Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te doen in Dordrecht

Een dag vol shoppen, cultuur en een boottochtje

Het historische hart van Dordrecht ligt verspreid over drie eilanden. Hier ligt de langste winkelstraat van Nederland en huizen duizend monumenten en interessante musea. Eten kan er in een voormalige elektriciteitscentrale of uit de lokale moestuin van Villa Augustus. Van een dag banjeren door deze stad krijg je volop energie.

Foto: Villa Augustus
 

Centrum Dordrecht

Trek je wandelschoenen maar aan, want de Voorstraat is de langste winkelstraat van ons land. Op nummer 87 staat met 2,80 meter breedte het smalste huis van Dordrecht. Pak een terrasje op het gezellige Scheffersplein, waar de meeste winkelstraten op uitkomen. In de Vriesestraat vind je het oudste hofje van Dordrecht: het Van Slingelandthof, waar ooit alleenstaande arme vrouwen woonden. Vergeet ook niet naar de indrukwekkende Grote Kerk te gaan, oftewel ‘de Dordtse Dom’, om van binnen te bewonderen of je te wagen aan de 275 treden naar boven voor een uitzicht. Stap de Dordtevaer op voor een rondvaart door de Dordtse waterwandelgangen, langs kolossale pakhuizen en donkere doorkijkjes.

Musea

Een van de oudste Nederlandse musea vind je in de Museumstraat: het Dordrechts Museum, waar een collectie van ruim zes eeuwen schilderkunst van Hollandse meesters huist. In het Patriciërshuis aan de Wolwevershaven zie je hoe de rijke burgers van 1780 tot 1815 leefden, met werken van Dordtse schilders, meubels en gebruiksvoorwerpen uit die tijd. Vanuit de Maaskamer kijk je over het drukst bevaren drierivierenpunt van Europa. Nog een huis waar je binnen mag kijken, is Huis van Gijn, aan de Nieuwe Haven, waar de tijd al ruim een eeuw stilstaat. Hier ontdek je hoe Simon van Gijn (1836-1922) op stand woonde en hoe de werkdag van de dienstmeid eruitzag. Het winkeltje verkoopt huishoudelijke producten met de kwaliteit van vroeger. In de (beeldschone) binnentuin serveren ze naar eigen zeggen de beste koffie van Nederland met huisgemaakte taart.

Lokale lekkernijen

Goed nieuws voor zoetekauwen: aan lokale taartjes geen gebrek. Het Brokking-gebakje van banketbakkerij Brokking is het bekendste gebak van de stad sinds 1898: een luchtig gestapeld taartje van hazelnoot met een toef slagroom. Ben je meer van de hartige kant? Ga dan voor de Mexicano, een echte Dordtse snack. Extra lekker met een lokaal biertje erbij, zoals Schapenkopje Blond. Voor wat sterkers ga je naar de 150 jaar oude stokerij Rutte & Zn in de Vriesestraat, waar je hun eigen jenevers, gins en likeuren kunt proeven en kopen.

Culturele hotspots

In de voormalige elektriciteitscentrale op de Noordendijk vind je onder andere de populaire bistro Khotinsky, waar je binnen of op het terras goed zit voor koffie, lunch, borrel en diner. In dit Energiehuis vinden ook geregeld voorstellingen en concerten plaats. Maar misschien nog wel de bekendste hotspot is Villa Augustus. Dit all day restaurant zit in het voormalige pomphuis, met een grote, mooie (moes)tuin waar je doorheen mag struinen. Tegenover de villa staat de oude watertoren waar het hotel van Villa Augustus in is gevestigd.

Nog meer tips

Wie kent een stad nu beter dan een local? Stadsgids Lisette geeft in deze video nog meer tips om Dordrecht te ontdekken:

 

Wandelen en fietsen

Wil je de mooiste plekjes van Dordrecht zien? Wandel onze stadswandeling langs onder andere het Regenten- of Lenghenhof, diverse musea, een oud klooster en de Grote Kerk. Deze Street Art route neemt je mee de diverse grote en kleine muurschilderingen en straatkunst in de stad. Ook op de fiets valt er genoeg te ontdekken. Met de Oude Maasroute fiets  je via de Biesbosch, de Hoeksche Waard en IJsselmonde naar de grootste Europese haven van dit momen: Rotterdam. Aan het einde van de rit neem je de Waterbus terug naar het beginpunt. Inderdaad, een heel afwisselende tour!

Praktisch

Het is niet mogelijk te parkeren in de historische binnenstad, maar wel in een van de negen parkeergarages. Op parkeerterrein Weeskinderendijk kun je de eerste 24 uur gratis parkeren. Vanaf station Dordrecht loop je in 10 minuten naar het centrum. Wil je de omgeving van Dordrecht verkennen? Huur eenvoudig een auto via de ANWB. Bekijk de voordelen.