Naar artikel

Dit zijn de grootste energieslurpers in en rond het huis

Welke apparaten zijn grootverbruikers van stroom?

Zorg dat je weet welke apparaten veel energie gebruiken. Lees wat grootverbruikers zijn en wat je kan doen om minder én goedkoper stroom te verbruiken.

Onzuinige apparaten die tijdens piek-uren veel stroom verbruiken, zorgen voor veel kosten. Denk aan een elektrische kookplaat of de verwarming. Die gebruik je meestal op vaste momenten waarop de stroomprijs hoog is, maar er zijn genoeg apparaten waar je wel mee kunt te bezuinigen. Een dynamisch energiecontract helpt je om hun energiekosten meer in de hand te houden.

Om het verbruik van potentiële grootverbruikers uit te drukken in euro's is gerekend met wat Nederland volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) in mei 2022 gemiddeld betaalde voor 1 kWh: € 0,44.

We zetten per vertrek op een rij wat mogelijk de grootverbruikers van stroom zijn!

Zonnepanelen

Heb je zonnepanelen, zorg dan dat je stroom verbruikt als de panelen voldoende energie opwekken. Dat is het voordeligst voor je. Ook omdat je niet saldeert op ongunstige momenten, zoals bij negatieve stroomprijzen.

Gasgrootverbruikers

Meestal bestaat gasverbruik voor 75% uit verwarmen, 20% warm water en 5% koken. Verwarmen, douchen of badderen, warm eten: geen activiteiten die je zomaar kan verplaatsen. Toch zijn er wat simpele besparingstips. Óf je kan helemaal van het gas afgaan.

Samenvattende tips

1. Kies het laagste uurarief

Als dat kan, zorg dan dat je grootverbruikers inschakelt als de actuele uurtarieven op z’n laagst zijn. Zoals de wasmachine, droger en vaatwasser. Maar zeker ook de elektrische auto, mits je die thuis kunt opladen.

De meest gunstige tijdsvakken zijn over het algemeen van 0:00 tot 6:00 uur 's nacht en 12:00 tot 16:00 uur 's middags. Met een simpele stekker met timer-functie kom je daarmee misschien al een heel eind.

Heb je zonnepanelen? Verbruik dan zoveel mogelijk als de panelen stroom opwekken.

2. Bespaar door aanpassingen aan te brengen

Je kan bijvoorbeeld leidingen isoleren, tochtstrips aanbrengen, zonwering plaatsen. Of bijvoorbeeld de thermostaat lager zetten, zoals bij de keukenboiler.

Denk ook aan het volledig uitzetten van apparaten in plaats van op stand-by. Om dit sluipverbruik te signaleren kan je je slimme meter uitbreiden met een apparaatje voor realtime-inzicht in je verbruik. Dit noem je een P1-meter. Dit kost je een paar tientjes.

3.  Vervangen of afschaffen

Oude apparaten zijn vaak echte grootverbruikers van stroom. Zijn ze niet nodig, doe ze dan weg. Of schaf een modern, zuinig exemplaar aan. Dat verdient zich uiteindelijk makkelijk terug door minder verbruik.

Alles over Energie

Alles over Energie

Alle informatie over energie en je energiecontract!
Waarom is energie nu zo duur?

Waarom is energie nu zo duur?

De prijzen van stroom en gas zijn enorm gestegen, hoe kan dat?
Goedkope energie zonder overstappen

Goedkope energie zonder overstappen

Op zoek naar de goedkoopste energieleverancier? Lees dan dit eens!
ANWB Energie
EnergietegenInkoopprijs

ANWB Energie

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.