Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderhoud fietsaccu in de winter

5 tips: Zo kom je niet met een lege accu te staan

Kou heeft een negatieve invloed op de batterij van je elektrische fiets. Wat doe je als de accu van je elektrische fiets te ver leeg is en je hem niet meer opgeladen krijgt (diepontlading)?

Diepontlading sloopt jouw fietsaccu

De accu van een elektrische fiets is gevoelig voor kou. Zo kan een flinke kou een paar kilometer actieradius 'opeten'. Het is in winterkou verstandig om de accu regelmatig aan het werk te zetten. Een accu die te lang niks doet, kan namelijk te maken krijgen met diepontlading. Dat is een dure grap omdat een diep ontladen accu onbruikbaar is. En een nieuwe accu kost al snel een paar honderd euro. We geven je tips om de levensduur van de batterij van je elektrische fiets in de winter te verlengen.

Zo verleng je de levensduur van de fietsaccu

  1. Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing van je batterij voor het beste bewaaradvies. Per fietsaccu verschillen de adviezen.
  2. Berg de accu van je elektrische fiets nooit leeg op, maar zorg dat hij minimaal voor de helft opgeladen is. Zo voorkom je al voor een groot deel diepontlading.
  3. Een fietsaccu moet regelmatig worden opgeladen en weer ontladen, bijvoorbeeld door ermee te fietsen. Als je in de wintermaanden je fiets niet gebruikt, laad de batterij dan minimaal één keer per maand op. De batterij loopt namelijk ook bij geen gebruik langzaam leeg (dat heet zelfontlading).
  4. Laad de fietsaccu bij voorkeur op in de schuur, berging of garage. Doe het nooit binnenshuis of in een aan het huis verbonden stalling. Fietsaccu's kunnen heel soms ontbranden. Wij adviseren daarom om altijd een oogje in het zeil te houden tijdens het opladen. Laad de batterij niet ’s nachts op of wanneer je weg bent. Zodra die opgeladen is, moet je 'm loskoppelen. Haal dan meteen ook de lader van de stroom.
  5. Om je fietsaccu zo lang mogelijk goed te houden, is het beste advies om 'm te blijven gebruiken. Ook in de winter. Dus pak die mooie dagen tussen de koude en barre winterdagen door voor een (kort) fietstochtje op je elektrische fiets.

Sta je deze winter toch onverwacht stil met fietsaccupech? De Wegenwacht laat je niet in de kou staan en helpt je graag weer op weg.

Meer tips

Stal je je fiets de hele dag buiten, bijvoorbeeld op het werk of bij het station? Haal dan, als mogelijk, het display van je elektrische fiets. Want die is gevoelig voor vocht (spatwaterdicht) en kan kapot vriezen.

Nu je weet hoe je de accu 'gezond' houdt in de winter, wil je misschien ook wel weten hoe lang je je accu moet opladen. En wanneer je je fietsaccu moet vervangen.

Voor de doorgewinterde fietser:

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!