Levertijden nieuwe auto’s lopen spuigaten uit

Dit kun je doen om de levertijd van je nieuwe auto te beperken

Tijdens corona begon het: chips werden moeilijk te krijgen (er is inmiddels zelfs sprake van een wereldwijd chiptekort) en ook andere auto-onderdelen werden steeds schaarser. Producenten gingen op slot en fabrieken lagen stil. Dat dit grote invloed had en nog steeds heeft op de levertijden van nieuwe auto’s, moge duidelijk zijn. Wat kun je doen?

Als je nu een nieuwe auto bestelt, heb je, afhankelijk van het merk en type, te maken met een gemiddelde levertermijn van ongeveer 32 weken. Waarom? De corona-achterstanden zijn nog niet weggewerkt en er worden natuurlijk ook gewoon nieuwe auto’s besteld. Die sluiten dus achteraan de heel lange wachtrij.

En corona heeft het stokje der vertraging overgedragen aan de oorlog in Oekraïne. Daar worden normaal gesproken veel auto-onderdelen geproduceerd, zoals de stuurkolom van de populaire Nissan Juke. Die productie ligt nu stil waardoor de Juke ernstige leveringsproblemen ondervindt. De kabelboom in de elektrische Volkswagens wordt eveneens in de omgeving van Oekraïne ontwikkeld. En ook dit automerk ondervindt dus oplopende wachttijden.

Wat zijn de leveringstermijnen?

Als je nu een nieuwe auto besteld, heb je te maken met – afhankelijk van het merk en type – een lange levertijden. Alles valt en staat met de landen waar de auto’s en de onderdelen worden geproduceerd. En of bijvoorbeeld corona weer oplaait en roet in het eten gooit. Er zijn momenteel automerken en modellen waarop je dik een half jaar tot ruim een jaar moet wachten. Autodealers en leasemaatschappijen als LeasePlan benadrukken ook de leveringsduur bij het aangaan van de overeenkomst. En denk je dan: een nieuwe duurt te lang, ik ga voor een jonge occasion … Ook daar heb je wachttijden. De run op jonge tweedehands modellen is al even bezig, juist omdat nieuw (te) lang duurt. Maar, er is een oplossing!

Dit kun je doen om sneller nieuw te rijden  

Het is natuurlijk best frustrerend als je zo’n 32 weken moet wachten op je nieuwe auto. Maar dat hoeft niet altijd. Er zijn manieren om sneller met nieuw de weg op te gaan. Eén daarvan is kijken welke dealer er nieuwe auto’s op voorraad heeft en daar een auto uitkiezen. Die uit voorraad rijd je vaak al binnen acht weken.

Nieuwe leasebak

Wil je niet in een keer veel geld uitgeven, maar wel snel de weg op met een nieuwe auto? Kies dan een nieuwe auto uit het leaseaanbod van de ANWB. Dan kun je dit jaar al nieuw rijden. Alle actiemodellen zijn snel leverbaar, de Peugeot 208 en Fiat 500 staan zelfs op dit moment al klaar voor je. Nog een voordeel naast het aantrekkelijke, relatief lage leasebedrag per maand is dat je de keuze hebt uit een kleine kilometerbundel en/of langere looptijd.

Op dit moment is de automarkt heel grillig door schaarste, de oorlog in Oekraïne en andere factoren. De situatie kan morgen heel anders zijn.