Dure avondstroom, hoe kan dat?
30 juni 2025
Vandaag en morgen stijgt de stroomprijs in de avond naar flinke pieken van respectievelijk 52 en 80 cent. Opvallend, want meestal is veel zon juist een garantie voor lage stroomprijzen. We nemen de oorzaak onder de loep én kijken hoe vaak dit soort hoge (en lage!) tarieven voorkomen.
Veel zon betekent doorgaans lekker goedkope stroom. Tenminste, met een dynamisch energiecontract. Miljoenen huishoudens hebben zonnepanelen op hun dak, er zijn tientallen grote zonneparken en ook nog eens honderden windmolens die geregeld hun steentje bijdragen. We hebben dit jaar dan ook al een recordaantal uren met een marktprijs van 0 euro (365 uur) en negatieve uurprijzen gehad (180 uur).
’s Avonds bijna nooit negatieve stroomprijzen door hoge vraag
Zulke lage stroomprijzen komen overigens vooral aan het eind van de ochtend en in de middag voor en zelden ’s avonds. Dat is het moment dat veel mensen terugkomen van werk en bijvoorbeeld de oven aanzetten. Tegelijkertijd zakt de zon al hard richting horizon en leveren zonnepanelen dus veel minder op.
Airco’s aan, windmolens uit
Je hebt het waarschijnlijk al gemerkt: het is op dit moment bloedheet. Teminste, als jij niet net als heel veel andere Nederlanders een airco aan hebt staan. En precies die airco’s zorgen ervoor dat de stroomvraag in de avond van 30 juni en 1 juli extra hoog is. En terwijl de zon al laag staat en panelen aanzienlijk minder opwekken, is er ook nog eens sprake van zwakke wind. Ook de windmolens kunnen dus maar beperkt bijspringen.
Dat betekent dat grote gas- en kolencentrales flink moeten bijschakelen en dat kost geld. Behalve de hogere tarieven is die fossiele stroom natuurlijk ook een goede reden om deze avonden juist iets zuiniger aan te doen. Wil je een airco gebruiken, doe dat dan vooral overdag (al dan niet met een timer als je niet zelf thuis bent). Dan verbruik je ’s avonds minder stroom, maar zit je er toch lekker fris bij.
Hoe vaak komen hoge en lage tarieven eigenlijk voor?
Zulke hoge prijspieken komen zo nu en dan voor, maar gelukkig wel in beperkte aantallen. In onderstaande tabel houden we bij hoe vaak hoge en lage uurprijzen zich voordoen en dat zet het een en ander wel in perspectief. Kijk je ook naar voorgaande jaren, dan kun je stellen dat zulke hoge pieken vaker voorkomen, maar dat het aantal nul- of negatieve uren nog veel sterker toeneemt.