Heuvelroutes voor fietsers
Echte bergen hebben we niet in Nederland, maar heuvels wel. Zo kun je toch af en toe stevig op de trappers om wat procentjes extra te overbruggen.
Route 1 - Beekbergerwoudroute
31 km, Beekbergen, Gelderland
Deze gevarieerde route doorkruist drie landschappen: de grote Veluwse stuwwal, nat broekland ten oosten van het Apeldoornsch Kanaal en de enk van Beekbergen en Lieren. De stuwwal, ontstaan in de voorlaatste ijstijd (180.000 - 120.000 jaar geleden), is grotendeels bebost en heuvelachtig. In de 19e eeuw waren grote delen nog heideveld en zandverstuiving. Het broekland is nu welvarend weidegebied, vroeger lagen hier uitgestrekte natte hooilanden en moerasbossen, waaronder het laatste Nederlandse oerbos, het Beekbergerwoud, gekapt in 1871. Aan de voet van de stuwwal, op de grens tussen nat en droog, ontstonden nederzettingen, waaronder Beekbergen en Lieren. De enken rond deze dorpen ontstonden door eeuwenlange plaggenbemesting van het akkerland.
Bekijk de heuvelroute
Route 2 - Voerstreekroute
34 km, Slenaken, Limburg
De Voerstreek bestaat uit kleinschalig heuvellandschap. Het oogt niet zo 'aangekleed' als het aangrenzende Mergelland, waar het toerisme een grote rol speelt. De grensovergang bij Slenaken illustreert dit verschil duidelijk. Van het Klein-Zwitserlandachtige vakantiegebied, met zijn keurig onderhouden hotels, kom je in de agrarische streek rond Teuven, waar Belgische planologische inzichten het beeld hebben bepaald. Hier zijn de bermen niet aangeharkt, maar loopt de kale weg gewoon door in het erf van de huizen.
Bekijk de heuvelroute
Route 3: Rechterenroute
29 km, Ommen, Overijssel
De Lemelerberg vormt samen met de Archemerberg en de Besthemerberg het noordelijkste deel van de Sallandse Heuvelrug, een inmiddels sterk verbrokkelde stuwwal die in de voorlaatste ijstijd is ontstaan. Een enorme gletsjer schoof toen door het IJsseldal naar het zuiden en stuwde het meegevoerde leem, zand en grind aan weerszijden omhoog tot hoge wallen. De bergen zijn in de loop der tijd door verstuiving kleiner geworden, maar bereiken toch nog een hoogte van 81 meter (Lemelerberg). De Archemerberg 78 meter is als enige niet bebost, zodat u vanaf dit punt bij helder weer een adembenemend vergezicht hebt over Salland, Twente en het dal van de Vecht.
Bekijk de heuvelroute
Route 4 - Lustwaranderoute oost
34 km, Amerongen, Utrecht
Het oostelijke deel van de Lustwaranderoute toont een ander gezicht van de Utrechtse Heuvelrug. Fiets door de bossen van de boswachterijen Leersum en Amerongen. De bossen die de Heuvelrug bedekten waren aan het einde van de 17e eeuw door toedoen van mens en dier verdwenen. De Heuvelrug bestond uit heidevelden en zandvlakten. Na 1800 zetten de landgoedeigenaren de woeste gronden om in productiebossen. In het noorden grenst de Heuvelrug aan het open landschap van de Gelderse Vallei, in het zuiden maken de heuvels plaats voor het rivierlandschap.
Bekijk de heuvelroute
Route 5 - Raarveldroute
31 km, Bunde, Limburg
Tussen Meerssen, Ulestraten en Valkenburg strekt zich een groot plateau uit dat vrijwel geheel ontgonnen is ten behoeve van de landbouw. De hogergelegen akkers werden velden genoemd. In het midden ligt het Raarveld. Oorspronkelijk concentreerde de akkerbouw zich in een ring om de dorpen. Het vee graasde hogerop in de bossen en op met struikgewas begroeide heidevelden. In de 13e eeuw werden onder druk van de bevolkingsgroei de bossen gerooid en in gebruik genomen als landbouwgrond. Het lager gelegen Geuldal charmeert met monumentale gebouwen, kalksteengroeven en hellingbossen.
Bekijk de heuvelroute
Misschien vind je dit ook interessant:
Vijf routes langs de Zuiderwaterlinie
10 meerdaagse fietsroutes
Fietsarrangementen