Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Elektrische fiets voor woon-werkverkeer

6 belangrijke eigenschappen

Goed plan, lekker op de fiets naar het werk. Bedenk je wel: een e-bike die dag in dag uit wordt gebruikt, in weer en wind, krijgt het flink voor zijn kiezen en moet tegen een stootje kunnen. Waar moet zo’n elektrische fiets voor woon-werkverkeer aan voldoen? Zes belangrijke eigenschappen.

1. Stabiliteit

Belangrijk bij een elektrische fiets voor woon-werkverkeer: kies altijd een e-bike met een stabiel frame. Stabiliteit staat garant voor prettige rijeigenschappen. De e-bike stuurt niet alleen zuiver, maar heeft ook een goede rechtuitstabiliteit. Daarnaast zorgt een stijf frame voor goede wendbaarheid in de bochten. Ook zwaardere personen hebben baat bij een stabiel frame.

2. Goede wegligging

De wegligging van een e-bike is afhankelijk van een aantal factoren, maar wordt in de eerste plaats bepaald door de banden. Kies liever voor een iets bredere band, dat fietst niet alleen veiliger, maar verhoogt ook het comfort. Controleer iedere twee weken of de banden nog voldoende spanning hebben. Pomp de banden op tot ongeveer 4 bar. Een goede kwaliteitsband spoort beter, heeft een betere grip, gaat langer mee en heeft een goede lekbestendigheid.

3. Betrouwbaar ondersteuningssysteem

Het spreekt voor zich, dat je van een woon-werk e-bike een hoge mate van betrouwbaarheid verlangt. Kies daarom altijd voor een e-bike van een gerenommeerd merk met een aandrijfsysteem dat goed bekend staat. Aangezien een woon-werk e-bike tijdens alle seizoenen wordt gebruikt, verdient een middenmotor met achterwielaandrijving de voorkeur, dan ben je ook in de herfst en winter veilig onderweg. En doemt er een heuvel op, dan heb je voldoende power tot je beschikking.

4. Accu met inhoud

Wie dagelijks 30 tot 40 kilometer moet overbruggen, zit niet te wachten op een accu met een kleine actieradius. Natuurlijk is het altijd verstandig om de oplader mee te nemen om op werk bij te tanken, maar het is verstandig om een accu te kiezen met minimaal 400 Wh inhoud. Nog mooier is 500 Wh of meer, dan kun je op je woon-werk e-bike meerdere dagen je werkafstand overbruggen zonder bij te laden.

Meer tips om de levensduur van je fietsaccu te verlengen.

5. Goede zithouding en comfort

De keuze van de juiste framemaat vertaalt zich naar een goede zithouding op de e-bike. Laat je daarom goed voorlichten door de fietsspecialist en indien mogelijk opmeten. Ga in ieder geval ook proefrijden! Bij het comfort van een woon-werk e-bike speelt de vering een belangrijke rol. Voorvorkvering, balhoofdvering en zadelpenvering bepalen in hoge mate het comfort, maar al deze veeroplossingen kunnen ook tegen je werken. Een te slappe vering heeft duidelijk invloed op de rijeigenschappen van de e-bike. De fiets gaat weker aanvoelen en zal minder strak sturen. Bepaal tijdens een proefrit wat voor jezelf het prettigst aanvoelt.

Daarnaast speelt het zadel ook een zeer belangrijke rol bij het fietscomfort. Kies je voor een breed, smal, zacht of hard zadel? Standaard is de e-bike uitgerust met een productiezadel, echter hier kun je natuurlijk van afwijken en kiezen voor een meer gepersonaliseerd zadel.

Dit is de perfecte fietsafstelling

6. Bezuinig niet op de aankleding

Een woon-werk e-bike moet voorzien zijn van een aantal basisonderdelen. Kies liever voor riemaandrijving of voor een dichte kettingkast dan voor een open systeem. Onderhoud aan een e-bike met een riem of een dichte kettingkast is te verwaarlozen. Bij sportieve modellen wordt vaak gekozen voor een kleine, half open kettingbeschermer en een derailleursysteem. Op zich is hier niets op tegen, echter je moet vaker aan de bak met kettingreiniger en smeermiddelen. Robuuste spatborden die tegen een stootje kunnen, zijn een must. Daardoor blijft de fiets schoner en heb je minder last van opspattend vuil op je kleding en schoenen.

Daarnaast moet de e-bike voorzien zijn van een bagagedrager, waardoor je eenvoudig een tas met laptop kunt aanhaken. Goede verlichting, liefst met voeding via de accu, geeft in het najaar en winter een veilig gevoel. Wie de fiets wil pimpen met functionele extra’s kan denken aan: ergonomische handvatten, een bidonhouder, een fietspompje en een telefoonhouder. Dit zijn alle ANWB fietsaccessoires

Elektrische fietsen voor woon-werkverkeer

We hebben 7 e-bikes geselecteerd die zeer geschikt zijn voor woon-werkverkeer. Sterke motoren, veel remvermogen en een strak design.

Heb je interesse om een e-bike te leasen? Lees meer over wat fietslease precies is.

Misschien vind je dit ook interessant?

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!