Wat is een rijbewijs C1?

Het rijbewijs C1 is verplicht voor het besturen van een kleine camper of lichte vrachtwagen tot 7500 kg. Lees alles over het rijbewijs C1 bij de ANWB.

Met een rijbewijs C1 mag je met een kleine camper of lichte vrachtwagen, met een gewicht tussen de 3.500 en 7.500 kg, aan het verkeer deelnemen. Het rijbewijs C1 toont aan dat je over voldoende kennis, vaardigheden en inzichten beschikt om een dergelijk voertuig te besturen. Tijdens een praktijkexamen van het Centraal Bureau Rijvaardigheid wordt jouw rijvaardigheid getest. Voordat je mag beginnen met je rijlessen, moet je alle twee de onderdelen van het theoriecertificaat behaald hebben. Daarnaast moet je een medische verklaring aanvragen. Als je slaagt voor het examen dan kun je het rijbewijs C1 aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven.

Wat zijn de eisen voor het behalen van rijbewijs C1?

Je kunt het rijbewijs C1 aanvragen als je voldoet aan de volgende eisen:

 • Je hebt een minimum leeftijd van 18 jaar
 • Je hebt beide onderdelen van het theoriecertificaat behaald
 • Je hebt het praktijkexamen met succes afgerond
 • Je hebt een medische verklaring aangevraagd
 • Medische keuring door een bedrijfsarts of arbo-arts (aangesloten bij het CBR). Vraag bij de rijschool naar de mogelijkheden en benodigdheden.  

Theoriecertificaat 

Voor je rijbewijs C1 heb je een apart theoriecertificaat nodig. Je bent verplicht om dit eerst te behalen voordat je kunt starten met het volgen van rijlessen. Het theorie-examen bestaat uit twee onderdelen:

 • Deel 1: RV1-light: Gedragsregels, verkeerswetgeving en functie en wetgeving van de voertuigtechniek
 •  Deel 2: R2C: Veiligheidsaspecten, milieuaspecten en relevante bepalingen in de vervoerswetgeving

Camper praktijklessen

Er staan gemiddeld 8 praktijklessen voor het behalen van het C1 rijbewijs. De rijlessen worden verspreid over twee dagen of in overleg met de rijschool over meerdere dagen uitgesmeerd. Aansluitend wordt het praktijkexamen gepland. De praktijklessen worden gevolgd in een lichte vrachtwagen. Welke onderdelen komen aanbod tijdens de praktijklessen:

 • Voertuigcontrole
 • Controle van het kentekenbewijs
 • Bijzondere verrichtingen

Hoe werkt het in de praktijk?

Wanneer op het kentekenbewijs staat dat het voertuig 3100 kg weegt en het laadvermogen 400 kg is, mag je in theorie met het rijbewijs B de weg op. Houd er rekening mee, dat de camper dan nog niet vakantie klaar is. De zitplaatsen, de extra belading zoals: fietsen, inventaris en watertank zijn hierin niet meegerekend. Wat vaak resulteert in een overschrijding van het maximale gewicht: 3500 kg. Velen rijden onbewust met een te zware camper, waarvoor een flinke boete staat.

Mocht dit het geval zijn, dan moet het kentekenbewijs worden aangepast en is het C1 rijbewijs nodig om met de camper de weg op te gaan. Gelukkig hoeft dit niet lang te duren en kun je bij de ANWB Rijopleiding jouw C1 rijbewijs in Dordrecht al binnen twee dagen halen!

Wat kost het C1 rijbewijs?

De kosten voor het camperrijbewijs kunnen per persoon verschillen en zijn met name afhankelijk van de snelheid waarmee je de nieuwe vaardigheden aanleert. Onze camperopleiding speelt hierop in en biedt alles dat nodig is om goed voorbereid je examen in te gaan voor de prijs van € 1520,-. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Het C1 rijbewijspakket bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Zelfstudie theorie met studieboeken en online oefenmateriaal
 • Theorie-examen RVM1-C1
 • Praktijklessen onder begeleiding van een ervaren instructeur
 • Praktijkexamen C1 rijbewijs

Losse lesprijs camper (60 min)

€   97,50

Complete opleiding

€ 1520,-

 *Tarieven incl. BTW

Tarieven theorie-examens en praktijkexamen

Praktijkexamen € 485,50-
Theorie-examen RVM1-C1  € 98,-

 

Je rijbewijs C1 halen bij de ANWB

Wij jij leren rijden in een camper? Haal dan je rijbewijs bij een ANWB rijschool bij jou in de buurt. Wij zorgen ervoor dat jij met een veilig gevoel de weg op kunt. Snel je rijbewijs halen? Wij maken het mogelijk om al in twee dagen je camperrijbewijs te halen.

Aanmelden C1 camper rijbewijs