Maak je fiets klaar voor het najaar

Een (elektrische) fiets heeft het in de winter zwaar te verduren. Wij helpen je graag om je (elektrische) fiets winterklaar te maken, zodat je zo lang mogelijk plezier hebt van je fiets. Ook in de winter.

Regen, sneeuw en pekel zijn niet goed voor je (elektrische) fiets. Om na de winter niet een nieuwe fiets te hoeven kopen, is het belangrijk je fiets winterklaar te maken voordat het echt koud wordt. Hieronder geven wij je 5 tips zodat je veilig de winter doorkomt en je (elektrische) fiets ook in de lente nog blij is.

1. Maak je (elektrische) fiets schoon

Als eerste is het belangrijk om je (elektrische) fiets goed schoon te maken. Dit doe je voor de koude winterdagen beginnen. Heb je door de sneeuw of over een pas gestrooide weg gefietst? Maak ook dan je fiets schoon.

Bewegende  delen

Om roest te voorkomen, is het belangrijk de bewegende delen extra aandacht te geven. Reinig eerst je fietsketting. Druppel hem in met kettingreiniger en laat dit inwerken. Wrijf de ketting dan goed schoon met een katoenen doek. Hierna smeer je hem in met kettingolie voor natte condities. Deze speciale kettingolie is te koop bij fietsenmakers. Controleer vervolgens of alle boutjes en moeren nog vastzitten en vet ze in met vaseline.  

Remmen

Remmen vriezen vast als er vocht in de remkabels zit. Zodra je merkt dat het remmen lastiger gaat, is het tijd om je fietsremmen te behandelen met olie. Haal je remkabel los en verwijder hem van je fiets. Daarna kun je de kabel insmeren met kettingolie en hem weer bevestigen op je fiets. Heb je geen ervaring met het verwijderen van remkabels? Ga dan langs de fietsenmaker voor dit klusje. 

Frame

Het frame maak je schoon met een lauwwarm sopje van afwasmiddel of autoshampoo. Gebruik voor het schoonmaken geen schuursponsje, hogedrukreiniger of sproeikop met een harde straal. Hiermee spuit je namelijk water in de lagers van je versnellingsnaaf en trapas. Je kunt het beste een afwasborstel of spons gebruiken. Voor moeilijk bereikbare plekken is een oude tandenborstel handig. Je kunt ook je fiets ondersteboven zetten voor het schoonmaken (raden we bij een elektrische fiets niet aan vanwege de kans op het beschadigen van je display of accu). Dan kom je net iets makkelijker bij lastige plekjes. Maak je fiets vervolgens droog en wrijf hem in met vuil- en waterafstotende fietsolie.

Heb je een elektrische fiets? Pas dan extra op met water bij gevoelige onderdelen van de e-bike, zoals de accu of het display. Deze onderdelen dien je na je schoonmaakbeurt extra goed droog te maken.

2. Pas je zadelhoogte aan

In de winter is het verstandig om je zadel iets lager te zetten dan in de zomer. Dit zodat je met je voeten makkelijker bij de grond kunt als je onverhoopt uitglijdt. Let wel op dat je je zadel niet te laag zet, want dan kun je spierpijn krijgen van het fietsen.

3. Controleer je fietsverlichting

In de donkere wintermaanden is het belangrijk dat je als fietser goed te zien bent. In het donker en tijdens winterse buien word je namelijk makkelijk over het hoofd gezien. Je kunt jezelf en je fiets op verschillende manieren verlichten. Alleen is niet iedere manier even goed en wettelijk goedgekeurd. Om je te helpen hebben wij informatie over fietsverlichting op een rij gezet.

4. Check je fietsbanden

Een goed bandenprofiel zorgt voor een stabiele grip op een glad wegdek. Verwijder eventuele steentjes uit het profiel en pomp je fietsbanden op. Met keiharde banden glijd je eerder uit de bocht, dus pomp ze niet te hard op. Met iets zachtere banden is je bandoppervlak op het wegdek groter, waardoor je fietsbanden meer grip hebben. Bij regelmatig fietsen in de winter kun je overwegen om speciale fietswinterbanden te kopen.

Een fietswinterband heeft kleinere profielstukken (zogenoemde lamellen) dan normale fietsbanden. Deze lamellen bewegen mee als je bijvoorbeeld over sneeuw fietst. Hierdoor hoopt de sneeuw niet op in je bandenprofiel. Verder is een fietswinterband flexibeler, biedt hij meer grip bij koude en natte ondergronden en heeft hij een kortere remweg. 

Er zijn drie soorten fietswinterbanden:

  1. Fietswinterbanden met alleen een ander profiel
    Deze banden hebben een rubber lamellenprofiel dat ook bij lagere temperaturen soepel blijft.
  2. Fietswinterbanden met spikes aan de zijkanten
    Deze banden hebben een grover profiel en zijn gemaakt van zacht rubber. Dit type band is vooral geschikt als je veel op asfalt rijdt, bijvoorbeeld in de stad. Wij raden aan om deze fietsband niet te hard op te pompen. De spikes aan de zijkanten werken namelijk alleen als de band iets zacht is.
  3. Winterbanden met spikes aan de zijkanten en de bovenkant
    Bij deze fietsbanden hebben de spikes altijd contact met het wegdek. Je kunt er zelfs mee op het ijs fietsen, maar uiteraard ook gewoon op asfalt. Nadeel bij deze banden is dat de spikes wel sneller beschadigen of los raken. Ook maken ze lawaai als je er mee op asfalt fietst.

Fietswinterband kopen?

Fietswinterbanden zijn er al voor enkele tientjes en gaan een aantal winters mee. Koop je fietswinterbanden van hetzelfde merk als je normale fietsbanden, dan kun je uitgaan van dezelfde maat. Ben je niet zeker over welke maat je moet kopen? Ga dan naar een fietsenwinkel in de buurt. Fietsverkopers helpen je graag om de juiste maat fietswinterband te kopen. 

Zoek een fietsenwinkel

5. Overweeg een onderhoudsbeurt

Met onze tips kom je al een heel eind om je (elektrische) fiets winterklaar te maken. Voor een extra controle kun je een onderhoudsbeurt laten uitvoeren door een ervaren fietsspecialist. Fietsspecialisten kijken met meer ervaring naar bijvoorbeeld je remmen en kunnen controleren of alle instellingen van een e-bike nog goed staan.

ANWB-leden met Wegenwacht Fiets Service kunnen jaarlijks een gratis fietscheck laten uitvoeren door een vakman in een fietsenwinkel in de buurt. Doe je dit in november, dan krijg je 15% korting op onderdelen die naar aanleiding van de fietscheck vervangen moeten worden. 

Extra tip

Heb je een e-bike? Ook de fietsaccu krijgt in de winter veel te verduren en heeft daarom een beetje extra aandacht nodig. We zetten daarom 7 tips op een rij om de levensduur van je fietsaccu in de winter te verlengen. 

Geen omkijken meer naar onderhoud

Weet jij van jezelf dat onderhoud niet hoog aan het prioriteitenlijstje staat? En rijd je graag op de nieuwste e-bikes? Dan is fietslease misschien wat voor jou. Je fietst voor een vast bedrag per maand op een gloednieuwe elektrische fiets. Kies je voor ANWB Fiets Lease dan is standaard onderhoud door de dichtstbijzijnde fietsspecialist in het maandbedrag inbegrepen. 

Speciaal voor jou geselecteerd