Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schade verhalen fiets total loss

Vraag gesteld door VDLMichelle op 11 mei 2017

Ik ben op mijn fiets aangereden door een scooter. Het was een oude fiets en nu is mijn voorwiel dusdanig krom dat de reparatie de dagwaarde niet meer haalt. Hoe bepaal ik het bedrag van de schadeclaim? Moet ik daarvoor een fietsenmaker vragen om een kostenopgave en dagwaarde? De uiteindelijke schadevergoeding zal laag zijn, maar ik moet wel een nieuwe fiets kopen...

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U bent als fietster door een bromfietser aangereden. Hierdoor is schade ontstaan aan uw fiets. Daar de fiets al oud is, zal deze waarschijnlijk total loss worden verklaard. U vraagt zich af hoe nu verder te handelen.

Uitgangspunt bij schade is; een ieder draagt zijn eigen schade, totdat men kan bewijzen dat de wederpartij hiervoor aansprakelijk is, of de wederpartij zelf de aansprakelijkheid erkent.

Schade fiets
De schade aan uw fiets kunt u laten taxeren door uw fietsenmaker. Mocht de schade meer bedragen dan de dagwaarde minus de restwaarde; dan is de fiets economisch total loss. Meer informatie hierover vindt u op onze website.

Art 185 WVW
Op grond van artikel 185 WVW geniet u als niet-gemotoriseerde verkeersdeelnemer (fietser) wettelijke bescherming ten opzichte van gemotoriseerde verkeersdeelnemers (bromfietser). Wanneer de aansprakelijkheid niet erkend zou worden door de wederpartij, zou minimaal 50% van uw schade hierdoor vergoed krijgen, tenzij de weder[artij overmacht zou kunnen aantonen (50% regel). Voor meer informatie over rechten van voetgangers en fietsers vindt u op onze website.

Letselschade
Mocht u onverhoopt (licht) letsel hebben opgelopen door de aanrijding (schaafwonden, kneuzingen, blauwe plekken of erger) dan heeft u tevens recht op bijvoorbeeld immateriële schadevergoeding (smartengeld). Neem hiervoor contact op met onze Verkeersslachtofferlijn (088-2697766). Wellicht kunnen ze u kosteloos rechtsbijstand verlenen.

Meer införmatie over schade claimen, vindt u op onze website.