Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Levertijden nieuwe auto’s lopen spuigaten uit

21 september 2022 Dit kun je doen om de levertijd van je nieuwe auto te beperken

Tijdens corona begon het: chips werden schaarser (er is inmiddels zelfs sprake van een wereldwijd chiptekort), net zoals andere auto-onderdelen. Producenten gingen op slot en fabrieken lagen stil. Dat dit grote invloed heeft op de levertijden van nieuwe auto’s moge duidelijk zijn. Wat kun je doen?

Als je nu een nieuwe auto bestelt, heb je, afhankelijk van het merk en type, te maken met een gemiddelde levertermijn van ongeveer 32 weken. Waarom? De corona-achterstanden zijn nog niet weggewerkt, maar er worden natuurlijk gewoon nieuwe auto’s besteld. Elke bestelling sluit aan in een heel lange wachtrij.

Corona heeft het stokje der vertraging ondertussen overgedragen aan de oorlog in Oekraïne. Daar worden normaal gesproken veel auto-onderdelen geproduceerd. Die productie ligt nu stil waardoor opnieuw ernstige leveringsproblemen ontstaan.

Wat zijn de leveringstermijnen?

Er zijn momenteel automerken en modellen waarop je dik een half jaar tot ruim een jaar moet wachten. Autodealers en leasemaatschappijen als LeasePlan benadrukken deze behoorlijke levertijden bij het aangaan van een overeenkomst. En denk je dan: een nieuwe duurt te lang, ik ga voor een jonge occasion … ook daar heb je wachttijden. De run op jonge tweedehands modellen is al even bezig, juist omdat nieuw (te) lang duurt. Maar er is een oplossing!

Dit kun je doen om sneller nieuw te rijden  

Het is natuurlijk best frustrerend als je zo’n 32 weken moet wachten op je nieuwe auto. Maar dat hoeft niet altijd. Er zijn manieren om sneller met nieuw de weg op te gaan. Eén daarvan is kijken welke dealer nieuwe auto’s op voorraad heeft en daar een auto uitkiezen. Dan heb je misschien net niet de gewenste kleur of dat ene accessoire, maar je rijdt wel vaak al binnen acht weken in een spiksplinternieuwe auto.

Nieuwe leasebak

Wil je niet in een keer veel geld uitgeven, maar wel snel de weg op met een nieuwe auto? Kies dan een nieuwe auto uit het leaseaanbod van de ANWB. Dan kun je dit jaar al nieuw rijden. Alle actiemodellen zijn snel leverbaar, de Peugeot 208 en Fiat 500 staan zelfs op dit moment al klaar voor je. Nog een voordeel naast het aantrekkelijke, relatief lage leasebedrag per maand is dat je de keuze hebt uit een kleine kilometerbundel en/of langere looptijd.