Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verwachting energieprijzen voor 2024 en 2025

Wat ga je de komende tijd voor gas en stroom betalen?

Dynamische energieprijzen schommelen continu. Soms schommelen ze een heel klein beetje, soms zijn er grotere pieken en dalen. Het zou natuurlijk fijn zijn als je een beetje vooruit kunt kijken. Wat is de verwachting voor de energieprijzen in de zomer, herfst en winter van 2024/2025?

Energieprijzen afhankelijk van vraag en aanbod

Simpel gezegd zijn de actuele prijzen van stroom en gas afhankelijk van zowel de vraag als het aanbod. Is er veel aanbod en is er weinig vraag, dan zijn de prijzen laag. Daalt het aanbod en stijgt de vraag, dan gaan de prijzen omhoog. Sommige van die patronen zie je iedere dag. Zo is stroom midden op de dag en in het weekend gemiddeld flink goedkoper.

Definitieve prijzen een dag van tevoren bekend

Iedere dag rond 13:00 worden de energieprijzen voor de volgende dag bekend. Op basis van het weerbericht wordt een inschatting gemaakt van onder andere de productie van zonne- en windenergie, afgezet tegen de verwachte vraag op dat moment.

Waarom voorspellen van energieprijzen moeilijk is

Wil je langer vooruit kijken, dan kun je bijvoorbeeld kijken naar het weerbericht voor de komende 14 dagen. Dat geeft een aardige inschatting van de hoeveelheid zon en wind. Daarnaast bepaalt de temperatuur ook voor een deel de energievraag.

Daarnaast kan het weer ook op minder vanzelfsprekende manieren invloed hebben op het aanbod van energie. Zo steeg de gasprijs in 2022 nog een stukje verder omdat door extreem laag water de aanvoer van kolen door binnenvaartschepen stil kwam te liggen. Eventuele overstromingen in Noorwegen kunnen effect hebben op de aanvoer van gas. Niet alleen het weer hier, maar ook elders in de wereld kan dus invloed hebben op onze energieprijzen.

Zoals je zelf waarschijnlijk ook al eens gemerkt hebt zijn weersvoorspellingen lang niet altijd even betrouwbaar. Zeker niet als je meer dan 48 uur vooruit kijkt. Laat staan dat je nu al kan voorspellen hoe het weer de gehele zomer zal zijn. We weten dus niet precies hoe groot de energievraag zal zijn en hoeveel wind- en zonne-energie daar tegenover staat. Dat maakt het geven van een verwachting van de energieprijzen voor de iets langere termijn al moeilijk.

Gasprijzen stabiel in vergelijking met 2021 en 2022

Daar komt nog bij dat er nog veel meer zaken van invloed zijn op de inkoopprijzen van energie. Op dit moment is er bijvoorbeeld een redelijk stabiele invoer van aardgas uit Noorwegen en van LNG uit de Verenigde Staten. Daardoor zijn de gasprijzen – ondanks de voortdurende oorlog in Oekraïne – lang niet meer zo hoog en volatiel als in 2021 en 2022. Dat geldt ook voor de elektriciteitsprijs, die door de vele gasgestookte centrales in Nederland, meebeweegt met de gasprijzen.

Toegenomen afhankelijkheid van VS en Noorwegen

We zijn niet meer zo afhankelijk van Rusland als voorheen, maar daar staat nu een grote afhankelijkheid van Noorwegen en de Verenigde Staten tegenover. Problemen met de aanvoer vanuit Noorwegen of extra vraag naar Amerikaans LNG vanuit China kunnen daardoor van grote invloed zijn op onze energieprijzen.

Nederlandse gasvoorraden al grotendeels gevuld

Op het moment van schrijven is de aanvoer stabiel en dat geldt ook voor de vraag. Afgelopen winter hoefden de gasvoorraden niet volledig te worden aangesproken en waren de gasopslagen dus niet helemaal leeg. Ook is men al weer tijdig begonnen met het aanvullen en hoeft er niet halsoverkop nog flink gas worden ingekocht in de herfst.

We kunnen dus geen uitgebreide verwachting geven voor de energieprijzen over de rest van 2024 en 2025, hoe graag we dat ook zouden willen. We kunnen ons alleen baseren op dat wat vandaag bekend is - een redelijk stabiel evenwicht van vraag en aanbod - maar die situatie kan morgen anders zijn.

Gemiddelde gasprijzen januari 2021 - juli 2024

Mogelijk hogere belasting op gas in 2025

Een groot deel van onze energieprijzen bestaan uit belasting. Kijk maar eens goed hoe de prijs van een kilowattuur stroom of de prijs van een kuub gas is opgebouwd. De energiebelasting op elektriciteit is in 2024 wat omlaag gegaan, de belasting op gas is juist gestegen. Het is goed mogelijk dat met name de belasting op gas in 2025 verder zal stijgen.

Het vorige kabinet deed vorig jaar het voorstel om een extra belastingschijf in te voeren op gasverbruik, waarbij huishoudens voor hun gasverbruik boven de 700 kuub een verhoogd tarief gaan betalen. Deze maatregel is echter niet definitief en bovendien hebben we nu een andere regering. Waarschijnlijk weten we met Prinsjesdag meer over de belastingtarieven op gas en stroom in 2025.

Dynamisch energiecontract versus een vast energiecontract

Wat we wel kunnen doen, is laten zien hoe de prijzen zich de afgelopen jaren ontwikkeld hebben en waarom je – zeker op de lange termijn – goed zat met een dynamisch energiecontract. Stijgen de energieprijzen op de handelsbeurs, dan stijgen de energieprijzen bij een dynamisch contract direct mee. Je betaalt immers de inkoopprijs. De gemiddelde prijs bij het afsluiten van een vast contract stijgt, met enige vertraging, ook gewoon mee.

Gemiddelde stroomprijzen januari 2021 - juli 2024

Direct profiteren van lagere energieprijzen

Interessant wordt het vooral als je kijkt naar prijsdalingen. Daar profiteer je met een dynamisch contract meteen van. De gemiddelde stroomprijs van een vast contract daalt echter veel minder snel en blijft nog lang op een hoog niveau. Vergelijk het met benzineprijzen. Bij stijgende olieprijzen merk je dat bijna direct aan de pomp. Dalen de olieprijzen, dan duurt het veel langer voordat je dat bij het tanken merkt.

Besparen door je verbruik te sturen

Zoomen we in op de stroomprijs van uur tot uur, dan zie je dat dynamische tarieven 85 procent van de tijd lager waren dan de gemiddelde stroomprijs van een vast contract. Zeker als je een deel van je stroomverbruik kunt sturen, door bijvoorbeeld je wasmachine of vaatwasser vooral overdag te laten draaien, kun je flink besparen. Heb je een elektrische auto, dan kun je bijna elk weekend heel voordelig thuis laden.

Groei van het aantal uren met ‘gratis stroom’

Wat we je ook niet willen onthouden: de ontwikkeling van uren met een negatieve stroomprijs. Dat zijn momenten waarop de inkoopprijzen van stroom (dus zonder belastingen) negatief zijn. Dat het aantal windmolens en zonnepanelen de afgelopen jaren gestaag bleef groeien zie terug in het aantal uren met negatieve stroomprijs per jaar.

De zekerheid van altijd eerlijke energieprijzen

Kort samengevat: voor nu ziet het er dus goed uit, maar of dat zo blijft hangt af van een hele hoop moeilijk voorspelbare factoren. Weer, geo-politiek en overheidsbesluiten zijn allemaal van invloed op jouw energierekening.

Hoewel we je dus geen zekerheid kunnen geven over de precieze energieprijzen voor de langere termijn, kunnen we je wel iets anders bieden: de zekerheid dat je altijd de eerlijke, actuele prijs voor energie betaalt. Zonder dat je het geluk moet hebben dat je het vastzetten van je tarieven goed timet. Zonder elk jaar over te stappen om optimaal te kunnen profiteren van welkomstkortingen.

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 600.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen als de stroom het goedkoopst is.