Wat te doen in Kinderdijk

Wandelen rond de molens, het water en de gemalen

Kinderdijk heeft niet alleen een wonderlijke geschiedenis, maar leent zich ook voor wandel- en fietstochten door het natuurgebied rondom de molens. De bomen, het riet en het water lijken een bewegend schilderij van een Hollandse meester. Er leven veel dieren, zoals zeldzame vogels, vossen en marters. En dan de molens: liefst bekijk je ze vanaf het water, want dat is precies waar dit oer-Hollandse polderlandschap van begin tot eind om draait. 

De baby en de kat van Kinderdijk

Over de herkomst van de naam van het dorp Kinderdijk, dat oorspronkelijk Elshout heette, doen verschillende verhalen de ronde. Een ervan stamt uit 1421 tijdens de Sint-Elisabethsvloed, waarbij grote delen van Zuidwest-Nederland onder water kwamen te staan.

Na de ergste storm ging men de dijken op om te kijken wat er te redden viel. Ze zagen een wiegje drijven en hadden geen hoop dat het kindje nog zou leven. Toen het wiegje dichterbij kwam, zagen ze hoe een kat het wiegje in evenwicht hield door heen en weer te springen zodat er geen water in het wiegje kon lopen. Het kindje lag rustig te slapen.

De molens van Kinderdijk

Acht molens aan de Nederwaard, acht aan de Overwaard, de molen die de polder Blokweer bemaalt en tot slot twee stuks in Nieuw-Lekkerland. Ze hebben geen naam, wel een nummer. Dat is Kinderdijk. Het merendeel van deze molens is gebouwd tussen 1738 en 1740. Alle negentien molens hadden een schoepenrad, waarmee het water van een laag naar een hoog niveau werd gebracht. Door het overtollige water weg te pompen, zorgden de molens ervoor dat de omliggende streek niet onder water kwam te staan.

Na meer dan tweehonderd jaar namen de gemalen het zware werk vanaf 1950 over. Sindsdien zijn de molens buiten functie gesteld, maar ze werken nog allemaal. Ze staan ‘reserve’ voor het geval de moderne installaties uitvallen. Sinds 1997 staan de molens van Kinderdijk op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Fietsen en wandelen bij Kinderdijk

In de Kinderdijk-app vind je allerlei wandel- en fietsroutes. Of laat je inspireren door een van de wandelrouteboekjes, verkrijgbaar in de souvenirwinkel van Kinderdijk. Wij kozen twee wandelingen voor je uit.

1. Rondje Kinderdijk

Dit is een van de dertig favoriete wandelingen van gezondheid- en fitnessdeskundige Arie Boomsma uit het 10.000 Stappenboek van de ANWB. De routes hierin zijn 7 tot 8 kilometer lang en voeren door de mooiste steden en natuurgebieden.

Tijdens deze specifieke wandeling in Kinderdijk stap je door het adembenemende molenlandschap. Een stel stevige, waterdichte schoenen is prettig, want je loopt geregeld door het grasland. Via bruggetjes kun je zo van de ene naar de andere kade overstappen. Verbaas je je net als wij over het verschillende aanzicht vanaf de Boezemkade en de Lekdijk? De route is niet geschikt voor mindervaliden, vanwege de smalle bruggetjes zonder reling en de smalle graspaden.

Plan je een bezoekje aan de drie museummolens in tijdens de wandeling, bestel dan je tickets met ANWB-ledenvoordeel.

Meer details?  Ik wil deze route wandelen!

2. Kinderdijkpad

Wandelend over de Middelkade, staan er zowel links als rechts van je molens. Wieken, overal. Langs een deel van de Middelkade, die de waterschappen Overwaard en Nederwaard als het ware doormidden splitst, loopt parallel een prachtig groen natuurpad. De molenaars gebruikten dit stukje land voorheen om gewassen te kweken. Nu kun je er wandelen en tegelijkertijd de houten, rietgedekte ‘achtkanters’ van de Overwaard van dichtbij bewonderen. De Kinderdijk-app geeft je een prachtig overzicht van de omgeving, laat je inzoomen op alle bijzondere molens en gemalen én vertelt je exact hoever je op de route (van pakweg 12 kilometer) zit. Je kunt de route ook met een audiotour doen.

Meer informatie?  Download de Kinderdijk-app

Fietsroutes bij Kinderdijk

Degenen die een ruime 40 kilometer trappen niet schuwen, tippen we drie fietsroutes rondom Kinderdijk:

Rondvaart, museumbezoek en meer

Met een entreeticket krijg je toegang tot de bezoeklocaties en een van de rondvaartboten. Houd er rekening mee dat Kinderdijk een aankomsttijd hanteert om het aantal bezoekers te reguleren.

Een bezoek aan een van de Museummolens

In Kinderdijk kun je twee museummolens bezoeken: Nederwaard en Blokweer. Museummolen Nederwaard is gebouwd in 1738, maar nog steeds in topconditie. In Blokweer zie en ervaar je hoe het leven eruitzag in de jaren 50 van de vorige eeuw. Kinderen kunnen meedoen met een educatieve speurtocht.

Een rondvaart

Je entreeticket voor Kinderdijk is tegelijkertijd het opstapbewijs voor een van de rondvaartboten. 'De Hopper' vaart een vaste route en brengt je bij museummolen Nederwaard en museummolen Blokweer. Groepen kunnen gebruik maken van de rondvaartboot 'Jantina'.

Een blik op de geschiedenis

In Hulpgemaal De Fabriek kun je een film bekijken over de geschiedenis van Kinderdijk.

In het statige Wisboomgemaal werd het Alblasserwaardse waterbeheer ooit klaargestoomd voor de toekomst. Eerst met een stampende stoommachine, later met een elektrisch gemaal. In het gebouw krijg je een uniek kijkje in de wereld van de waterbeheersing.

Op een Solex door de Alblasserwaard

Op een Solex door de Alblasserwaard touren: het komt niet gauw in je op, maar het is o zo leuk. Er zijn vier tochten van een kiloneter of 20 die alle langs de molens van Kinderdijk, dorpjes met oude boerderijen en oer-Hollandse polderlandschappen voeren. Vanaf 25,- per persoon voor 1 tot 1,5 uur. 

Bestel een ticket voor Kinderdijk met 20% korting

Praktische informatie

Auto
Alle dagen van de week kun je, in combinatie met een entreeeticket, parkeren op het parkeerterrein aan de Marineweg, Alblasserdam. Vanaf daar rijden er shuttlebussen naar Kinderdijk. Parkeren in het dorp is verboden van 15 maart tot 1 november.

(Water)bus
Vanuit steden als Dordrecht en Rotterdam stap je voor de ingang van Kinderdijk uit. Bekijk de buslijnen. Je kunt ook met de Waterbus naar Kinderdijk. Bekijk de dienstregeling van de Waterbus.

In de omgeving

Overnachten in de buurt

Wil je graag overnachten in de buurt van Kinderdijk? Bekijk hier alle campings in de buurt.

Speciaal voor jou geselecteerd