Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autorijles met een handicap

Met een handicap veilig achter het stuur

Een rijbewijs betekent veel vrijheid, mobiliteit en zelfstandigheid. Maar wat als dit niet helemaal vanzelfsprekend is, door een lichamelijke of geestelijke beperking? We vertellen je graag meer over autorijles met een handicap en de mogelijkheden bij de ANWB.

Veilig achter het stuur met een handicap

Veiligheid in het verkeer staat voor het CBR en dus voor het behalen van je rijbewijs voorop. Met een handicap (geestelijk of lichamelijk) moet je dus voldoen aan dezelfde eisen als andere bestuurders. Wel zijn er technische aanpassingen aan de auto toegestaan. Denk bijvoorbeeld aan aangepaste schakelmogelijkheden, een aanpassing aan de auto om gas te geven met een andere voet en spiegelaanpassingen.

Gezondheidsverklaring

Voordat je start met autorijlessen is het aan te raden om een Gezondheidsverklaring van het CBR in te vullen. In deze verklaring staan 11 vragen over je gezondheid zoals ‘Kunt u uw arm, hand of vingers door een beperking slecht gebruiken?’ en ‘Heeft u een ziekte van uw hart of uw bloedvaten?’. Deze Gezondheidsverklaring vul je zelf in via Mijn CBR. Binnen 4 weken ontvang je van het CBR de uitslag. Er zijn 4 besluiten: je bent rijgeschikt, je bent rijgeschikt voor een bepaalde termijn, je bent rijgeschikt onder voorwaarden of je bent niet rijgeschikt.

Met deze informatie is het CBR en je rijschool op de hoogte en is het mogelijk om een inschatting te maken van het traject voor je autorijbewijs. Denk hier aan de benodigde autorijlessen en eventuele aanpassingen aan de auto

Rijschool voor mensen met een beperking

Heb je een lichamelijke beperking, maar wil je toch graag je rijbewijs halen? Dat kan bij de ANWB Rijschool Rijswijk. Op deze rijschool beschikken wij over een aanpasbare automaat. Voor de mogelijkheden neem gerust contact met ons op. Heb je een geestelijke beperking? Dan ben je bij al onze ANWB Rijscholen aan het juiste adres. Onze rijcoaches helpen je gedurende het hele traject: van de rijlessen tot het examen. We kijken naar jouw specifieke situatie en de mogelijkheden. 

 

Vind een rijschool in de buurt

Vul de postcode in waar je opgehaald wilt worden en vind jouw rijschool en bijbehorende prijzen.