Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto wassen en poetsen: onze tips

Je auto echt goed schoonmaken gaat verder dan ‘m even wassen met een emmertje sop. Voor de een is het een noodzakelijk kwaad, de ander beschouwt het als pure ontspanning. Feit is dat jouw auto er baat bij heeft wanneer je hem geregeld schoonmaakt. Met onze tips ziet 'ie er straks weer uit als nieuw!

10 tips voor het wassen van je auto

Het schoonmaken van je auto begint natuurlijk met een goede wasbeurt. Ga je zelf aan de slag voor de deur of in een wasbox, denk dan aan het volgende.

1. Spuit eerst het vuil eraf

Met een hogedrukreiniger spuit je eerst al het vuil en zand van je auto. Let op: houd minimaal 20 centimeter afstand tussen de mond van de spuit en de lak van je auto. Dit om de lak niet onnodig te beschadigen.

Als je het juiste opzetstuk voor hogedrukreiniger hebt, kun je je auto vervolgens in een foamlaag zetten. 

2. Weg met die spons

Als het ergste vuil van je auto is, kun je 'm gaan wassen. Gebruik hiervoor geen spons, maar een microfiber washandschoen. Vuil en zand kunnen zich in een spons ophopen en krassen veroorzaken. 

3. Gebruik twee emmers

Zorg dat je twee emmers gebruikt, één met schoon water en één met water en autoshampoo. Spoel de washandschoen in de emmer met schoon water. Zo voorkom je dat vuil van de auto in je emmer met sop terechtkomt.  

4. Van boven naar beneden

Was je auto altijd in de lengterichting, dus van boven naar beneden. Draaiende bewegingen veroorzaken zogenaamde 'swirls' in de lak; cirkelvormige krassen die in het volle (zon)licht goed te zien zijn. 

5. Hardnekkig vuil? Niet schrobben!

Zit er hardnekkig vuil op je auto, gebruik dan nooit een schuurspons en ga niet schrobben. Dat kan zorgen voor krassen. Lees hier onze tips voor het verwijderen van vogelpoep en hars.

Dode insecten op je lak? Spuit de - droge! - auto in met insectenreiniger. Laat het even inwerken en spuit de auto daarna af met een hogedrukspuit. 

6. Velgen schoonmaken

Maak je velgen schoon met een speciale velgenreiniger. Gebruik een speciale borstel om het reinigingsmiddel goed te verdelen en vergeet ook niet de achterzijde van je wielen goed schoon te maken. Aangekoekt vuil kan anders onbalans geven. 

7. Blinkend schone ruiten

Om de ruiten schoon te maken, gebruik je glasreiniger op basis van alcohol. Ook hier geldt: reinig de ruiten in de lengte. Vervolgens pak je een andere, droge, doek om de ramen droog te wrijven. Vergeet ook de binnenkant van je autoruit niet.

8. Check sensoren en camera's

Veel rijhulpsystemen functioneren door middel van camera's en sensoren. Die werken alleen wanneer ze goed schoon zijn. Besteed hier dus extra aandacht aan tijdens een wasbeurt. 

9. Gebruik een droogdoek

De auto droog maken doe je met een droogdoek, ook wel een 'watermagneet' genoemd. Dat is een zeer zachte doek, die geen beschadigingen aan de lak aanbrengt. 

10. Neem ook de binnenkant mee

Is je auto vanbuiten weer glanzend schoon? Pak dan ook gelijk de binnenkant mee. Met dit stappenplan vergeet je geen enkel hoekje of gaatje.

Op straat wassen mag niet overal!

Wil je je auto op straat of op je eigen oprit wassen? Dit is niet overal toegestaan. Vraag daarom bij je gemeente na of dat mag (of kijk op de gemeentelijke website). Anders riskeer je mogelijk een boete.

Bestel je was- en poetsproducten bij ANWB

Nog niet alle spullen in huis om je auto te poetsen? Bestel snel en eenvoudig je benodigdheden in de webwinkel.


Poetsen 2.0

Wil je je auto écht laten stralen als nooit tevoren? Dan kun je nog een stapje verder gaan met car detailing: zeg maar poetsen 2.0. Krassen wegpoetsen, kunststof weer ‘tot leven wekken’, interieur diepreinigen, de motorruimte weer netjes maken. Het is leuk om te doen en een bijkomend voordeel is: je auto wordt er (wat) meer door waard.

Kleien

Als de auto grondig is gewassen, kun je diepliggend vuil verwijderen door de koets te kleien. Die klei is te koop in een speciaal poetssetje. Maak van een stukje klei een plat vlak ter grootte van een flinke munt. Spray een deel van de koets in met de bijgeleverde spray en wrijf vervolgens in rechte lijnen met de klei over de koets. Je zult ervan versteld staan hoeveel vuil er nog uit de poriën van de lak komt. Kijk maar eens naar het stukje klei dat je in je handen hebt.

Polijsten en lakverzegeling

Daarna is de lak echt brandschoon. Tijd om te polijsten. Daarmee haal je oppervlakkige krassen en krasjes weg en zorg je er voor dat de koets zijn originele glans terug krijgt. Een dankbaar werkje. Doe dit in de schaduw, want in de zon verdampt het polijstmiddel snel en krijg je een lelijk resultaat. 

Gebruik een polijstmachine en beweeg die van links naar rechts en van boven naar beneden. Doe steeds een klein deel van de koets zodat je rustig kunt werken zonder dat het polijstmiddel te vroeg opdroogt. Herhaal bovenstaande handelingen met een lakverzegeling zodat de lak beschermd is. Als je het goed hebt gedaan, voelt de koets zeer glad aan en zullen regendruppels bij een bui gaan parelen.

Motorruimte

De plastic delen in het motorruim, zoals de grote kap die de motor afdekt en de diverse reservoirs (koopkoelwater, ruitensproeiervloeistof, remolie) maak je schoon met een motorreiniger. Gewoon met een schone doek de instructies opvolgen van de verpakking. Denk eraan dat de doppen op de reservoirs goed gesloten zijn. De doppen zelf maak je goed schoon, dat geeft optisch een dankbaar resultaat. 

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

2,75per maand
Voorkom onnodige pech met Smart Driver 

Met Smart Driver heb je meer kennis en controle over je auto. Alles in één overzichtelijke app en de beste pechhulp altijd dichtbij.