Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Maak je fiets klaar voor de winter

Een (elektrische) fiets heeft het in de winter zwaar te verduren. Wij helpen je graag om je (elektrische) fiets winterklaar te maken, zodat je zo lang mogelijk plezier hebt van je fiets. Ook in de winter.

Regen, sneeuw en pekel zijn niet goed voor je (elektrische) fiets. Om na de winter niet een nieuwe te hoeven kopen, is het belangrijk je fiets winterklaar te maken voordat het echt koud wordt. Hieronder geven wij je vijf tips zodat je veilig de winter doorkomt en je (e-)bike ook in de lente nog blij is.

1. Maak je (elektrische) fiets schoon

Als eerste is het belangrijk om je (e-)bike goed schoon te maken. Dit doe je voor de koude winterdagen beginnen. Heb je door de sneeuw of over een pas gestrooide weg gefietst? Maak ook dan je fiets schoon.

Bewegende delen

Om roest te voorkomen, is het belangrijk de bewegende delen extra aandacht te geven. Reinig eerst je fietsketting. Druppel hem in met kettingreiniger en laat dit inwerken. Wrijf de ketting dan goed schoon met een katoenen doek. Hierna smeer je hem in met kettingolie voor natte condities. Deze speciale kettingolie is te koop bij fietsenmakers. Controleer vervolgens of alle boutjes en moeren nog vastzitten en vet ze in met vaseline.  

Remmen

Remmen vriezen vast als er vocht in de remkabels zit. Zodra je merkt dat het remmen lastiger gaat, is het tijd om je fietsremmen te behandelen met olie. Haal je remkabel los en verwijder hem van je fiets. Daarna kun je de kabel insmeren met kettingolie en hem weer bevestigen op je fiets. Heb je geen ervaring met het verwijderen van remkabels? Ga dan langs de fietsenmaker voor dit klusje. 

Frame

Het frame maak je schoon met een lauwwarm sopje van afwasmiddel of autoshampoo. Gebruik voor het schoonmaken geen schuursponsje, hogedrukreiniger of sproeikop met een harde straal. Hiermee spuit je namelijk water in de lagers van je versnellingsnaaf en trapas. Je kunt het beste een afwasborstel of spons gebruiken. Voor moeilijk bereikbare plekken is een oude tandenborstel handig. Je kunt ook je fiets ondersteboven zetten voor het schoonmaken (raden we bij een elektrische fiets niet aan vanwege de kans op het beschadigen van je display of accu). Dan kom je net iets makkelijker bij lastige plekjes. Maak je fiets vervolgens droog en wrijf hem in met vuil- en waterafstotende fietsolie.

Heb je een elektrische fiets? Pas dan extra op met water bij gevoelige onderdelen van de e-bike, zoals de accu of het display. Deze onderdelen dien je na je schoonmaakbeurt extra goed droog te maken.

2. Pas je zadelhoogte aan

In de winter is het verstandig om je zadel iets lager te zetten dan in de zomer. Dit zodat je met je voeten makkelijker bij de grond kunt als je onverhoopt uitglijdt. Let wel op dat je je zadel niet te laag zet, want dan kun je spierpijn krijgen van het fietsen.

3. Controleer je fietsverlichting

In de donkere wintermaanden is het belangrijk dat je als fietser goed te zien bent. In het donker en tijdens winterse buien word je namelijk makkelijk over het hoofd gezien. Je kunt jezelf en je fiets op verschillende manieren verlichten. Alleen is niet iedere manier even goed en wettelijk goedgekeurd. Om je te helpen hebben wij informatie over fietsverlichting op een rij gezet.

4. Check je fietsbanden

Een goed bandenprofiel geeft een stabiele grip op een glad wegdek. Verwijder eventuele steentjes uit het profiel en pomp je fietsbanden op. Maar pomp ze niet te hard op in de winter, want met keiharde banden glijd je eerder uit de bocht. Met iets zachtere banden is je bandoppervlak op het wegdek groter, waardoor je fietsbanden meer grip hebben. Bij regelmatig fietsen in de winter kun je overwegen om speciale fietswinterbanden te kopen. Over het algemeen kun je Nederlandse winters makkelijk trotseren met normale fietsbanden. Winterbanden zijn geen noodzakelijkheid, fietsen op iets zachtere banden is voldoende.

Fietswinterband kopen?

Fietswinterbanden zijn er al voor enkele tientjes en gaan een aantal winters mee. Koop je fietswinterbanden van hetzelfde merk als je normale fietsbanden, dan kun je uitgaan van dezelfde maat. Ben je niet zeker over welke maat je moet kopen? Ga dan naar een fietsenwinkel in de buurt. Fietsverkopers helpen je graag om de juiste maat fietswinterband te kopen. 

5. Overweeg een onderhoudsbeurt

Met onze tips kom je al een heel eind om je (elektrische) fiets winterklaar te maken. Voor een extra controle kun je een onderhoudsbeurt laten uitvoeren door een ervaren fietsspecialist. Fietsspecialisten kijken met meer ervaring naar bijvoorbeeld je remmen en kunnen controleren of alle instellingen van een (e-)bike nog goed staan.

ANWB-leden met Wegenwacht Fiets Service kunnen jaarlijks een gratis fietscheck laten uitvoeren door een vakman in een fietsenwinkel in de buurt. Doe je dit in november, dan krijg je 15% korting op onderdelen die naar aanleiding van de fietscheck vervangen moeten worden. 

Extra tip

Op een e-bike krijgt de fietsaccu in de winter veel te verduren en heeft daarom een beetje extra aandacht nodig. Bekijk de zeven tips om de levensduur van je fietsaccu in de winter te verlengen. 

Extra tips voor de doorgewinterde fietser 

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!