Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Elektrische auto een stapje dichterbij

04 juni 2020 De ANWB is verheugd dat de subsidieregeling voor de aanschaf of private lease van een elektrische auto er nu is. Voor het overgrote deel van de Nederlanders is elektrisch rijden namelijk nog aan de prijzige kant. Met deze regeling wil het kabinet het rijden van een elektrische auto voor alle automobilisten aantrekkelijker maken.

De ANWB vindt het belangrijk dat de elektrische auto betaalbaar en bereikbaar wordt. Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat de hoge aanschafprijs nog een grote belemmering vormt voor geïnteresseerde automobilisten. Daarom heeft de ANWB zich in het klimaatakkoord ingezet voor stimuleringsmaatregelen voor de particuliere autorijder. Niet alleen gericht op de aanschaf en private lease van nieuwe auto’s, maar ook voor kopers van een gebruikte auto. Het overgrote deel van de Nederlanders koopt namelijk een occasion. Met de komst van deze subsidieregeling wordt het voor steeds meer particuliere autobezitters aantrekkelijker om over te stappen naar een elektrische auto.

Met de aanschafsubsidie geeft het kabinet nu invulling aan een lang gekoesterde wens van de ANWB. Zo krijgen vanaf vandaag meer particuliere autobezitters de kans om de overstap naar de elektrische auto te maken. Particulieren ontvangen bij aanschaf van een middenklasse elektrische personenauto vanaf vandaag een subsidie van € 4.000. Ook een gebruikte auto kan subsidie krijgen. Een occasion kan rekenen op een bijdrage van € 2.000. Hiermee komt de elektrische auto voor iedereen een stapje dichterbij.

Veel Nederlanders zijn geïnteresseerd in elektrisch rijden. Bijna vier op de tien Nederlanders is geïnteresseerd en 20% verwacht zelfs binnen vijf jaar een elektrische auto aan te schaffen. Het toegenomen assortiment aan elektrische auto’s en ook het groeiend (snel)laadnetwerk maakt dat elektrisch rijden langzaamaan volwassen wordt. Naar aanleiding van de uitkomsten van de Elektrisch Rijden Monitor van 2019 sprak de ANWB de verwachting uit dat de elektrische auto in 2020 zijn doorbraak zou beleven. Deze subsidie draagt daar in belangrijke mate aan bij.

Meer details over de subsidieregeling en wat dit voor de bezitter van een auto kan betekenen is te vinden op deze pagina.