Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te doen in Twente

Wist je dat het heel goed toeven is, daar in het oostelijke deel van Overijssel? De Tukkers zijn maar wat trots op hun beeldschone coulisselandschap, gezellige steden en historische bezienswaardigheden. En terecht.

Aan natuur geen gebrek

Door de bijzondere natuur - en stiekem ook een beetje door de lokale taal - waan je je hier in het buitenland. Zo is het Lutterzand een uniek natuurgebied. Hier vormt het riviertje de Dinkel de grens tussen de lage stroomdalgraslanden en het hoger gelegen stuifzandgebied. Ook Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug mag je niet overslaan, met haar glooiende bossen, uitgestrekte heidevelden en indrukwekkende vergezichten. En dan hebben we nog het Reggedal, ook al zo’n mooi gebied, met rivier Regge die overal doorheen kronkelt. Inderdaad, je komt hier ogen tekort. 

Gezellige dorpjes en steden

Genoeg over de wonderschone natuur, want ook de gezellige steden en dorpen mogen er zijn. In dit oostelijke deel van Overijssel liggen onder andere Hengelo, Almelo, Ootmarsum en Enschede. Die laatste is een gezellige studentenstad en ook nog eens dé winkelstad van Oost-Nederland. Voor unieke boetiekjes en hippe woonwinkels moet je in de straten Zuiderhagen en de Haverstraatpassage zijn. Sla ook zeker niet het kleine charmante stadje Ootmarsum over, de kunststad van Twente vol galeries en creatieve winkels. Diepenheim is het kleinste stadje van Twente, en heeft een sprookjesachtige sfeer door de vele kastelen in de omgeving. 

Wandelend, fietsend of autorijdend Twente ontdekken

Een absolute aanrader om met de auto te doen, is de Sagenlandroute. Ruim 88 kilometer lang rijd je door het glooiende landschap met kabbelende beekjes, eeuwenoude bomen en indrukwekkende landgoederen. Stap je liever op de fiets? Dan heb je volop keuze uit fietsroutes: van de Waterreggeroute langs Almelo tot de Twentekanaalroute waarbij je in het stroomgebied van de Midden-Regge fietst. Of trek je wandelschoenen aan en volg een van de wandelroutes. Vanuit Ootmarsum bijvoorbeeld, waarbij je al het moois van dit kunstenaarsstadje ontdekt en vanaf de Kuiperberg geniet van een weids uitzicht over het coulisselandschap.

Een beetje cultuur snuiven

Wat je op cultureel vlak allemaal in Twente kunt doen, is eigenlijk teveel om op te noemen. In Rijksmuseum Twenthe in Enschede vind je de rijkste en mooiste kunstcollectie van Oost-Nederland. Iets verderop zit De Museumfabriek: een natuurhistorisch museum, kunstmuseum en techniekmuseum tegelijk waar verleden, heden en toekomst samenkomen op een speelse manier. Ben je nieuwsgierig naar het Twente van vroeger? Op naar Openluchtmuseum Ootmarsum, waar je het leven van zo’n 100 jaar geleden ontdekt. 

Twentse lekkernijen

Ben je in de buurt van Delden, stap dan even Aanstrekelijk binnen. Dé plek voor Twentse streekproducten. Of ga naar een bakkertje voor het Twentse krentenwegge. Vroeger was dit geboortegebak, nu eten ze het krentenbrood het liefst elke dag bij de koffie. Wijnliefhebbers komen graag bij Wijngaard Hof van Twente in Bentelo. Hier kom je meer te weten over het wijnmaakproces en kun je hun Twentse wijnen kopen die geregeld internationale prijzen winnen. Uiteraard staat Twente bekend om haar bieren. Het bekende biermerk Grolsch komt uit Enschede of geniet van een lokaal biertje uit de streek.

Activiteiten voor de hele familie

Ook kinderen genieten volop van Twente. Zo wanen ze zich een echte Tarzan of Jane in ecologisch klimbos Avatarz, het grootste klimpark van Nederland. Verder gaan ze graag op bezoek bij de 1.000 dieren in Natuurmuseum Holterberg, met de grootste zangvogel van Nederland. En laten we Avonturenpark Hellendoorn niet vergeten, met 30 attracties voor de hele familie. Kleine techneuten moeten in het Oyfo Techniekmuseum zijn, waar ze zelf de machines in beweging zetten en gamen met een serieus thema.

Twee luxe overnachtingen

Blijf nog even, want we hebben twee aantrekkelijke arrangementen samengesteld. Bijvoorbeeld een 3-daagse autovakantie. Je verblijft in Resort Bad Boekelo dat midden in het bos zit. Hier geniet je drie dagen van natuur en wellness. Of kies voor twee overnachtingen in Landgoed de Holtweijde, in de buurt van het stadje Ootmarsum. Na het ontbijt neem je een duik in het zwembad, of pak je een van de vele wandel- of fietspaden dwars door het coulisselandschap. 

Vervoer naar Twente

Twente is zowel over de weg als over het spoor heel goed bereikbaar. Je kunt bij verschillende treinstations uitstappen, zoals in Rijssen, Wierden, Almelo, Borne, Hengelo, Enschede en Oldenzaal.

Dit vind je misschien ook interessant: