Waar voldoet een goede kinderfiets aan?

7 tips voor ‘de eerste échte fiets’

Trappen en sturen, velen van ons deden dat als peuter al. Op een driewieler, waarna we op een step of loopfietsje ons evenwicht leerden te bewaren. En ja, daarna kwam de eerste fiets, al dan niet met zijwieltjes, waarmee je echter nog steeds op de stoep bleef. Want om op het fietspad of op de weg te rijden, daar was je écht nog te klein voor. Maar toen…

De eerste échte fiets

Toen kwam de eerste échte fiets. Een fiets zonder zijwieltjes, waarmee een kind deel uitmaakt van het verkeer. Op het fietspad of rechts op de weg, al dan niet naast papa of mama. Uiteraard is het ene kind daar sneller klaar voor dan het andere, maar gemiddeld kan een kind van vijf, zes jaar oud mee in het verkeer. Mits begeleid door een ouder en alleen als de weg niet te lang, te druk of te onoverzichtelijk is.

Zin én onzin

Zorg dan wel voor een juiste, passende eerste fiets. Dus niet eentje waarbij het kind lastig bij de trappers kan. Of waarbij het zadel, de handvatten of de pedalen absurd groot zijn, omdat die onderdelen eigenlijk voor volwassenen zijn gemaakt. Er zijn speciale kinderfietsen van diverse merken (o.m. Alpina, B’twin, Loeki, Puky), maar die lijken soms eerder gemaakt om bij kinderen (én ouders) in de smaak te vallen dan om er goed op te leren fietsen. Zo zijn meisjesfietsen vaak knalroze, inclusief een mandje voorop en handvatten met franjes. En ogen jongensfietsen als een stoere mountainbike, compleet met derailleurversnelling en een verende voorvork. Leuk, maar je kunt je afvragen of dit - in ons vlakke land - zinnig is.

Onderstaande 7 tips zijn wél zinnig:

1. Kinderfiets maten

Kinderfietsen worden ingedeeld op basis van de maat van de wielen. Zo zijn fietsen met 16/20 inch-wielen doorgaans geschikt voor kinderen vanaf een jaar of vijf, zes. De fietsen met 22/24 inch-wielen zijn bedoeld voor kinderen vanaf een jaar of acht, negen en een 26 inch fiets vanaf ongeveer 10 jaar.

Bandenmaat Leeftijd Kledingmaat Zadelhoogte
12 inch 2,5 - 4 jaar   98 - 104 43 cm
16 inch

 4 - 6 jaar

104 -110 53 cm
18 inch

 4 - 8 jaar

110 - 116 58 cm
20 inch 6 - 8 jaar 116 - 122 61 cm
22 inch

5- 9 jaar

122-128 63 cm
24 inch 8- 12 jaar 128 - 140  
26 inch 10 - 14 jaar 140 - 152  

De lengte van je kind bepaalt dus de maat van de kinderfiets. De leeftijd van je kind zegt niet zoveel over de fietsmaat. Het ene kind van 4 jaar is immers niet net zo groot als het andere. Een goed middel om wel te gebruiken is de kledingmaat. Ook de hoogte van het fietszadel tot aan de grond (= binnenbeenlengte) geeft een goede indicatie voor de fietsmaat. Het zadel staat dan in de laagste stand, zodat het nog omhoog kan worden gezet als het kind groeit. Qua maat is er geen verschil tussen een meisjesfiets of jongensfiets.

2. Stel alles goed af

Let bij aankoop erop of het zadel, de handvatten en de pedalen goed passend zijn voor je kind, en dus niet te groot of te breed. Voor de cranks (de verbindingsstukken tussen de trapas en de pedalen) geldt hetzelfde, ook die mogen niet te lang zijn.

3. Niet op de groei kopen

Koop de fiets - nieuw of tweedehands - niet op de groei. Je kind moet goed bij de pedalen en het stuur kunnen, en daarbij goed rechtop zitten. Lastig bij de trappers kunnen fietst niet prettig, maar ook met opgetrokken knieën trapt het niet fijn. Ideaal is, ook voor kinderen, om bij het fietsen je benen net niet helemaal te hoeven strekken. Hoewel…

4. Met of zonder stang?

Als het fietsen nog vrij nieuw voor je kind is, is het natuurlijk fijn als hij geen moeite heeft met op- en afstappen. Een hoge stang is daarom ongewenst, en je kunt het zadel (tijdelijk) iets lager zetten, zodat de voetjes gemakkelijker bij de grond kunnen. Eenmaal aan het fietsen gewend, na de nodige ritjes, kan het zadel dan weer iets omhoog, zodat je kind niet met opgetrokken knieën fietst.

5. Goede remmen

Terugtraprem of handremmen? Wij hebben geen voorkeur. Maar… kies je voor een fiets met handremmen, let er dan wel op dat de remgrepen op het stuur gemakkelijk door je kind kunnen worden bediend én dat de remmen zelf goed zijn afgesteld.

6. Gewicht van de kinderfiets

Voor een kind is een fiets al snel een zwaar ding. Koop daarom een lichte, simpele fiets, zonder al te veel toeters en met maar één bel. En zonder een mand of rekje boven het voorwiel, want daarmee gaat het sturen lastiger. Ook vering en/of versnellingen zijn - in ons land - op een eerste fiets niet nodig.

7. Type kinderfiets

Nogmaals, zorg dat je kind rechtop zit en dus goed recht vooruit kan kijken. Er bestaan kleine racefietsen, met een racestuur en derailleur. Leuk voor ervaren fietsertjes die Mathieu van der Poel willen spelen, maar niet erg geschikt als eerste fiets. Met een racestuur kijkt je kind eerder naar de grond dan recht vooruit.

En dan, veilig de weg op

Om je kinderen extra veilig de weg op te laten gaan, kun je denken aan een aantal veiligheidsaccessoires, zoals een fietshelm, fietsbel en natuurlijk goede fietsverlichting. Ook is het belangrijk om je kinderen deel te leren nemen aan het verkeer en te leren óver het verkeer.

Wat een kind “kan” in het verkeer is erg afhankelijk van zijn leeftijd.

Verkeerstips per leeftijd

Zoek je een schoolfiets?

Schoolgaande kinderen moeten vaak langere afstanden afleggen. Een goede schoolfiets is daarom van belang. Deze 7 tips helpen je om de juiste schoolfiets uit te zoeken. Ook testten we 18 schoolfietsen op hun betrouwbaarheid.

De ANWB is er voor jouw kind