Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voorrang bij een woonerf met uitrit

Vraag gesteld door op 26 november 2022

Ik heb al veel gelezen op de ANWB site en andere over drempels, maar het is mij nog steeds niet duidelijk. Als ik met de auto uit een woonerf kom, moet ik aan al het kruisende verkeer voorran verlenen. Maar, Als ik niet uit een woonerf kom met mijn auto en een kruising met een andere weg nader waar vlak voor de kruising in mijn weg een verhoging in het wegdek ligt die lijkt op een uitritconstructie, moet ik dan ook aan al het verkeer op de andere weg voorrang verlenen?
Als dit zo zou zijn, waarom staat er dan op die andere weg niet een bord B05 voorrangskruising?
En op mijn weg bord B06 verleen voorrang? Hetzelfde geldt bij een woonerf kruising. De bestuurder die niet in het woonerf rijdt kan niet zien dat hij een woonerfkruising nadert!

Antwoord van Cathy

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

 

U wilt weten hoe de voorrang is geregeld bij een woonerf met uitrit.

Indien u een woonerf verlaat, staat dit aangegeven met bord G6. U verlaat het erf altijd middels een uitrit. U kunt een uitrit herkennen aan diverse kenmerken. 

  • verharding van de uitrit, die duidelijk verschilt van de kleur en het bestratingsmateriaal van de doorgaande weg;
  • een doorgaande, verlaagde trottoirband;
  • schampblokken aan weerszijden van de uitrit

Het verlaten van een uitrit wordt gezien als bijzondere manoeuvre, u dient dus het overige verkeer voor te laten gaan. Dit is ook het geval wanneer er geen sprake is van een woonerf maar een ander soortige uitritconstructie. Dit hoeft volgens de uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens, niet aangeduid te worden met de borden b5 en b6. 

Daarin staat de volgende toepassing bord b5: Het bord wordt slechts toegepast indien op de kruisende weg de voorrang geregeld is door middel van bord B6, B7 en/of door middel van haaientanden.   
Bij uitritten wordt de voorrang op een andere wijze geregeld dus is bord b5 en bord b6 niet van toepassing.