Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ANWB vraagt bewindspersonen elektrisch te gaan rijden

Nederlanders worden aangemoedigd om bij de aanschaf van een volgende auto voor een elektrische variant te kiezen. En daar staan wij als ANWB achter. Daarom is het belangrijk dat bewindspersonen het goede voorbeeld geven. Dinsdag 28 juni heeft een coalitie hierover een petitie overhandigd aan de Tweede Kamer.


Schoon en zuinig

Elektrisch rijden is schoon en zuinig en wordt ook steeds vaker een betaalbaar alternatief voor een benzine auto. Voor grote groepen Nederlanders is elektrisch rijden in veel gevallen zelfs al goedkoper dan een benzineauto. 

Toch zien veel Nederlanders hier ook nog tegenop. En dat is begrijpelijk. Het is nog nieuwe, vaak onbekende, technologie, de aanschafkosten zijn nog hoog, de actieradius vaak (te) beperkt en ook ontbreekt in sommige delen van het land (of buitenland) de gewenste laadinfrastructuur. Toch is het belangrijk dat er mensen zijn die investeren in deze auto’s. De auto’s die nu worden gekocht zijn over een aantal jaar de betaalbare occasions die dan zo hard nodig zijn.

Verzoek aan kamerleden

Om deze reden vroeg een coalitie bestaande uit ANWB, de NVDE, Natuur & Milieu, Stichting NKL, Vereniging Elektrische Rijders en Vereniging DOET vandaag aan Kamerleden zich in te zetten bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de staatssecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat tot een heroverweging van het besluit dienstauto’s van bewindspersonen.

Wij willen dat:

  • De verduurzamingsopgave van de dienstauto’s  van bewindspersonen niet wordt uitgesteld tot 2028.
  • Het kabinet haar voorbeeldfunctie oppakt  in de noodzakelijke transitie van fossiele naar zero-emissie voertuigen.
  • Bij tussentijds aflopende leasecontracten van de dienstauto’s  van bewindspersonen te kiezen voor volledig elektrisch aangedreven voertuigen.

Wat doet de ANWB

De ANWB probeert als bedrijf ook het goede voorbeeld te geven. Zo rijden inmiddels de meeste leaseauto’s van personeel volledig elektrisch. Mogen nieuwe leaseauto’s enkel nog maar een volledige elektrische variant zijn, krijgen medewerkers met een private auto een vergoeding van €1000,- bij aanschaf van een (tweedehands) elektrische auto en heeft de wegenwacht de doelstelling om vanaf nu enkel nieuwe zero emissie auto’s aan te schaffen.

Zie ook

Alles over ektrisch rijden