakt, kan het niet monteren van winterbanden worden gezien als grove nalatigheid.

 

Sneeuwkettingen

 • Verplicht bij bord - In bergachtige gebieden kunnen bij winterse omstandigheden sneeuwkettingen verplicht zijn als dat wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat.
 • Als er geen sneeuwkettingenbord staat, maar de weg (grotendeels) met sneeuw of ijs is bedekt, is het toegestaan om sneeuwkettingen te gebruiken.
 • Het is echter verboden met sneeuwkettingen te rijden als er geen ijs of sneeuw op de weg aanwezig is omdat het wegdek dan beschadigd kan raken.
 • Als sneeuwkettingen worden gebruikt, moeten ze ten minste op de twee aangedreven wielen worden gemonteerd.
 • Bij het rijden op sneeuwkettingen is de maximumsnelheid 50 km/h.

 

Alternatieven
 • Als sneeuwkettingen verplicht worden gesteld met een verkeersbord, mag je in plaats van metalen sneeuwkettingen ook sneeuwkettingen van kunststof of sneeuwsokken gebruiken, mits deze voldoen aan de Europese norm EN 16662-1.

Kijk voor meer informatie en aanvullende winterregels in onze landeninformatie.

Regels in andere Europese landen

Meer informatie:

Wat is een winterband?

Twee winterbanden?

Winterbanden in andere landen

Sneeuwkettingen

ANWB advies winterbanden