Naar artikel

Nationaal Park Duinen van Texel

Thuisbasis van lepelaarskolonie en vogelspotters

Texel is zonder twijfel het bekendste Waddeneiland van Nederland. Mateloos geliefd onder zo’n vijf miljoen vakantiegangers per jaar. Onder hen ongetwijfeld veel vogelaars die zich vergapen aan de 300 trekvogels die jaarlijks op het eiland neerstrijken en de 80 soorten vogels die het eiland als broedplaats verkiezen. En dat doen ze vanwege de rust.

Bèèèh! Schapen zijn dan wel het symbool van het grootste Waddeneiland van Nederland, maar dat had net zo goed de lepelaar kunnen zijn. Het eiland is de thuisbasis van de grootste lepelaarskolonie van ons land. Deze reigerachtige vogel met zijn lepelvormige snavel trekt elk jaar weer enthousiaste vogelaars naar Texel. Beginners en kenners gaan met verrekijker en telescopen op pad om op de vogelkijkpunten de honderden vogelsoorten te spotten. Een meeuw op zijn nest, een lepelaar in een rietkraag, een jagende kiekendief...

Ook de wandelaar, fietser, ruiter en mountainbiker komt aan zijn trekken in het park aan het westelijk deel van Texel, van de zuidpunt bij De Hors tot de noordpunt bij de vuurtoren. Het landschap wisselt natte duinvalleien af met droge duinen en laat bossen, heidevelden en unieke kwelders bij de zoute Sluftervallei zien.

Praktische informatie

Nationaal Park de Duinen van Texel heeft een oppervlakte: 4.300 hectare. Het Bezoekerscentrum en Ecomare vind je aan de Ruijslaan 92 in De Koog.

Activiteiten

Kijk voor meer leuke activiteiten op de website van Nationaal Park Duinen van Texel.

Dieren

Schapen, honderden trek- en broedvogels waaronder de lepelaar en kiekendief. Benieuwd naar hoe de dieren en natuur van Texel klinken? Luister ernaar in de aflevering De duinen van Texel van de ANWB Podcast De Buitendienst.

Highlights
Honden

In de duinen alleen aangelijnd toegestaan en op veel stranden mogen honden los.

ANWB Gastvrijpunten op Texel

Bij ANWB Gastvrijpunten kun je terecht voor wat lekkers, een sanitaire stop of het opladen van de fietsaccu. Bovendien krijgen ANWB-leden het tweede kopje koffie of thee gratis*. Lees meer over ANWB Gastvrij

Routes en informatie