Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijden met een aanhanger

We gaan met zijn allen graag naar de meubelboulevard of de kluswinkel, of we halen een kuubje haardhout. Maar hoe krijg je die spullen makkelijk thuis?

Jakobse en Van Es van de Tegenpartij wisten het al: gebruik een bakkie. Een aanhangwagen, en dat is echt niet alleen voor vrije jongens. Je kunt tegenwoordig op veel plaatsen aanhangers huren of soms zelfs lenen. Maar hoe doe je dat, rijden met een aanhanger? Dat kun je zien in deze video.

Tips

Wat je nodig hebt: een auto met trekhaak, een extra nummerplaat - kun je kopen bij de automaterialenwinkel - en het juiste rijbewijs. De huuraanhangers zijn meestal geschikt voor rijbewijs B, maar bij grote aanhangers is vaak een rijbewijs BE vereist. Ook zijn er regels voor de (gewichts)verhoudingen tussen auto en aanhanger en de snelheid waarmee gereden mag worden.

Het is handig om een hulpje mee te nemen, bijvoorbeeld voor het controleren van de verlichting. In het filmpje staat hoe je dat in je eentje ook min of meer voor elkaar krijgt, maar als iemand even kijkt terwijl je op de rem trapt, de richtingaanwijzers bedient en het licht aan en uit zet, is dat beter.

Zorg ook voor touw of spanbanden. Zaken die los in een aanhanger liggen, kunnen behoorlijk beschadigd raken door het transport.

Vergeet bij het inleveren van de aanhanger niet om je kentekenplaat weer mee te nemen.

Lukt achteruitrijden met de combinatie niet: je kunt een aanhanger - zeker een lege - ook prima met de hand verplaatsen, zo lang hij niet op een helling staat.

Losbreekkabel

Naar aanleiding van een lezersvraag: de losbreekkabel mag niet over de trekhaak gelegd worden. In de wet staat:

Indien de aanhangwagen is voorzien van een losbreekreminrichting, moet deze zodanig met een vast deel van het trekkend voertuig of met een daartoe bestemde inrichting aan de trekhaak daarvan zijn verbonden, dat de inrichting slechts in werking treedt na het losraken van de aanhangwagenkoppeling. (art. 5.18.34, lid 2).

Onder politie-agenten leidt dat nog wel eens tot discussie. Een interessant voorbeeld daarvan vind je hier.

Het gaat er bij een losbreekkabel om dat, op het moment dat de kar loskomt van de trekhaak - meestal is dat bij de eerste hobbel na het wegrijden - de handrem wordt aangetrokken, zodat de aanhanger snel stil staat. Om er voor te zorgen dat hij niet onvoorspelbaar achter de auto heen en weer blijft jutteren, moet daarom de kabel die de rem aantrekt, losbreken. Daarvoor zit hij met een breekring aan de handrem vast. Die buigt bij een bepaalde kracht open, zodat de kabel los komt. De kar rijdt dan op zijn eigen wielen (inclusief het neuswiel) nog iets verder, tot de rem hem stil heeft gezet.

Rijbewijs BE halen

Rijden met een aanhangwagen leer je zo. Je kunt al in 1 dag je BE-rijbewijs halen.

Aanhangwagentrainingen

Van opfriscursus op de openbare weg tot hele dag trainen op het ANWB Test- en Trainingscentrum.