E-call: automatische 112-oproep bij auto-ongeluk

We streven naar 100% veiligheid, maar álle ongelukken voorkomen? Dat zal wel nooit helemaal lukken. Als het dan mis gaat, is het zaak om hulpverleners zo snel mogelijk ter plekke te krijgen.

De ANWB heeft zich sterk gemaakt voor een snelle invoering van e-Call, het automatische 112-noodsysteem in de auto. Met succes. In alle nieuwe auto’s vanaf voorjaar 2018 wordt dit oproepsysteem verplicht ingebouwd.

Hoe werkt e-Call

Bij een heftige botsing zendt het e-Call systeem onmiddellijk een alarmsignaal vanuit de auto naar de 112-meldkamer. Dit alarmsysteem heeft volgens de ANWB verschillende levensreddende voordelen.
-    De hulpinstanties zijn meteen gewaarschuwd zodra een ongeluk gebeurd is.
-    Het is precies bekend waar het ongeval heeft plaatsgevonden.
-    Ook als niemand het ongeluk heeft zien gebeuren, bijvoorbeeld ’s nachts, wordt de meldkamer toch gealarmeerd.

Het e-Callsysteem reageert op bots sensoren en het openen van de airbags. Het filmpje hieronder geeft meer informatie (Engelse ondertiteling)

Het succes van een automatisch alarmsysteem staat of valt met de snelheid waarmee hulpverleners ter plaatse zijn. Mobiele providers moeten het signaal storingsvrij doorgeven. Alle meldkamers moeten het e-Call-signaal kunnen ontvangen. Daar wordt hard aan gewerkt. In het najaar van 2017 is het zover. De ANWB volgt de ontwikkelingen op de voet en heeft aangeboden haar ervaringen met de eigen alarmcentrale te delen met de politie en andere hulpverleningsinstanties. De ANWB verwacht dat e-Call elk jaar 40 verkeersdoden kan voorkomen.

Lees meer over Connected Car