Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verlichting langs auto snelwegen

Standpunt ANWB

Wat vindt de ANWB?

De ANWB is positief over verlichting op de snelwegen 's avonds en 's nachts. Het draagt zeker in complexe situaties bij aan de verkeersveiligheid en het comfort van weggebruikers. Daarbij vinden wij het belangrijk dat zo spoedig mogelijk wordt overgegaan op LED verlichting, zowel vanuit het oogpunt van duurzaamheid als de mogelijkheden die LED verlichting biedt om de lichtsterkte te reguleren.

Alternatieve methoden

  • LED verlichting heeft veel voordelen tov de traditionele verlichting: goede gelijkmatige verlichting van de weg; betere kleurherkenning, comfortverhoging mn voor ouderen, energiebesparing, besparing op slijtage armaturen, regelbaar naar behoefte (calamiteit of weer).  Zie bijlage. Uiteraard moet er eerst geinvesteerd worden in de armaturen voordat de besparingen kunnen worden geboekt. 
  • meer reflectoren toepassen om wegverloop aan te geven. Verdient, waar mogelijk en waar nodig aanbeveling. Met name op die wegen waar geen verlichting aanwezig is. Gezien de huidige praktijk met toepassing reflectoren zal dit weinig extra kosten. Reflectoren zijn standaard opgenomen in de markering van de autosnelwegen. 
  • Verlichtingsarmaturen om-en-om uitzetten. Levert ongeveer een 50% reductie. Dit is technisch problematisch, maar bovendien levert dit een zeer riskant wegbeeld waarbij grote objecten helemaal kunnen wegvallen in de donkerder gedeelten van de weg. Qua verkeersveiligheid ongewenst. 

Onze conclusie ten aanzien van aan/uitzetten verlichting langs rijkswegen 

  • De veiligheid heeft er nauwelijks onder te lijden wanneer de verlichting langs snelwegen wordt uitgeschakeld, uitgezonderd complexe situaties én de periode 05.00 tot 09.00 en van 17.00 tot 23.00. 
  • het comfort voor weggebruikers loopt fors terug wanneer verlichting wordt uitgezet. 
  • Verlichting moet worden aangezet bij slecht weer. Als de mogelijkheid er is, is het vreemd die niet te benutten.  
  • Onze leden blijken er geen moeite mee te hebben als – onder borging van de verkeersveiligheid – er zuiniger met de energie wordt omgesprongen en de visuele verontreiniging wordt tegengegaan. 
  • Maar veel beter is het om over te gaan op LED verlichting. Zowel qua veiligheid, rijcomfort, energie besparing en regelbaarheid. 

(Standpunt ANWB Belangenbehartiging d.d. 14-08-2023)