Onderhoud fietsaccu in de winter

We geven tips om te voorkomen dat je stil komt te staan met een lege accu

Ook de winter kent genoeg mooie dagen om er met je e-bike op uit te trekken. Maar, wat als de accu van je elektrische fiets is leeg en je hem niet meer opgeladen krijgt? Lees meer over de invloeden van kou.  

Voorkom diepontlading

De accu van een elektrische fiets kan gevoelig zijn voor kou. Flink lage temperaturen kunnen een paar kilometer actieradius opeten, maar het gaat niet om significante verschillen met warmere tijden. Wel is het in de kou verstandig om de accu regelmatig aan het werk te zetten. En jezelf dus ook: stap daarom af en toe op de fiets. Ook de winter kent immers genoeg mooie fietsdagen. Een accu die te lang niks doet, kan namelijk te maken krijgen met diepontlading. En dit is een dure grap omdat een diep ontladen accu onbruikbaar is en vervangen moet worden. Een nieuwe accu kost al snel een paar honderd euro en dat is zonde geld. Wij geven je daarom graag tips om de levensduur van de accu van je elektrische fiets in de winter te verlengen.

6 tips om levensduur fietsaccu te verlengen in de winter

  1. Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing van je accu voor het beste bewaaradvies.
  2. Berg de accu van je elektrische fiets nooit leeg op, maar zorg dat hij minimaal voor de helft opgeladen is. Zo voorkom je diepontlading al voor een groot deel.
  3. Om gezond te blijven moet een fietsaccu regelmatig opladen en weer ontladen, bijvoorbeeld door ermee te fietsen. Als je in de wintermaanden je fiets niet gebruikt, laad de accu dan minimaal één keer per maand op. Een accu loopt namelijk ook bij geen gebruik langzaam leeg (dit noemen we zelfontlading).
  4. Het opladen van fietsaccu kun je in een schuur, berging of garage doen. Bij voorkeur nooit binnenshuis of in een aan het huis verbonden stalling. Fietsaccu's kunnen heel soms ontbranden. Wij adviseren daarom om altijd een oogje in het zeil te houden tijdens het opladen. Laad de accu daarom niet ’s nachts op of wanneer je weg bent. Zodra de accu opgeladen is, moet de accu worden losgekoppeld. En haal dan meteen de lader van de stroom.
  5. Zoals gezegd: in de winter haal je iets minder kilometers uit een accu dan in de zomer. Dit verschil zal zelden meer zijn dan 10 tot 15 procent. Om je fietsaccu zo lang mogelijk goed te houden, is het beste advies om hem te blijven gebruiken. Ook in de winter. Tussen de koude en barre winterdagen door zijn er altijd wel een paar mooie dagen waarop je naar buiten kunt om een (kort) fietstochtje te maken op je elektrische fiets.
  6. Stal je je fiets de hele dag buiten, bijvoorbeeld op het werk of bij het station? Haal dan, indien mogelijk, het display van je elektrische fiets. Deze is gevoelig voor vocht (spatwaterdicht) en kan hierdoor mogelijk kapot vriezen.

Meer wintertips

Nu je weet hoe je de accu gezond houdt in de winter, wil je misschien ook wel weten hoe je je (elektrische) fiets winterklaar maakt. Wij leggen je uit hoe je in de winter veilig de weg op kunt.

Bekijk hoe je je (elektrische) fiets winterklaar maakt

Speciaal voor jou geselecteerd