Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te doen in Deventer

Een plaats die bekend staat om de boekenmarkt en het Dickens Festijn, maar ook als groenste stad van Europa, Hanzestad en Koekstad. Het prachtige oude Deventer leer je pas echt kennen tijdens een uitgebreid bezoek. Deventer is een heerlijk compacte stad, waar je makkelijk doorheen kunt wandelen. Het historische oude centrum met de vele monumenten, pleinen en musea is al een ontdekkingstocht op zich. Maar je kunt er ook lekker ontspannen in een van de vele parken, heerlijk shoppen bij alle speciaalzaken of juist een mooie wandeling om de stad heen maken.

Centrum

Het Bergkwartier is een historische buurt in het centrum van de stad met leuke winkeltjes. Hier waan je je in middeleeuwse sferen. Niet voor niets wordt in dit deel van de stad ook het Dickens Festijn gehouden in december. De Walstraat staat vooral bekend om zijn vele speciaalzaken. Op de Brink, het grote centrale plein van Deventer, is altijd wat te beleven in de vele cafés en restaurants om het plein. Bovendien is er twee keer in de week markt en zomers vind je hier op bepaalde avonden een openluchtbioscoop en zijn er regelmatig muziekevenementen.

Musea

Wil je echt een goed beeld krijgen van de rijke geschiedenis van de stad, breng dan een bezoek aan Museum De Waag, gevestigd in de laatgotische Waag uit 1528. Leuk voor met de hele familie is ook het Speelgoedmuseum met een collectie van meer dan 13.000 objecten in het historische gebouw De Drie Haringen. De rijke geschiedenis van Deventer als boekenstad komt op verschillende plekken in de stad terug. Is het niet in een tentoonstelling in Museum de Waag, dan wel in één van de twee bibliotheken van de stad. De Deventer Boekenmarkt die vele duizenden bezoekers trekt, wordt jaarlijks gehouden op de eerste zondag van augustus.

Lekkernijen

Aan de Brink, vlakbij Museum de Waag, zit de Deventer Koekwinkel waar je de bekende kruidkoek proeft naar geheim en eeuwenoud recept. Een paar honderd meter verder aan de Walstraat kun je prima terecht voor koffie of thee. Bijvoorbeeld bij Roemar Koffiebranderij, waar zelf gebrande koffies worden geschonken. Of bij Tearose, een klassieke Engels theehuis. Vlakbij Parkeergarage Brink zit Stadsbrouwerij Davo in een oud industrieel pand waar je terecht kunt voor zelf gebrouwen bier, of allerlei biertjes van kleinere brouwers.

Culturele hotspots

Een groep creatievelingen heeft het havengebied ten zuiden van het centrum flink onder handen genomen. Je kunt hier nu lekker eten en drinken, maar ook genieten van kunst, theater en muziek. Je vindt hier zelfs een slaaplek in kunstwerken op hoogte.

Fietsen

De Lebuïnusroute is genoemd naar de Angelsaksische prediker Lebuïnus, die in 775 een kerkje stichtte op de plek waar nu de gotische Grote of Lebuïnuskerk van Deventer staat. Tijdens deze route krijg je een beeld van de ontstaansgeschiedenis van Deventer.

Praktisch

Deventer ligt aan de A1 en is dus voor autoverkeer goed bereikbaar. Parkeren in een parkeergarage is in het centrum goedkoper dan op straat en er is een P + R station bij de aan de Handelskade. De stad heeft ook een intercitystation en is dus goed bereikbaar met het OV. Vanaf het NS- en busstation is de loopafstand naar het centrum 5 minuten.