Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkeersboete Noorwegen betalen of niet betalen?

Vraag gesteld door JJGA op 9 mei 2015

Beste experts van de ANWB,

Afgelopen vakantieperiode ben ik op vakantie geweest in Noorwegen. Ik ben hier onverhoopt geflitst voor te hard rijden (ongeveer 67 km/h) waar een snelheid van maximaal 50 was toegestaan. Dit zou inhouden dat ik een boete van zo'n 4200 NOK zou ontvangen, omgerekend ongeveer 550 euro.

Natuurlijk ben ik fout geweest, en heb ik deze boete verdiend. Echter was de situatie waarin de boete is ontstaan wat wrang. (Maar 50 km/u op een rechte weg, meer dan een paar honderd meter zicht, helling af (afremmen op motor ging te langzaam) en geen ander verkeer.) Hoewel ik deze boete heb verdiend, wil ik toch proberen om van deze boete af te komen, vooral vanwege het feit dat hij zo extreem hoog uitvalt.

Aan u de volgende vragen:

Wat is de procedure die wordt gehandhaafd voor een snelheidsboete in een niet Europees land als Noorwegen? Zijn er mogelijkheden om onder deze boete uit te komen, zonder het gevaar te lopen op deurwaarders en toeslagen? En wat gebeurt er als ik de boete helemaal niet betaal, en niet reageer?

Alvast hartelijk bedankt voor uw reactie!

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

Omdat Noorwegen geen EU-land is, kan de inning van de verkeersboete niet op  grond van het Europese Kaderbesluit wederzijdse inning van geldelijke sancties aan Nederland worden overdragen. Het is wel mogelijk dat er een incassobureau wordt ingeschakeld om de boete te innen.

Bij een bekeuring van buiten de EU bent u in beginsel niet verplicht de boete te betalen, maar de buitenlandse autoriteiten kunnen in dat geval wel uw naam in het opsporingsregister opnemen. U loopt dan het risico dat u bij de grensovergang of een verkeerscontrole alsnog moet betalen. 

De door u genoemde omstandigheden zijn wel begrijpelijk, maar hebben juridisch gezien geen kans van slagen als bezwaargronden. Om echt van de boete af te komen, kunt u deze het beste voldoen. 

Meer informatie vindt u nog op onze website: http://www.anwb.nl/rechtshulp/op-vakantie/met-de-auto-op-reis/boete-buitenland/gedwongen-betaling-verkeersboete-in-nl

 ***

Reactie van JJGA:

Hartelijk dank voor uw reactie David Sjoer,

Ik sta dus eigenlijk voor de keuze:

Wel betalen, en overal vanaf zijn (gewoon weer ongestoord naar Noorwegen kunnen gaan).

of,

Niet betalen, geen risico lopen zolang ik in Nederland/andere landen blijf, en een groot risico lopen als in weer naar Noorwegen ga (omdat ik in het Noorse opsporingsregister sta).

Als ik nu niet betaal, loop ik dan de kans dat er een incassobureau wordt ingeschakeld, wat mij dwingt om de boete (en extra kosten) alsnog te betalen, ook al bevind ik mij niet in Noorwegen zelf, maar in Nederland?

Alvast bedankt voor uw reactie,***

Reactie van David Sjoer:

Onze ervaring is inderdaad dat de mogelijkheid bestaat dat er een incassobureau in Nederland wordt ingeschakeld. En zoals ik al eerder vermeldde, bestaat ook de kans dat u bij terugkomst in Noorwegen de boete met verhogingen dient te voldoen.