Naar artikel

Paspoort afgeven

De ANWB krijgt veel vragen binnen over het afgeven en kopiëren van hun paspoort of identiteitskaart tijdens de vakantie. Gezien de toename van identiteitsfraude en de overheidscampagne is dit heel begrijpelijk. Wij geven advies wat je in diverse situaties het beste kunt doen.

Waarom wordt je identiteitsbewijs gevraagd?

Hotels, campings en vakantieparken zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland.
De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land. Maar meestal zijn dit naam, woonplaats, type en nummer van het identiteitsbewijs en aankomst- en vertrekdag. Het is niet nodig het Burgerservicenummer (BSN) over te nemen. Dit nummer in combinatie met je pasfoto is fraudegevoelig. 

Gegevens overnemen  

In principe kun je voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van je identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen. Vraag wel of zij het BSN niet willen overnemen. Dat is niet nodig voor registratie.

Paspoort of ID-kaart afgeven

Wat moet je nu doen als de accommodatieverschaffer je paspoort of ID-kaart wil innemen of een kopie/scan wil maken? In Nederland mogen de accommodatieverschaffers uw paspoort of ID-kaart niet innemen, noch een kopie of scan ervan maken. Dit geldt ook in het buitenland. Dit blijkt uit navraag bij buitenlandse zusterclubs van de ANWB.
De receptie kan verschillende redenen hebben om het paspoort in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Als de accommodatieverschaffer je paspoort of ID-kaart wil innemen of kopiëren/scannen, dan hebben wij onderstaande adviezen om het risico op fraude te voorkomen. 
Werkt de accommodatieverschaffer niet mee aan deze oplossingen, dan heb je helaas geen andere keus dan te vertrekken of het paspoort/de ID-kaart alsnog af te geven.

Adviezen

 1. Wij raden aan vóór boeking na te gaan welke regels de accommodatieverschaffer hanteert ten aanzien van afgifte van (een kopie/scan van) het paspoort.
 2. De ANWB heeft in overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken een brief opgesteld. Daarin is uitleg gegeven dat het paspoort volgens onze regels niet zomaar afgeven mag worden en dat het document eigendom is van de Nederlandse staat. Download het briefje in het DuitsEngelsFransItaliaansNederlandsSpaans of Turks.
 3. Als de accommodatieverschaffer jouw identiteitsbewijs toch wil innemen, zeg dan dat je het nodig hebt om je te kunnen legitimeren bij o.a. een politiecontrole of  een uitstapje met een grenspassage. Het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs, is strafbaar. 
 4. Vraag of de receptie de benodigde gegevens overschrijft of typt. Vraag of zij het BSN niet willen overnemen; dit is nl. niet nodig voor de registratie. Vraag daarna het identiteitsbewijs terug.
 5. Wil de receptie een kopie, doe dan het volgende: 
  - Geef een (vooraf gemaakte) eigen kopie, waarop het BSN al is door gehaald en de foto is doorgekruist. Vermeld daarop voor wie de kopie is bedoeld en de datum. Je moet dan nog wel het originele identiteitsbewijs laten zien.
  Als de receptionist zelf een kopie maakt:
  - Vraag dan of de receptionist het BSN en foto wil doorhalen en op de kopie te  schrijven voor wie de kopie is gemaakt, of
  -Geef het identiteitsbewijs met bijpassende hoes af voor een kopie. De hoes schermt fraudegevoelige gegevens af, of
  - Gebruik de Kopie ID app van de overheid. Dit is een app waarbij je met je smartphone gemakkelijk en veilig een kopie van je identiteitsbewijs kunt maken. Je kunt het BSN door strepen en er kan een watermerk overheen gezet worden met datum en doel van de kopie. Deze scan kan per mail direct naar de accommodatieverstrekker worden gestuurd. 
   - Vraag de kopie van je paspoort bij vertrek terug.
 6. Wanneer de receptie afgifte of kopie eist in verband met zekerheid van betaling/borgstelling, kun je het volgende voorstellen: 
  - Een vooruitbetaling doen of een garantie voor een bepaald bedrag via de creditcard geven.
  - Op campings aangesloten bij Camping Key Europe kun je volstaan met het achterlaten van deze kampeerkaart in plaats van het paspoort of ID-card. Deze kaart is verkrijgbaar bij de ANWB.
 7. Heeft u een vermoeden van identiteitsfraude, dan vindt u tips op de website van de Rijksoverheid.

Bijzondere situaties

Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen, zo is gebleken uit ervaringen van ANWB-leden. We noemen hier een aantal gemelde situaties:

 • Bij verblijf in Rusland, Italië, Spanje, Kroatië en Aziatische landen wordt het paspoort soms ingenomen voor een aantal dagen voor een controle door de autoriteiten.
 • Bij deelname aan cruises of rondreizen wordt het identiteitsbewijs vaak ingenomen. Hier zit meestal een service-element achter. In verband met veelvuldige (nachtelijke) passages van landsgrenzen en douanecontroles worden de reisdocumenten op één centraal punt verzameld, zodat je niet steeds bij aanwezig hoeft te zijn bij een controle.
 • Als je een visum in Nederland aanvraagt via een visumdienst. Het gaat hier om vrijwillig een organisatie opdragen om het visum voor jou te regelen bij de ambassade. Je hebt de keuze om dit zelf te doen of dit aan iemand anders op te dragen.

Wat doet de ANWB hieraan?

Bovenstaande adviezen werken niet altijd, blijkt uit ervaringen van ANWB-leden. En dat klopt omdat men te maken krijgt met wet- en regelgeving van andere Europese landen. Hotels, campings en vakantieparken zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. Het ene land schrijft de gegevens over, het andere land kiest voor gemak (en snelheid) en kopieert/scant je identiteitsdocument. Als ANWB kunnen wij adviseren, maar we kunnen de buitenlandse campinghouder of hoteleigenaar niet dwingen om zich te houden aan de Nederlandse wet.

Wat we wél kunnen doen, is het probleem regelmatig aangeven bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. We hebben bijvoorbeeld gepleit om het privacygevoelige BSN-nummer niet op de voorkant van het identiteitsbewijs te plaatsen, zodat dit niet automatisch wordt mee gekopieerd. Dat is door het Ministerie overgenomen. Alle nieuwe paspoorten hebben het BSN-nummer op de achterkant staan. Het Ministerie heeft sinds kort ook de KopieID app ontwikkeld die je identiteitsgegevens beschermt. Meer informatie vind je hier.

Lees meer over onze standpunten en acties

Meer informatie:

Annuleren

Problemen

Identiteitsfraude, tips Rijksoverheid