Dit zijn de grootste energieslurpers in en rond het huis

Welke apparaten zijn grootverbruikers van stroom?

Zorg dat je weet welke apparaten veel energie gebruiken. Lees wat grootverbruikers zijn en wat je kan doen om minder én goedkoper stroom te verbruiken.

Onzuinige apparaten die tijdens piek-uren veel stroom verbruiken, zorgen voor veel kosten. Denk aan een elektrische kookplaat of de verwarming. Die gebruik je meestal op vaste momenten waarop de stroomprijs hoog is, maar er zijn genoeg apparaten waar je wel mee kunt te bezuinigen. Een dynamisch energiecontract helpt je om hun energiekosten meer in de hand te houden.

Om het verbruik van potentiële grootverbruikers uit te drukken in euro's is gerekend met wat Nederland volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) in mei 2022 gemiddeld betaalde voor 1 kWh: € 0,44.

We zetten per vertrek op een rij wat mogelijk de grootverbruikers van stroom zijn!

 

Koel-vriescombinatie

Een groot model ijskast gebruikt jaarlijks ongeveer 390 kWh (€ 172 per jaar). Dat stroomverbruik is vergelijkbaar met het verbruik van drie nieuwe koel-vriescombinaties. Overweeg of je die koelkast echt nodig hebt, zorg in elk geval dat de plaats van de koelkast goed is geïsoleerd.

Koelkasten hebben een klimaatklasse met een minimum- en maximumtemperatuur. Bijvoorbeeld klimaatklasse N, geschikt voor buitentemperaturen tussen de 16 en 32 graden. Is de temperatuur hoger of lager, dan moet de koelkast harder werken en stijgt het stroomverbruik. Daarom kan isolatie kosten besparen.

 

Keukenboiler

Een andere grootverbruiker is de keukenboiler. Die bespaart energie doordat warm water eerder bij de kraan is. Maar de boiler gebruikt ook veel stroom, gemiddeld zo’n 290 kWh per jaar (€ 128 per jaar). Je kan het verbruik verminderen als je de thermostaat lager zet én (leidingen van) de keukenboiler goed isoleert.

Verwarmen doet de echter elektrische boiler niet constant. Een stekker met timer-functie zorgt al dat de boiler in de goedkopere tijdsvakken verwarmt. Er zijn ook echt 'slimme' stekkers die rekening kunnen houden met de dynamische energietarieven.

 

Vaatwasser

De vaatwasser verbruikt ook veel, gemiddeld per jaar 230 kWh (€ 100 per jaar). Veel moderne vaatwassers hebben een functie om de starttijd in te stellen. Met een dynamisch contract kan je kiezen om de vaatwasser te laten draaien tijdens de dalperiode met lagere uurtarieven. Is de vaatwasser ouder dan tien jaar, dan is vervanging voor een zuiniger model het overwegen waard.

 

Kookplaat

Koken doe je meestal tijdens de piek van energieverbruik, als de stroomprijs hoog is. Daar kan je met een kookplaat weinig aan veranderen. Je hebt wél invloed op het type kookplaat. Van de elektrische kookplaten is inductie het zuinigst, het verbruik is per jaar ongeveer 175 kWh. Een normale elektrische kookplaat gebruikt aanzienlijk meer: zo’n 260 kWh per jaar (€ 77 tot € 115 per jaar).

 

Biertap

Je ziet de beertender niet meer zo vaak, maar als je er nog eentje hebt is het een potentiële grootverbruiker. Taps die continu koelen gebruiken wel 500 kWh per jaar (€ 220 per jaar). Een krat bier koud leggen is dan een stuk voordeliger.

 

TV

Grote televisies zijn er in soorten en maten, ook wat betreft stroomverbruik. Een goede graadmeter voor het kWh-verbruik is het energielabel gecombineerd met het aantal inches van het scherm. Een 32 inch-scherm met energielabel A verbruikt per jaar 17 kWh. Een 65 inch-scherm met label G vraagt maar liefst 230 kWh (€ 8 tot € 51 per jaar).

De instellingen van de televisie hebben vaak ook een energiezuinige modus, met een lagere scherm-helderheid. De simpelste tip is de gordijnen te sluiten als je tv kijkt. Als de kamer donker is, heb je geen last van een minder helder scherm. Wat ook scheelt: haal de televisie van stand-by en zet die echt uit.

 

TV-ontvanger

Afhankelijk van je tv-aanbieder en de functionaliteiten van het meegeleverde kastje kan het stroomverbruik flink verschillen. De gemiddelde televisiekijker met 2,5 uur verbruikt per jaar tussen de 40 - 180 kWh (maximaal € 80 per jaar), waarvan een groot deel van de tijd door de stand-by stand.

 

Spelcomputers

Je vindt ze ook regelmatig terug op een slaap- of speelkamer, maar we zetten hem voor het gemak nu even in de huiskamer. De Playstations en X-boxen van deze wereld verbruiken niet alleen als er flink mee gespeeld wordt, maar ook in de stand-by stand gaat er nog de nodige stroom doorheen. Zo verbruikt een Playstation 4 Pro op basis van 2 uur gamen per dag en de rest op stand-by zo'n 200 kWh per jaar (€ 88 per jaar). De nieuwere Playstation 5 is overigens wel een stuk zuiniger.

 

Aquarium

Volgens de branchevereniging heeft zo’n 10% van de Nederlandse huishoudens een aquarium. Vissen hebben een derde plaats in de huisdiertop-3. Een aquarium van 100 liter (afmetingen zijn ongeveer 70 x 35 x 50 cm) gebruikt per jaar gemiddeld 1.400 kWh (€ 616 per jaar). Een aquarium gebruikt stroom voor verlichting, warmte en filtering.

Besparen kan op meerdere manieren. Probeer de ‘lichte periode’ in het aquarium af te stemmen op voordelige stroomtarieven en gebruik (dimbare) LED-lampen.Op verwarmen kan je besparen door goede isolatie en een plaats zonder tocht. Een stekker met timer-functie kan hier ook uitkomst bieden. Echt 'slimme' stekkers kunnen rekening houden met de dynamische uurtarieven.

Gebruik verder het juiste filter en maak dat regelmatig schoon. Te veel filteren heeft geen nut. Door een vies filter moet de pomp harder werken.

 

Waterbed

Een goede nachtrust is zeker wat waard. Stiekem is een waterbed wel een grote stroomslurper. Hoeveel kWh’s een waterbed verbruikt om het water te verwarmen, hangt af van de grootte, het vertrek en de leeftijd van het bed. Modernere waterbedden hebben slimmere systemen om minder stroom te verbruiken.

Een waterbed vraagt de hele dag een constante temperatuur. De verwarming uitschakelen en ’s avonds aanzetten, scheelt niet in verbruik. Je kunt wel zorgen dat het waterbed verwamt op de momenten dat de stroom voordelig. Dat kan met een stekker met timer-functie of met een echt 'slimme' stekker die rekening houdt met je uurtarieven. Gemiddeld is het stroomverbruik van een waterbed ongeveer 700 kWh (€ 308 per jaar), variërend van 300 kWh tot ruim 1.200 kWh per jaar.

Een investering in een modern, energiezuinig bed is verstandig. Zonde om wakker te liggen van de energierekening.

 

Strijken

Los van het stroomverbruik om alles weer schoon te krijgen moet een gedeelte van onze was ook nog gestreken worden voordat het de kast ingaat. Een stoomstrijkijzer verbruikt met een uurtje strijken zo'n 2 kWh. Afhankelijk van de grootte van je gezin en hoe handig je bent met een strijkijzer is dat met een uurtje strijken per week zo'n 104 kWh op jaarbasis (€ 46 per jaar). Strijken als de dynamische uurtarieven gunstig zijn is een optie.

 

Wasmachine

We hebben ‘m hier maar even in de badkamer gezet, al draait jouw machine misschien wel in de (bij)keuken of op zolder. Wat een wasmachine verbruikt, hangt af van het energielabel en de grootte van het gezin. Per wasbeurt gaat het gemiddeld om een halve kWh. Voor een gezin met 4 personen rekenen we op zo'n 7 wassen per week. Dat is ongeveer 180 kWh (€ 83 per jaar).

Op wassen kan je vrij simpel enkele tientjes besparen door de was te doen tijdens de laagste stroomtarieven. Op moderne wasmachines kan je de tijd programmeren. En een energiezuinige eco-stand kiezen.

 

Wasdroger

Voor de wasdroger geldt hetzelfde: je bespaart tientallen euro's als je ‘m aanzet tijdens de laagste stroomtarieven. Én oude beestjes verbruiken veel. Bij de wasdroger kan je kiezen uit verschillende types. Goedkoper is vaak duurder in verbruik, zuinige types duurder in aanschaf. De energielabels gaan van C met een verbruik van zo’n 550 kWh per jaar naar A+++  met 170 kWh per jaar (€ 75 tot € 242 per jaar).

Er zijn drie soorten wasdrogers, de oude bekende afvoerdroger. Die blaast de warme lucht door een slang naar buiten. De afvoerdroger is heel onzuinig en wordt weinig meer verkocht. Zuiniger is de condensdroger, maar allerzuinigst is de warmtepompdroger. Die werken ongeveer volgens hetzelfde principe: de kleding drogen door warme lucht in de trommel te blazen. De warmtepompdroger hergebruikt die lucht slimmer en is daardoor zuiniger. De meest zuinige wasdroger blijft het wasrek.

 

Airconditioning

Warmere zomers leiden tot meer behoefte aan koeling in huis, het aantal verkochte airco’s neemt de afgelopen jaren toe. Er zijn veel verschillende soorten airconditioning met allerlei intensiteiten in afwijkende soorten huizen.

Als vuistregel kan je stellen dat een vaste airco (met een buiten- en binnendeel) ongeveer 250 kWh per jaar verbruikt. Een mobiele airco (met afvoerslang naar buiten) is onzuiniger en vraagt jaarlijks zo’n 350 kWh. Dat zijn gemiddelden, rekening houdend met het aantal warme dagen per jaar en te koelen oppervlakte (€ 110 tot € 155 per jaar).

Minder stroom verbruiken, kan door slim om te gaan met de koeling. Goed de woning isoleren, zorgen voor effectieve zonwering. Heb je zonnepanelen, dan dempt dat het verbruik van de airco aardig. Je kan de opgewerkte stroom op zonnige dagen goed gebruiken voor de eigen airco.

 

Vloerverwarming

Vloerverwarming is meestal energiezuiniger dan verwarmen met radiatoren. Waar je op kan letten, is het verbruik van de circulatiepomp van de vloerverwarming. Die pompt het warme water door de leidingen. Oudere typen pompen draaien continu, dat vraagt een boel stroom.

Je kan de oude pomp vervangen door een nieuwe, slimmere pomp. Of – voordeliger – zelf een pompschakelaar installeren. Die controleert zelf of verwarmen nodig is en schakelt de pomp in. Dat kan je maar liefst zo’n 600 kWh per jaar schelen (€ 264 per jaar). En een pompschakelaar heb je al voor ’n paar tientjes. Hier zitten je daadwerkelijke stookkosten nog niet bij in.

 

Oude koelkasten en vriezers

Ze doen al jaren ongezien hun best, vaak in de schuur: oude koelkasten en vriezers. Handig voor pizza’s bij onverwacht bezoek. Of wat flessen koele witte wijn. Stiekem slurpen die oude apparaten een flinke hoeveelheid stroom.

Een voorbeeldje: parkeer je de 20 jaar oude koelkast in de fietsenschuur, dan kost dat je jaarlijks tot wel 400 kWh. Koop je nu de zuinigste koelkast (tafelmodel) met energielabel D, dan vraagt die jaarlijks nog maar 115 kWh (€ 50 tot € 175 per jaar).

 

Terrasverwarming

Misschien aangeschaft om in een herfstige coronapiek toch nog in de tuin te zitten. En nu ongemerkt een blijvertje, die terrasheater. Je hebt ze op gas en stroom, de kosten van het verbruik zijn ongeveer hetzelfde. De terrasverwarmer verbruikt per jaar zo’n 250 kWh (€ 110 per jaar). Koop je ’n paar dekentjes voor de koude avonden, dan houd je die euro’s in je zak.

 

Vijverpomp

Ook een onopvallende - meestal niet geruisloze – stroomslurper is de vijverpomp. Misschien denk je: die heb ik niet op mijn balkon. Toch zijn er zat tuinen met romantische fonteintjes en gezellige watervalletjes.

Je hebt vijverpompen en vijverpompen; een pompje van 25 watt tot veel zwaarder. Staat een klein pompje altijd aan, dan kost je dat zo’n 200 kWh (€ 88 per jaar). Je kan besparen door een timer op de pomp te zetten en water later circuleren tijdens daltarief van de stroom. Zorg ook altijd dat het pompje en filter goed schoon zijn. Dan gaat er geen capaciteit verloren.

 

Elektrische auto

Als je elektrisch rijdt en thuis oplaadt doet dit wat met je energierekening. De gemiddelde autogebruiker rijdt zo’n 15.000 kilometer per jaar. Ga je uit van 1 kWh per 5 kilometer, dan heb je 3.000 kWh nodig (€ 1320 per jaar) als je alles thuis kunt laden. Bij uitstek een energieslurper die je af kunt stemmen op de dynamische uurtarieven. Zie ook onze tips om (nog) goedkoper op te laden.

Zonnepanelen

Heb je zonnepanelen, zorg dan dat je stroom verbruikt als de panelen voldoende energie opwekken. Dat is het voordeligst voor je. Ook omdat je niet saldeert op ongunstige momenten, zoals bij negatieve stroomprijzen.

Gasgrootverbruikers

Meestal bestaat gasverbruik voor 75% uit verwarmen, 20% warm water en 5% koken. Verwarmen, douchen of badderen, warm eten: geen activiteiten die je zomaar kan verplaatsen. Toch zijn er wat simpele besparingstips. Óf je kan helemaal van het gas afgaan.

Samenvattende tips

1. Kies het laagste uurarief

Als dat kan, zorg dan dat je grootverbruikers inschakelt als de actuele uurtarieven op z’n laagst zijn. Zoals de wasmachine, droger en vaatwasser. Maar zeker ook de elektrische auto, mits je die thuis kunt opladen.

De meest gunstige tijdsvakken zijn over het algemeen van 0:00 tot 6:00 uur 's nacht en 12:00 tot 16:00 uur 's middags. Met een simpele stekker met timer-functie kom je daarmee misschien al een heel eind.

Heb je zonnepanelen? Verbruik dan zoveel mogelijk als de panelen stroom opwekken.

2. Bespaar door aanpassingen aan te brengen

Je kan bijvoorbeeld leidingen isoleren, tochtstrips aanbrengen, zonwering plaatsen. Of bijvoorbeeld de thermostaat lager zetten, zoals bij de keukenboiler.

Denk ook aan het volledig uitzetten van apparaten in plaats van op stand-by. Om dit sluipverbruik te signaleren kan je je slimme meter uitbreiden met een apparaatje voor realtime-inzicht in je verbruik. Dit noem je een P1-meter. Dit kost je een paar tientjes.

3.  Vervangen of afschaffen

Oude apparaten zijn vaak echte grootverbruikers van stroom. Zijn ze niet nodig, doe ze dan weg. Of schaf een modern, zuinig exemplaar aan. Dat verdient zich uiteindelijk makkelijk terug door minder verbruik.