Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waar voldoet een goede kinderfiets aan?

8 tips voor ‘de eerste fiets’

Trappen en sturen, velen van ons deden dat als peuter al. Op een driewieler, waarna we op een step of loopfietsje ons evenwicht leerden te bewaren. En ja, daarna kwam de eerste kinderfiets, al dan niet met zijwieltjes, waarmee je echter nog steeds op de stoep bleef. Want om op het fietspad of op de weg te rijden, daar was je écht nog te klein voor. Maar toen…

De eerste fiets

Toen kwam de eerste fiets. Ook wel de eerste échte fiets. Een fiets zonder zijwieltjes, waarmee een kind deel uitmaakt van het verkeer. Op het fietspad of rechts op de weg, al dan niet naast papa of mama. Uiteraard is het ene kind daar sneller klaar voor dan het andere, maar gemiddeld kan een kind van vijf, zes jaar oud mee in het verkeer. Mits begeleid door een ouder en alleen als de weg niet te lang, te druk of te onoverzichtelijk is.

Passende eerste fiets

Zorg dan wel voor een juiste, passende eerste fiets. Dus niet eentje waarbij het kind lastig bij de trappers kan. Of waarbij het zadel, de handvatten of de pedalen absurd groot zijn, omdat die onderdelen eigenlijk voor volwassenen zijn gemaakt. Er zijn speciale kinderfietsen van diverse merken (o.m. Alpina, B’twin, Loeki, Puky), maar die lijken soms eerder gemaakt om bij kinderen (én ouders) in de smaak te vallen dan om er goed op te leren fietsen. Zo zijn meisjesfietsen vaak knalroze, inclusief een mandje voorop en handvatten met franjes. En ogen jongensfietsen als een stoere mountainbike, compleet met derailleurversnelling en een verende voorvork. Leuk, maar je kunt je afvragen of dit - in ons vlakke land - zinnig is.

Onderstaande 8 tips zijn wél zinnig als je een kinderfiets wilt kopen. Bekijk ook de video voor extra tips. 

1. Maten kinderfiets

Kinderfietsen worden ingedeeld op basis van de maat van de wielen. Zo zijn kinderfietsen met 16/20 inch-wielen doorgaans geschikt voor kinderen vanaf een jaar of vijf, zes. De fietsen met 22/24 inch-wielen zijn bedoeld voor kinderen vanaf een jaar of acht, negen en een 26 inch fiets vanaf ongeveer 10 jaar.

 

BandenmaatLeeftijdKledingmaatZadelhoogte
12 inch2,5 - 4 jaar  98 - 10443 cm
16 inch

 4 - 6 jaar

104 -11053 cm
18 inch

 4 - 8 jaar

110 - 11658 cm
20 inch6 - 8 jaar116 - 12261 cm
22 inch

5- 9 jaar

122-12863 cm
24 inch8- 12 jaar128 - 14074 cm
26 inch10 - 14 jaar140 - 15278 cm

De lengte van je kind bepaalt dus de maat van de kinderfiets. De leeftijd van je kind zegt niet zoveel over de fietsmaat. Het ene kind van 4 jaar is immers niet net zo groot als het andere. Een goed middel om wel te gebruiken is de kledingmaat. Ook de hoogte van het fietszadel tot aan de grond (= binnenbeenlengte) geeft een goede indicatie voor de fietsmaat. Het zadel staat dan in de laagste stand, zodat het nog omhoog kan worden gezet als het kind groeit. Qua maat is er geen verschil tussen een meisjesfiets of jongensfiets.

2. Stel alles goed af

Let bij aankoop erop of het zadel, de handvatten en de pedalen goed passend zijn voor je kind, en dus niet te groot of te breed. Voor de cranks (de verbindingsstukken tussen de trapas en de pedalen) geldt hetzelfde, ook die mogen niet te lang zijn.

3. Niet op de groei kopen

Koop de fiets - nieuw of tweedehands - niet op de groei. Je kind moet goed bij de pedalen en het stuur kunnen, en daarbij goed rechtop zitten. Lastig bij de trappers kunnen fietst niet prettig, maar ook met opgetrokken knieën trapt het niet fijn. Ideaal is, ook voor kinderen, om bij het fietsen je benen net niet helemaal te hoeven strekken. Hoewel…

4. Met of zonder stang?

Als het fietsen nog vrij nieuw voor je kind is, is het natuurlijk fijn als hij geen moeite heeft met op- en afstappen. Een hoge stang is daarom ongewenst, en je kunt het zadel (tijdelijk) iets lager zetten, zodat de voetjes gemakkelijker bij de grond kunnen. Eenmaal aan het fietsen gewend, na de nodige ritjes, kan het zadel dan weer iets omhoog, zodat je kind niet met opgetrokken knieën fietst.

5. Goede remmen

Terugtraprem of handremmen? Wij hebben geen voorkeur. Maar… kies je voor een fiets met handremmen, let er dan wel op dat de remgrepen op het stuur gemakkelijk door je kind kunnen worden bediend én dat de remmen zelf goed zijn afgesteld.

6. Gewicht van de kinderfiets

Voor een kind is een fiets al snel een zwaar ding. Koop daarom een lichte, simpele fiets, zonder al te veel toeters en met maar één bel. En zonder een mand of rekje boven het voorwiel, want daarmee gaat het sturen lastiger. Ook vering en/of versnellingen zijn - in ons land - op een eerste fiets niet nodig.

7. Type kinderfiets

Nogmaals, zorg dat je kind rechtop zit en dus goed recht vooruit kan kijken. Er bestaan kleine racefietsen, met een racestuur en derailleur. Leuk voor ervaren fietsertjes die Mathieu van der Poel willen spelen, maar niet erg geschikt als eerste fiets. Met een racestuur kijkt je kind eerder naar de grond dan recht vooruit.

8. Tweedehands kinderfiets

De keuze uit modellen en maten is bij tweedehands fietsen uiteraard beperkt, je bent afhankelijk van wat er te koop staat. Toch: wees niet minder kritisch op de maat van de fiets en de onderdelen die van belang zijn voor de veiligheid. Ook een tweedehands fiets moet passen bij jouw kind.

Tips voor tweedehands:

  • Koop juist ook een tweedehands fiets waar je kind blij mee is, eentje die lekker rijdt. Want fietsen is leuk!
  • Kopen bij een particulier of bij een rijwielzaak? Bij de eerste maak je misschien meer kans op een goede deal, bij de tweede kun je vragen om garantie en mag je rekenen op de deskundigheid van de verkoper.
  • Van plan om binnenkort een tweedehands fiets te kopen? Vraag eens rond op school, informeer bij familie en bij ouders van vriendjes. Kinderen groeien voortdurend, misschien hebben zij een goede tip over een geschikte kinderfiets die (binnenkort) voor een vriendenprijsje weg mag.
  • Laat je kind een proefrit maken. Let dan niet alleen op de maat van de fiets maar ook of alles werkt. Hou de veiligheid in het oog:
    • Kan je kind in volle vaart goed remmen?
    • Werken de versnellingen soepel genoeg voor kinderhanden?
    • Draait het stuur makkelijk, zit er geen speling op?
    • Is er iets kapot aan de fiets waar je kind zich aan kan bezeren, bijvoorbeeld bij een valpartij? Ook roestige onderdelen kunnen gevaarlijk zijn, zeker als ze uitsteken.
  • Check belangrijke onderdelen. Draait alles soepel, zoals trappers, wielen en de trapas? Hoe is de staat van de banden, ketting en remmen? Zit er een knik of beschadiging in de kabels? Als je ze binnenkort moet vervangen ben je toch nog duur uit.
  • Bekijk het frame van de fiets nauwkeurig op ernstige beschadigingen. Die kunnen onopvallend zijn, zoals rare knikken (door een botsing) of scheurtjes.
  • Het vaststellen van een redelijke prijs is lastig bij tweedehands kinderfietsen. Kijk eens rond op Marktplaats wat een tweedehandsje 'doet'.

Kijk ook nog even bij deze checklist voor een proefrit. Ook handig als je een kinderfiets wilt aanschaffen.

En dan, veilig de weg op

Om je kinderen extra veilig de weg op te laten gaan, kun je denken aan een aantal veiligheidsaccessoires, zoals een fietshelm, fietsbel en natuurlijk goede fietsverlichting. Ook is het belangrijk om je kinderen deel te leren nemen aan het verkeer en te leren óver het verkeer.

Wat een kind “kan” in het verkeer is erg afhankelijk van zijn leeftijd.


Zoek je een schoolfiets?

Schoolgaande kinderen moeten vaak langere afstanden afleggen. Een goede schoolfiets is daarom van belang. Deze 7 tips helpen je om de juiste schoolfiets uit te zoeken. Ook testten we 18 schoolfietsen op hun betrouwbaarheid.

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!