Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietsen in de regen

Zo fiets je jezelf in een vrolijke bui

Praktisch is het niet, zo’n plensbui. Natte kleding, paarse lippen van de kou, maar ook: slecht zicht, glad wegdek en daardoor een groter risico op valpartijen en ongevallen. Doe je voordeel met deze lifehacks die fietsen in de regen leuker, droger, veiliger, dan wel draaglijker maken.

Acceptatie

De allerbeste tip voor fietsen in de regen: acceptatie. Dit is geen vete tussen jou en de weergoden (die zou je toch verliezen), het is niet persoonlijk, het is wat het is: wolken die het kostbaarste op aarde – water – over jou uitstorten. Wist je dat de aarde leefbaar is dankzij de aanwezigheid van water? Precies. Droge kleding en een warme douche na afloop van een stortbui, is alles wat je nodig hebt.

Bereken je kansen

Waarom zou je fietsen in de regen als het je niet lukt om deze speling van de natuur met zin en zen te ondergaan? Pak je smartphone erbij en check weerapps als Buienradar, vergelijk de grafiekjes met de satellietbeelden van aanstormende wolken en prik je rit in de nanoseconde dat het droog zou moeten zijn.

Valt je fietstocht toch in het water?
Niet letterlijk, maar figuurlijk. Dan kan je altijd bouwen op de Wegenwacht, we laten jou deze herfst en winter niet in de regen staan. Bij fietspech staat de Wegenwacht altijd voor je klaar. We schieten te hulp bij accuproblemen, lekke banden en kapotte fietsonderdelen zoals je ketting en remmen.

Koop een alledaagse regenjas

 De dure vierseizoenen regenjas op de kapstok, de kaplaarzen in de bijkeuken: ze gaan je niet helpen als je onderweg bent. Koop liever een jas voor elke dag die heel onopvallend een opvallend detail verbergt: hij is waterproof. En (winter)schoenen die je elke dag aankan én waterdicht zijn.

Voorkom wintertenen

Klinkt grappig, is het niet: wintertenen. Stekende pijn, jeukende tenen die je de hele winter kwellen. Omdat de doorbloeding compleet van slag is door nat en kou. Hoe vaker nat en koud, hoe meer jouw tenen tot de risicogroep behoren. Zijn waterdichte schoenen geen optie, dan helpen deze tips:

 • Draag overschoenen, bijvoorbeeld uit de race/mtb-winkel. Lekker dik neopreen dat je voeten warm en (best goed) droog houdt.
 • Zet droge schoenen en sokken klaar op de populairste bestemmingen zoals school, werk en eventueel bij familie.
 • Zodra het kan: natte schoenen uit! Blote voeten drogen veel sneller en de doorbloeding komt snel weer op gang. Neem dikke wollen sokken mee, lekker droog en warm.
 • Wees ook lief voor je handen, die lopen ook risico.

Voorkom een beslagen bril

Is het extra gevaarlijk op de weg, beslaat je bril ook nog. Niet alleen lastig, maar ook een extra risico. Bij de opticien kun je druppels en doekjes kopen om je bril te behandelen. Handiger zijn brillenglazen met een coating waar condens geen vat op krijgt. Sommige sportfietsbrillen zijn behandeld om regendruppels meteen af te voeren en/of hebben ventilatiegaten tegen beslagen brillenglazen. 

Durf op te vallen

Fietsverlichting hóéf je overdag niet aan te doen. Toch, op sommige wegen zonder vrijliggend fietspad kun je je maar beter goed zichtbaar maken:

 • Zet je fietsverlichting aan met regen en mist.
 • Koop fietsspullen bij voorkeur met reflectie, van jas tot tas. Schoenen met reflectiestrepen vallen lekker op omdat ze ook nog eens ronddraaien.
 • Durf op te vallen: citroengele winterjas, appeltjesgroene fietstassen ... ze zijn onder alle omstandigheden beter zichtbaar dan zwarte en grijze spullen. Ook als de zon schijnt.

Nog meer tips tegen de regen

Natuurlijk helpt een goed regenpak als je regelmatig terechtkomt in een regenbui. Als je daarvoor de ruimte niet hebt in je fietstas of rugzak, zijn dit (deel)oplossingen. Of gewoon slimme aanvullingen:

 • Zuidwester (hoedje) tegen waterdruppels in je nek
 • Kleine stormvaste paraplu die niet omklapt zodra de wind er vat op krijgt.
 • Rainlegs, alleen voor de bovenbenen.
 • Een petje onder je capuchon: de klep duwt de capuchon weg als je opzij wilt kijken.
 • Zadelhoesjes, houden je zadel droog. Let er wel op dat ze niet afgeven.
 • Preventie: zorg dat je zadel niet kapot gaat. Zet je fiets niet tegen ruwe muren of bomen, stekelige struiken of hekwerk. Een piepklein gaatje in het zadeldek is genoeg voor een zeer natte kont: je perst met je gewicht alle vocht via het gaatje tegen je bibs aan.
 • Als je toch een fietstas of rugzak koopt: neem een waterdichte of gebruik een regenhoes. Kleine moeite héél groot plezier.

Fietsen met paraplu, mag dat?

Fietsen met een telefoon in je hand mag niet, maar fietsen met een paraplu wel? In de wet staat dat je je niet zodanig mag gedragen dat je andere verkeersdeelnemers in gevaar brengt of hindert. Hier kan van alles onder vallen, zoals fietsen met een paraplu in de hand. Dit kan best gevaarlijk zijn, omdat je bijvoorbeeld meer met je paraplu bezig bent dan met het fietsen. Beter natgeregend dan onderuit!


Misschien vind je dit ook interessant?

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!