Naar artikel

Onderhoud fietsaccu in de winter

Zo kom je niet met een lege accu te staan

Kou heeft een negatieve invloed op de batterij van je elektrische fiets. Wat doe je als de accu van je elektrische fiets leeg is en je hem niet meer opgeladen krijgt?

Diepontlading sloopt jouw accu

De accu van een elektrische fiets is gevoelig voor kou. Zo kan een flinke kou een paar kilometer actieradius 'opeten'. Het is in  winterkou verstandig om de accu regelmatig aan het werk te zetten. En jezelf dus ook: stap af en toe op de fiets.

Een accu die te lang niks doet, kan namelijk te maken krijgen met diepontlading. Dat is een dure grap omdat een diep ontladen accu onbruikbaar is. Een nieuwe accu kost al snel een paar honderd euro en dat is zonde geld. Hierbij tips om de levensduur van de accu van je elektrische fiets in de winter te verlengen.

Zo verleng je de levensduur van de fietsaccu

  1. Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing van je accu voor het beste bewaaradvies. Er zijn namelijk per fietsaccu verschillen in adviezen.
  2. Berg de accu van je elektrische fiets nooit leeg op, maar zorg dat hij minimaal voor de helft opgeladen is. Zo voorkom je al voor een groot deel diepontlading.
  3. Een fietsaccu moet regelmatig worden opgeladen en weer ontladen, bijvoorbeeld door ermee te fietsen. Als je in de wintermaanden je fiets niet gebruikt, laad de accu dan minimaal één keer per maand op. Een accu loopt namelijk ook bij geen gebruik langzaam leeg (dat heet zelfontlading).
  4. Laad de fietsaccu bij voorkeur op in de schuur, berging of garage. Doe het nooit binnenshuis of in een aan het huis verbonden stalling. Fietsaccu's kunnen heel soms ontbranden. Wij adviseren daarom om altijd een oogje in het zeil te houden tijdens het opladen. Laad de accu niet ’s nachts op of wanneer je weg bent. Zodra de accu opgeladen is, moet je 'm loskoppelen. Haal dan meteen ook de lader van de stroom.
  5. Om je fietsaccu zo lang mogelijk goed te houden, is het beste advies om hem te blijven gebruiken. Ook in de winter. Tussen de koude en barre winterdagen door zijn er altijd wel een paar mooie dagen waarop je naar buiten kunt om een (kort) fietstochtje te maken op je elektrische fiets.
  6. Stal je je fiets de hele dag buiten, bijvoorbeeld op het werk of bij het station? Haal dan, indien mogelijk, het display van je elektrische fiets. Deze is gevoelig voor vocht (spatwaterdicht) en kan kapot vriezen.

Sta je deze winter toch onverwacht stil met accupech? De Wegenwacht laat je niet in de kou staan en helpt je graag weer op weg.

Meer tips

Nu je weet hoe je de accu gezond houdt in de winter, wil je misschien ook wel weten hoe lang je je accu moet opladen en wanneer je je fietsaccu moet vervangen.

Voor de doorgewinterde fietser:

Speciaal voor jou geselecteerd

Actie!Nu voor22,50
Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Alles voor de fiets 

Bekijk hier het volledige aanbod fietsverlichting, sloten, fietstassen, helmen en nog veel meer!

Vanaf66,95p/mnd
E-bike leasen 

Rijd op een gloednieuwe e-bike, inclusief service, voor een vast bedrag per maand. Da's fietsen zonder zorgen!