Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietssleutels: problemen en oplossingen

Antwoord op veelgestelde vragen

Ben je je fietssleutel kwijt? Of is je fietssleutel afgebroken en in je fiets blijven zitten? Vervelende problemen waar je niet op zit te wachten. Gelukkig zijn er een aantal oplossingen.

Help, m'n fietsslot gaat niet open 

Krijg je je fietsslot niet meer open? Is de oorzaak vuil of stof, dan is dat op te lossen door het slot schoon te maken met bijvoorbeeld WD40-spray of kruipolie. Ook de ANWB Wegenwacht kan je komen helpen, maar alléén als je ter plekke kunt bewijzen dat de fiets van jou is. Is de sleutel afgebroken? Dan moet het slot opengebroken worden.

Fietssleutel afgebroken, fietsslot openbreken?

Is je fietssleutel afgebroken en zit een deel ervan nog in het cilinder? Als er nog een stukje van de sleutel uitsteekt, kan je kan een poging doen om het eruit te halen met een nijptang of pincet. Het kan helpen om eerst wat kruipolie of WD40 te gebruiken. Lukt dit niet, dan is je fietsslot openbreken de enige oplossing.

Fietssleutel kwijt? Fiets openen zonder sleutel

Je fiets staat er nog, maar je kunt de sleutel nergens vinden. Als je ook de reservesleutel kwijt bent zit er niets anders op dan het slot open te breken. Wie ruime ervaring heeft met het hanteren van een slijptol of betonschaar kan eventueel zelf aan de slag gaan. Zo niet, dan moet de slotenmaker erbij komen, bij wie je moet kunnen aantonen dat het daadwerkelijk om jouw fiets gaat.

Je betaalt een slotenmaker niet alleen voor het materiaal, ook voor de arbeids- en voorrijdkosten. Een rondje bellen naar verschillende slotenmakers is dan ook aan te raden. En heb je nieuwe sloten voor je fiets, vergeet dan niet de nieuwe sleutelnummers aan de verzekering door te geven. Ben je bij de ANWB verzekerd, dan geef je je nieuwe sleutelnummers hier door.

Pas op voor de 'Poolse sleutel' 

De 'Poolse sleutel', ook wel bekend als een powerkey, is speciaal ontworpen om ringsloten van fietsen open te breken. De Poolse sleutel wordt in het slot geslagen en na wat heen en weer gewrik, springt het ringslot open. Kinderlijk eenvoudig, helaas. Ondanks dat verschillende fietsmerken geprobeerd hebben een verbod te krijgen op de 'Poolse sleutel' is dat wettelijk onmogelijk. Hij is online verkrijgbaar vanaf €45 en de goedkope versie gaat al na een paar keer gebruik kapot. Maar hoe duurder de sleutel, hoe langer die meegaat. 

Welk slot is bestand tegen de 'Poolse sleutel'?

Op dit moment is nog geen enkel ringslot bestand tegen de 'Poolse sleutel'. Diefstal van je fiets minimaliseer je het beste met een ringslot in combinatie met een tweede slot. Beide voorzien van een ART-2-keurmerk of hoger. Als je goede ART-2-sloten gebruikt, is de kans groot dat eventuele diefstal door de verzekering wordt vergoed. Zet je fiets altijd in een bewaakte fietsenstalling of vast aan een fietsenrek of fietsnietje.

Slimme diefstalpreventie tips

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!