Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De perfecte proefrit met een fiets

Hier moet je op letten

Heb je een nieuwe fiets op het oog? Maak dan uitgebreid kennis en ga eerst de fiets testen! Inspecteer hem kritisch, til hem op, rijd erop, rem ermee… en ook: laat je niet gek maken door de verkoper. Met deze tips maak je de perfecte proefrit met je nieuwe fiets.

Maak een shortlist

Stel een budget vast. Maak een lijstje van modellen die je aanspreken en lees reviews van andere fietsers. Neem de specificaties van aantrekkelijke fietsen kritisch door en kijk of je objectieve tests kunt vinden, zoals de ANWB E-biketest. Ben je op zoek naar een e-bike, dan kun je de ANWB E-bike vergelijker invullen. Daar kun je je wensen invullen zoals merk, actieradius en de plek van de motor in het frame.

Voor je op pad gaat

  • Je hoeft niet superdeskundig te zijn om te beoordelen of een fiets bij jou past. Bepaal eerst wat voor jou de juiste maat is. Biedt de rijwielzaak een fiets aan die te groot of te klein is? Dan is het jammer maar helaas. Ook al is de fiets nog zo'n koopje.
  • Heb je een rijwielzaak gevonden die een fiets verkoopt die op jouw shortlist staat? Vraag of de juiste maat beschikbaar is voor een proefrit. Maak zo nodig een afspraak, bijvoorbeeld als de fiets elders vandaan moet komen.
  • Je kunt ook een fiets testen bij een experience center. Bedenk wel dat deze vaak merkgebonden zijn. Je kunt er alleen proefrijden op fietsen van één of een beperkt aantal fietsmerken.
  • Neem je identiteitsbewijs mee, voor het geval daar om gevraagd wordt.

Voor je opstapt

  • Bekijk de fiets goed, nu je hem van dichtbij ziet. Kijk ook naar losse onderdelen zoals de banden, de remmen en de derailleurs. Komt de merken en typen overeen met de verkoopinformatie? Bij aanbiedingen wordt hier nog wel eens mee gegoocheld.
  • Wat vind je van het gewicht? Kun je de fiets makkelijk optillen, of wordt bijvoorbeeld een fietsgoot of fietsdrager een probleem? Bij een e-bike heeft de plek van de motor invloed op de verdeling van het gewicht.
  • Vraag de fietsverkoper om de fiets af te stellen op jouw postuur. Een te laag of te hoog zadel geeft geen goed beeld van de rijeigenschappen. Hetzelfde geldt voor het stuur. Kun je makkelijk bij de handvatten, kun je de remgrepen goed bedienen?
  • Vraag de verkoper om een instructie. Hoe werkt het schakelsysteem, de remmen, de verlichting, en natuurlijk het display bij een e-bike. Moet je juist wel of juist niet trappen als je schakelt?

Tijdens de fiets testen

  • Opstappen en wegrijden

    Gaat dat makkelijk? Is de instap niet te hoog, of de fiets te zwaar? Soms gaat het na enige oefening beter, probeer het dus een paar keer.

  • Check je zithouding op de fiets

    Kun je goed bij de pedalen en het stuur? Zit het zadel goed? Vaak zit er bij de verkoop een standaardzadel op de fiets. Die kun je makkelijk vervangen voor een zadel dat bij jou past.

  • Controleer de stabiliteit van de fiets

    Een solide fiets met een stijf frame laat zich goed besturen, zelfs met losse handen. Je houdt de fiets makkelijker onder controle, bijvoorbeeld als je een noodstop moet maken. Een fiets met een zwak frame voelt instabiel aan. Probeer dit eens, als je dat kunt: maak snelheid en zet veel kracht op de pedalen links en rechts, zoals in een sprint. Een stijf frame kun je dan goed onder controle houden. Een zwak frame voelt zwabberig aan, alsof het frame de krachten absorbeert. Als je meerdere fietsen uitprobeert, kun je dit goed vergelijken.

  • Schakel vaak

    Eerst om te oefenen, daarna om te ervaren of het prettig werkt. Schakelt het systeem soepel, moet je veel kracht zetten? Vraag de verkoper of het aan de afstelling kan liggen, wanneer een fiets niet goed schakelt.

  • Probeer de remmen uit

    Maar doe dit voorzichtig. Op een onbekende fiets kun je niet goed doseren. Als je een paar keer geremd hebt en het gaat goed, kun je een flink vaartje maken en remmen. Zou je met deze fiets een noodstop kunnen maken als dat nodig is?

  • Hoe bevallen de stuureigenschappen?

    Inmiddels heb je de fiets leren kennen. Kun je de fiets makkelijk besturen? Zoek een rustige plek voor enkele manoeuvres en let daarbij goed op andere verkeersdeelnemers: zwenk naar links en rechts of slinger om paaltjes heen. Draai achtjes als daar ruimte voor is. Doet de fiets wat jij wilt? Stroef stuurgedrag kan ook aan de banden liggen. Probeer eens een fiets met banden van een ander merk of type.

  • Algemeen: rijdt de fiets lekker?

    Zijn er storende geluiden, stugge rijeigenschappen, een haperende bediening, of werkt alles zoals jij het wil? Kleine dingen die eerst alleen maar opvallen, kunnen na de nodige kilometers zwaar irritant zijn. Het zou jammer zijn als je dan nog vijf jaar verder moet met deze fiets.

Tot zover de fiets. Is het wat? Dan komt nu het moeilijkste. De fietsverkoper wil nu graag de koop sluiten. Komt misschien met argumenten als 'dit is de laatste die we hebben in jouw maat' en 'deze aanbieding is eenmalig'. Laat je niet opjagen. Denk er rustig over na. Wat vind je écht belangrijk, en welke fiets voldeed aan de belangrijkste eisen? Neem deze beslissing in alle rust en ga dan pas over tot de aankoop.

 

Misschien vind je dit ook interessant?

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!