Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietsers in Den Haag en Amsterdam zichtbaarder in het donker

Den Haag

Op 14 november waren medewerkers van gemeente Den Haag, de politie en ANWB al vroeg in touw. In het centrum van Den Haag werden fietsers zonder verlichting staande gehouden door politie. Agenten schreven deze ochtend geen bekeuringen en de fietsers kregen een thuiskom-lampje mee, die ze direct op hun fiets konden plaatsen zodat ze veilig hun weg konden vervolgen.

Fotograaf: Frank Jansen

Na de actie in het centrum gingen politie en de wethouder Arjen Kapteijns van Den Haag naar basisschool Carolus, in het centrum van Den Haag, om de leerlingen te wijzen op zichtbaarheid in het verkeer.

Amsterdam

Wie op 13 november in de buurt van het Haarlemmerplein in Amsterdam was, kon niet om de lange rij fietsers heen. Fietsers zonder goede verlichting kregen een reparatie aangeboden. Gratis. Met deze sympathieke actie trapt Vervoerregio Amsterdam de campagne ‘AAN in het donker’ af.

De campagne moet fietsers aansporen om goede fietsverlichting te voeren voor hun eigen veiligheid en die van een ander. Goede verlichting verkleint de kans op een ongeval met 20%. Dus: wees zichtbaar en fix je licht! De campagne ‘AAN in het donker’ werd tijdens de middagspits van 13 november afgetrapt met de ‘Fix je licht’-actie voor fietsers. Op het Haarlemmerplein in Amsterdam waren het campagneteam van Vervoerregio Amsterdam, een team politieagenten, fietsmonteurs van de Fietswacht, fiets-dj FissaFiets én vrijwilligers van de ANWB en Fietsersbond aanwezig. Kapotte fietsverlichting werd ter plekke gratis gerepareerd door fietsmonteurs. Zo hebben ze ruim 250 fietslampen gefixt. 
Lukte dat niet, dan kregen mensen gratis losse fietslampjes als noodoplossing om veilig thuis te komen en daarbij het advies om snel langs de fietsenmaker te gaan.

Vaste verlichting

Met de campagne ‘AAN in het donker’ wil Vervoerregio Amsterdam fietsers aanmoedigen om zichzelf zichtbaar te maken door altijd hun licht AAN te doen in het donker. Bij voorkeur is dat vaste verlichting. Deze kan je niet vergeten en het maakt 
je beter zichtbaar, dus veiliger. Bovendien is het de meest duurzame oplossing. Fietsers en omstanders waren erg te sprekenover de ‘Fix je licht'-actie: “Supergoed dat jullie dit doen. Ik weet wel dat verlichting belangrijk is, maar het komt er gewoon niet van om hem te laten repareren.”

Gerard Slegers, lid van het Dagelijks Bestuur van de Vervoerregio Amsterdam zegt het volgende over de actie: “In het donker of met slecht weer is het levensgevaarlijk als je slecht zichtbaar bent voor andere verkeersdeelnemers. Zowel binnen als buiten de bebouwde kom van alle 14 gemeenten van de Vervoerregio Amsterdam. Ik ben blij dat de campagne van start is gegaan om mensen bewust te maken van het gevaar van fietsen in het donker zonder verlichting. We zien niets liever dan dat mensen veilig thuiskomen.”

Fietsers meest kwetsbaar in het verkeer

Het aantal fietsers dat correct licht voert, groeit al een paar jaar op rij. Dat blijkt uit studies van Rijkswaterstaat. Ook de politie laat uit eigen ervaring weten dat steeds meer fietsers goede verlichting voeren. Toch is en blijft deze groep verkeersdeelnemers kwetsbaar in het verkeer. De meeste dodelijke slachtoffers in het verkeer zijn fietsers. Volgens Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) groeit dat aantal nog elk jaar met gemiddeld 2%.
Jongeren en jongvolwassenen voeren in verhouding minder vaak licht op hun fiets dan oudere fietsers. Voor Vervoerregio Amsterdam alle reden om dit najaar volop van start te gaan met de campagne ‘AAN in het donker’, waarbij extra focus ligt op de jonge doelgroep. De campagne heeft als doel om het aantal fietsers dat correct licht voert verder te verhogen en zo het aantal ongevallen in het verkeer door slechte zichtbaarheid omlaag te brengen.

15% korting
ABUS Fietssloten 

Wees fietsdieven te slim af en zet je fiets goed vast met een kettingslot!

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Shop nu
Veilig op de fiets 

Van fietshelm tot reflecterende kleding en goede verlichting: stap veilig op de fiets met ANWB.

E-bike vergelijker 

Vergelijk e-bikes en vind met handige zoekcriteria de elektrische fiets die bij jou past.