Naar artikel

Fietsen in de regen

Zo fiets je in een vrolijke bui

Praktisch is het niet, zo’n plensbui. Natte kleding, paarse lippen van de kou, maar ook: slecht zicht, glad wegdek en daardoor een groter risico op valpartijen en ongevallen. Doe je voordeel met deze lifehacks die fietsen in de regen leuker, droger, veiliger, dan wel draaglijker maken.

Acceptatie

De allerbeste tip voor fietsen in de regen: acceptatie. Dit is geen vete tussen jou en de weergoden (die zou je toch verliezen), het is niet persoonlijk, het is wat het is: wolken die het kostbaarste op aarde – schoon drinkwater – over jou uitstorten. Wist je dat de aarde leefbaar is dankzij de aanwezigheid van vloeibaar water? Precies. Schone, droge kleding en een warme douche na afloop, meer heb je eigenlijk niet nodig.

Bereken je kansen

Waarom zou je fietsen in de regen, als het je niet lukt om deze speling van de natuur met zin en zen te ondergaan? Pak je smartphone erbij en check weerapps als Weerplaza en Buienradar, vergelijk de grafiekjes met de satellietbeelden van aanstormende wolken en prik je rit in de nanoseconde dat het droog zou moeten zijn.

Koop een alledaagse regenjas

De belangrijkste feature van goede regenkleding: nabijheid. De dure vierseizoenen regenjas op de kapstok, de kaplaarzen in de bijkeuken: ze gaan je niet helpen als je onderweg bent. Koop liever een jas voor elke dag die heel onopvallend een opvallend detail verbergt: hij is waterproof. En (winter)schoenen die je elke dag aankan, én die waterdicht zijn.

Voorkom wintertenen

Klinkt grappig, is het niet: wintertenen. Stekende pijn, jeukende tenen die je de hele winter kwellen. Omdat de doorbloeding compleet van slag is door nat en kou. Hoe vaker nat en koud, hoe meer jouw tenen tot de risicogroep behoren. Zijn waterdichte schoenen geen optie? Dan deze tips.

 • Draag overschoenen, bijvoorbeeld uit de race/mtb-winkel. Lekker dik neopreen houdt je voeten warm en (best goed) droog.
 • Zet droge schoenen en sokken klaar op de populairste bestemmingen, zoals school, werk en eventueel bij familie.
 • Zodra het kan: natte schoenen uit! Blote voeten drogen veel sneller en de doorbloeding komt snel weer op gang. Neem dikke wollen sokken mee, lekker droog en warm.
 • Wees ook lief voor je handen, die lopen ook risico.

Voorkom een beslagen bril

Is het extra gevaarlijk op de weg, beslaat je bril ook nog. Niet alleen lastig, maar ook een extra risico. Bij de opticien kun je druppels en doekjes kopen om je bril te behandelen. Handiger zijn brillenglazen met een coating waar condens geen vat op krijgt. Andere oplossingen:

 • Zonder bril fietsen (uiteraard alleen als je goed ogen goed genoeg zijn). Neem dan wel een lege brillenkoker mee.
 • Sommige sportfietsbrillen zijn behandeld om regendruppels meteen af te voeren, en/of hebben ventilatiegaten tegen beslagen brillenglazen.

Durf op te vallen

Fietsverlichting hóéf je overdag niet aan te doen. Toch, op sommige wegen zonder vrijliggend fietspad kun je maar beter opvallen:

 • Zet je fietsverlichting aan bij slecht zicht door regen en mist.
 • Koop je fietsspullen bij voorkeur met reflectie, van jas tot tas. Schoenen met reflectiestrepen vallen lekker op omdat ze ook nog eens ronddraaien.
 • Durf op te vallen: citroengele winterjas, appeltjesgroene fietstassen ... ze zijn onder alle omstandigheden beter zichtbaar dan zwarte en grijze spullen, zelfs als de zon schijnt.

Nog meer tips tegen de regen

Natuurlijk helpt een goed regenpak als je regelmatig terechtkomt in een regenbui. Als je daarvoor de ruimte niet hebt in je fietstas of rugzak, zijn dit (deel)oplossingen. Of slimme aanvullingen:

 • Zuidwester (hoedje) tegen gelek in je nek
 • Lichtgewicht regenponcho
 • Kleine stormvaste paraplu die niet omklapt zodra de wind er vat op krijgt.
 • Rainlegs, alleen voor de bovenbenen.
 • Een petje onder je capuchon: de klep duwt de capuchon weg als je opzij wilt kijken.
 • Zadelhoesjes of plastic zakjes houden je zadel droog. Let er wel op dat ze niet afgeven.
 • Preventie: zorg dat je zadel niet kapot gaat. Zet je fiets niet tegen ruwe muren of bomen, stekelige struiken of hekwerk. Een piepklein gaatje in het zadeldek is genoeg voor een zeer natte kont: je perst met je gewicht alle vocht via het gaatje tegen je bibs aan.
 • Als je toch een fietstas of rugzak koopt: neem een waterdichte. Kleine moeite héél groot plezier.

Fietsen met paraplu, mag dat?

Fietsen met een telefoon in je hand mag niet, maar fietsen met een paraplu wel? In de wet staat dat je je niet zodanig mag gedragen dat je andere verkeersdeelnemers in gevaar brengt of hindert. Hier kan van alles onder vallen, zoals fietsen met paraplu in de hand. Dat kan best gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld omdat je meer met je paraplu bezig bent dan met het fietsen. Beter natgeregend dan onderuit!


Misschien vind je dit ook interessant?

Speciaal voor jou geselecteerd

Tot25%korting
Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Alles voor de fiets 

Bekijk hier het volledige aanbod fietsverlichting, sloten, fietstassen, helmen en nog veel meer!

Vanaf63,95p/mnd
E-bike leasen 

Rijd op een gloednieuwe e-bike, inclusief service, voor een vast bedrag per maand. Da's fietsen zonder zorgen!