12 Openluchtmusea in Nederland: een tip per provincie

Voor een educatieve dag in de buitenlucht

Het is bijna zomer en de musea zijn weer open. Dus trek eropuit om van alles te leren en ontdekken. Van het Zuiderzeemuseum tot het Archeon: bekijk hier 12 tips om te bezoeken, onder voorwaarden natuurlijk.

1. Zuiderzeemuseum, Noord-Holland

Het Zuiderzeemuseum in de Noord-Hollandse stad Enkhuizen is een dorp dat meer dan 140 historische gebouwen telt. Je kunt er langs bij een apotheek of een vers gerookt visje proeven bij de visrokerij. In het binnenmuseum vertelt een tentoonstelling verhalen over de voormalige Zuiderzee en over zowel de voormalige als de huidige bewoners uit de regio.

2. Archeon, Zuid-Holland

Bij Museumpark Archeon reis je door de tijd. Van de prehistorie tot de Romeinse tijd en de middeleeuwen: in vogelvlucht maak je alle tijdperken mee. Je kunt varen in een kano, prehistorisch brood bakken, Romeinse kruiden ontdekken en oefenen met pijl en boog.

De Rotterdam Tours

Tijdens een Rotterdam Tour ga je op pad met een enthousiaste gids langs plekken waar je normaal niet zo snel zou komen. Zo bezoek je bij de architectuurtour onder andere de Hofbogen en het Timmerhuis en word je verwend door een culinaire proeverij in de Markthal.

3. Madurodam, Zuid-Holland

In Madurodam in Den Haag bezoek je heel Nederland in één dag. het is de plek waar je geniet van honderden minigebouwen en tal van activiteiten. Leer alles over kaas, bekijk de hoogtepunten van Amsterdam en wek zelf windenergie op bij de windmachines.

4. Deltapark Neeltje Jans, Zeeland

Deltapark Neeltje Jans ligt op het voormalige werkeiland Neeltje Jans in de Oosterschelde. Naast het maken van een mooie wandeling door het duinlandschap (ongeveer 8 km), leer je hier alles over de Deltawerken, die gebouwd werden om herhaling van de Watersnoodramp van 1953 te voorkomen. 

5. Biesbosch MuseumEiland, Noord-Brabant

De Biesbosch is ontstaan na de St. Elisabethvloed van 1421. Daarna is er veel veranderd en in het Biesbosch Museum zie je hoe bepalend de mens is geweest in dit proces. Je kunt het bijzondere natuurgebied vanaf het water ontdekken met een fluisterboot.

6. Kasteel de Haar, Utrecht

Kasteel de Haar, het grootste kasteel van Nederland, kenmerkt zich door de rijke geschiedenis en de bijzondere verhalen die schuilgaan achter de kasteelmuren. Wie het kasteel bezoekt, krijgt een uniek kijkje in het leven van de familie Van Zuylen in de 20ste eeuw.

7, Batavialand, Flevoland

Bij Batavialand ontdek je hoe uniek de Nederlandse samenwerking met de zee eigenlijk is. Stap in de wereld van landontginning en bodemvondsten en bekijk hier ook hoe de Nederlandse handelsgeest en de scheepsbouw de handen ineensloegen.

Het Kameleondorp, Friesland

Een van de leukste uitjes met kinderen: het Kameleondorp in het plaatsje Terherne. Het hele dorp staat in het teken van de bekende boeken en films De Kameleon. De dag begint met een boottocht naar het Avonturen Eiland, waar je kunt survivallen, picknicken en genieten van de natuur. Je kunt varen over de Terhenster Poelen en het dorp Lenten bezoeken.

Openluchtmuseum Het Hoogeland, Groningen

Openluchtmuseum Het Hoogeland in Groningen vertelt verhalen over het leven van de Groningse bevolking in de vorige eeuw. Het museum, gelegen in het centrum van het dorp Warffum, geeft een bijzonder beeld van het dagelijks leven rond 1900. De meeste gebouwen in het dorp bevinden zich nog op de plek waar ze altijd hebben gestaan.

Kamp Westerbork, Drenthe

Een van de indrukwekkendste openluchtmusea van ons land ligt midden in Drenthe. Hier vind je Herinneringscentrum Kamp Westerbork, waar honderdduizend Nederlandse Joden, Sinti en Roma in herinnering worden gehouden. Voor jonge kinderen is er de kinderroute Kinderen met een ster. Op deze route staan luisterpalen met korte verhaalfragmenten van kinderboekenschrijfster Martine Letterie, die gebaseerd zijn op de herinneringen van overlevenden die als kind in Westerbork gevangen werden gehouden.

8. Openluchtmueum Ootmarsum, Overijssel

Beleef het Twente van vroeger in Openluchtmuseum Ootmarsum. In het museum, aan de rand van het historsiche stadje Ootmarsum, zie je hoe de boeren daar vroeger leefden. Maar je kunt ook kennismaken met de Heeren van die tijd, die aangesteld waren om de bezittingen te beheren.

9. Geofort, Gelderland

Vind de weg door het klimaat- en geurendoolhof, leef je uit in de avontuurlijke speurtuin en maak rivieren in de waterspeeltuin. Het zijn een paar voorbeelden van activiteiten in Forteiland Geofort, waar alles draait om onze aarde.

10. Nederlands Openluchtmuseum, Gelderland

Ruik het teren op de scheepswerf of de geur van gist in de bierbrouwerij: bij het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem komen oude ambachten tot leven. In het park komt een unieke stukje Nederlandse historie tot leven. Bijna alle gebouwen zijn origineel en stonden ooit ergens in Nederland.

11. ’t Veluws Zandsculpturenfestijn, Gelderland

Het grootste zandsculpturenevenement van Nederland vind je in Garderen. Zowel buiten als in het overdekte gedeelte kun je indrukwekkende zandcreaties bewonderen.

12. Kasteelpark Born, Limburg

Dieren en het voormalige Kasteel Born komen samen in Kasteelpark Born. Je kunt het kasteel bekijken, wandelen en genieten van de dieren en de natuur. Terwijl je door het park wandelt, kom je onder meer lynxen, kamelen, flamingo’s, uilen en apen tegen.

Speciaal voor jou geselecteerd