Je fiets vastzetten: zo staat 'ie écht veilig
Schrik fietsendieven af met goede fietssloten
Door je fiets goed op slot te zetten en op de juiste manier te stallen, vergroot je de kans dat een fietsendief jouw fiets liever laat staan. Gebruik daarvoor niet alleen je ringslot, maar ook tweede slot (met minimaal ART-2 keurmerk). Met deze tips staat jouw fiets écht veilig.
1. Gebruik altijd een (goed) tweede slot
Uit recent onderzoek van de ANWB blijkt dat 39% van de mensen nog steeds maar één slot gebruikt. Je fiets is dan een makkelijke prooi voor fietsendieven. Een ringslot is zo doorgeknipt of opengebroken met een Poolse sleutel. Twee sloten openbreken kost de dief meer tijd en moeite.
Tweede slot verplichting
Veel verzekeraars stellen het gebruik van een erkend ART-slot zelfs verplicht. Om diefstal te helpen voorkomen, geldt vanaf 1 maart 2024 een tweede-slotverplichting voor alle e-bikes. Dit tweede fietsslot dient ook ART2 goedgekeurd te zijn (net als het eerste slot). Voor duurdere fietsen en bij langdurige stalling, op bijvoorbeeld het station, kan het zelfs raadzaam zijn om een ART-3-slot te gebruiken.
Waar koop ik een ART-slot?
Een ART-gecertificeerd fietsslot schaf je aan in de fietsenwinkel, bouwmarkt of via de webwinkel van de ANWB. In 2022 testten we twintig verschillende sloten. In de ANWB Fietsslotentest lees je welk ART-fietsslot het beste uit de test kwam.
2. Bevestig je fiets altijd aan een vast object
Een fietsenrek, fietsnietje of stevig hek: maak je fiets vast aan een voorwerp dat vastzit aan de grond. Zo voorkom je dat jouw fiets wordt opgetild en in een busje geladen. Parkeer je fiets bij voorkeur ook op drukbezochte of verlichte plekken. Fietsendieven staan liever niet in de schijnwerpers. Let er wel op dat je je fiets stalt op een plek waar dit volgens jouw gemeente is toegestaan. Bomen, bruggen of lantaarnpalen vallen hier vaak niet onder. Een bewaakte fietsenstalling is nog altijd de beste optie.
Extra tip: zet twee fietsen contra (in tegenstelde richting) aan elkaar vast als het niet mogelijk is om de fietsen ergens aan vast te zetten.
3. Extra slot door je wiel én het frame
Een goed slot werkt alleen als je het op de juiste manier gebruikt. Haal je tweede fietsslot daarom altijd door een wiel én het frame. Het zou zonde zijn als je alleen je voorwiel terugvindt, omdat een dief dat makkelijk los sleutelt.
4. Zet je fiets ook thuis goed op slot
Zet je fiets ook goed op slot als je ‘m thuis parkeert. Bevestig je tweede slot bijvoorbeeld aan een muuranker of beugels met anti-inbraakschroeven. Je kunt bij diefstal namelijk alleen een beroep doen op je fietsverzekering als je twee sleutels kunt overleggen. Dus ook al zat je berging of schuur op slot. Tips voor het thuis stallen van je fiets.
Heb je geen fietsverzekering en wordt je fiets uit je schuur of garage gestolen? Mogelijk kun je via je inboedelverzekering je schade (deels) claimen. Of en hoeveel er wordt vergoed, verschilt per verzekering. Verzekeraars stellen vaak wel de eis dat er sporen van braak moeten zijn.
Extra tip: verzeker je fiets
Beter voorkomen dan genezen. Als je nagaat dat een nieuwe e-bike gemiddeld bijna €2.500,- kost, loont het de moeite om die te verzekeren. Met de ANWB Fietsverzekering is jouw fiets of e-bike goed verzekerd. De fietsverzekering sluit je af voor één jaar en wordt jaarlijks verlengd. Na diefstal krijg je gedurende de eerste drie jaar de gehele aanschafwaarde van de fiets terug.
Deel deze pagina