Oververhitte motor

Een oververhitte motor kan verschillende oorzaken en gevolgen hebben. Het controleren van het koelvloeistofniveau is niet zonder gevaar. Schakel bij voorkeur de Wegenwacht in. Als je toch zelf aan de slag gaat doe dit dan als volgt:

Autopech door oververhitte motor

TIP: Schakel bij voorkeur de Wegenwacht in. Controleren van het koelvloeistofniveau kan bij verkeerd handelen leiden tot zeer ernstige brandwonden!

  • Kijk of je de temperatuur in de hand kunt houden door de kachel op de warmste stand te zetten, de airco uit te schakelen en de blower op de hoogste stand te zetten. Zet eventueel het raam op een kier om het een beetje behaaglijk te houden.
  • Zet de auto op een veilige plek en controleer het vloeistofpeil. Laat eerst de motor minimaal een kwartier afkoelen met de motorkap open zodat de warmte sneller kan ontsnappen.
  • Draai de dop van de radiateur of expansietank van een hete motor nooit gelijk helemaal los maar doe dit beetje bij beetje. LET OP: Er kan een levensgevaarlijke fontein van gloeiend hete koelvloeistof gaan spuiten met zeer ernstige brandwonden tot gevolg.
  • Draai voorzichtig de dop van de koeling een klein beetje los en laat de druk ontsnappen. Doe dit met een doek om je hand te beschermen.
  • In noodgevallen kun je ook bijvullen met (leiding)water; let er echter wel op dat water ten opzichte van koelvloeistof een veel hoger vriespunt heeft. Na gebruik van water moet je (of jouw garagehouder) daarom altijd het koelsysteem controleren en de vloeistof verversen. Zorg er voor dat je een flesje koelvloeistof of desnoods water in de auto hebt liggen. Dan kan je altijd het systeem bijvullen.
  • Laat het koelsysteem uitvoerig door de garage controleren op de oorzaak van de oververhitting en laat het afvullen met koelvloeistof in verband met antivries.

Met Smart Driver houd je de conditie van je auto in de gaten en kun je onnodige reparaties voorkomen.


Klik hier voor meer informatie over garagebezoek