Wat te doen in Leiden

De sleutelstad zit vol verrassingen. Zo vind je hier de oudste botanische tuin van Nederland, 28 kilometer aan grachten, 35 verschillende binnenhofjes en 2800 monumenten. Maar ook aan leuke winkels, bezienswaardigheden en restaurants geen gebrek. In Leiden verveel je je geen seconde.

Centrum

Waar je moet zijn op het gebied van shoppen? In de straatjes en steegjes in het Pieterskwartier, rondom de Pieterskerk. Hier dichtbij staat ook de Burcht van Leiden, een must see. Als bonus heb je daar meteen een mooi uitzicht over de stad. Terug naar de bijzondere winkels, die vind je ook in de Burgsteeg, Nieuwstraat, Hogewoerd en Doezastraat. Ben je op woensdag of zaterdag in Leiden? Komt mooi uit, want dan is er een uitgebreide markt op de kades van de Botermarkt, Vismarkt, Aalmarkt en Nieuwe Rijn. Zoek daarna het groene hart op in de Hortus Botanicus, waar je kunt wandelen tussen de meest bijzondere plantensoorten. Spiek ook zo nu en dan in een van de vele knusse hofjes die de stad rijk is, of geef je voeten wat rust tijdens een rondvaart door de grachten.

Musea

Leiden heet niet voor niets museumstad, dus dat wordt keuzes maken. Museum Volkenkunde is hét museum over mensen, met verrassende verzamelingen sinds de 19e eeuw. Hier zie je per werelddeel hoe mensen op hun eigen manier eten, wonen, versieren, trouwen en rouwen. Het beroemde Museum De Lakenhal aan de Oude Singel is sinds 1874 het gemeentelijk kunstmuseum van Leiden en absoluut een bezoekje waard. Het Japan Museum Sieboldhuis is ook een aanrader. Hier ontdek je de Japanse taal en cultuur, maar ook hoe de bijzondere relatie tussen Nederland en Japan is ontstaan. Ben je met kinderen? Ga dan naar het Oude Ambachten & Speelgoed Museum. Daar stappen ze terug in de tijd en reizen ze met een speurtocht langs verschillende ambachten.

Lekkernijen

Leiden heeft zijn eigen kaas, bier én koekjes. Leidse kaas wordt ook wel pitjeskaas genoemd, met dank aan de komijnzaadjes die erin zitten. Leidsch bier heb je in allerlei soorten, en koop je bij menig speciaalzaak in de stad. En dan hebben we de Leidse sleutelkoekjes nog, die liggen te pronken bij bakkerij Jacobs aan de Nieuwe Rijn. Speciale roomboterkoekjes als zoete souvenir.

Culturele hotspots

Galerie Café Leidse Lente aan de Haagweg 4 is een begrip in Leiden, waar werkelijk van alles te beleven valt. Zo is hier altijd wel een interessante tentoonstelling te zien en er staat een podium waarop muzikanten hun talent showen. In deze culturele huiskamer kun je ook gewoon even wat eten of drinken. Schijnt het zonnetje? Loop dan door naar de binnentuin.

Wandelen en fietsen

Wist je dat Leiden de geboortestad van Rembrandt is? Tijdens de stadswandeling Rembrandts geboortegrond zie je in welk huis hij is geboren, waar hij naar school ging en op welke plek hij zijn eerste penceel vasthield. Genoeg gewandeld? Spring dan op de fiets en volg de route naar Noordwijk, langs de kust en via Katwijk weer terug. Of maak een gps-tour met de 100% elektrische en milieuvriendelijke Renault Twizy.

Praktisch

Vanaf station Leiden Centraal is het een kwartiertje lopen naar het stadshart. Ga je liever met de auto? Als je geluk hebt, kun je deze in het centrum kwijt. Parkeren bij P+R Stadsparkeerplan Haagweg is goedkoper. Van hieruit rijden er gratis bussen naar het centrum.

Speciaal voor jou geselecteerd