Gratis snelladen met je elektrische auto? Nu nog wel!

Accu vol na een kop koffie of een boodschap

Gratis en snel je elektrische auto opladen als je boodschappen doet, een hapje gaat eten of een meubelboulevard bezoekt? Klinkt als muziek in de oren van menig elektrische autobezitter. Goed en minder goed nieuws: het kan nog, maar niet voor lang meer.

Gratis laden: wie wil dat nou niet? Auto aan de paal, een half uurtje winkelen en met een opgeladen accu weer naar huis. Aangezien twee derde van de Nederlanders geen mogelijkheid heeft om thuis te laden, is deze ontwikkeling ideaal. En geen zorgen om drukte en lange rijen in de winkel: je auto heeft minimaal 20 minuten nodig aan de snellader.

Gratis laden bij Lidl

Bij Lidl kun je al langer gratis laden. De keten heeft nu 84 laadpalen, waarvan 20 snelladers, in Nederland. En daar wordt gretig van gebruikgemaakt, de supermarktketen ziet een duidelijke toename in het aantal laadsessies. Maar het gratis laden is niet meer te doen voor de supermarkt. Vanaf 2023 kunnen klanten met de Lidl Plus-app, een eigen laadpas of creditcard snelladen tegen een aantrekkelijk tarief. De komende twee jaar komen er nog eens 80 laadpalen bij.

Supermarkten massaal aan de snellaadpaal

Lidl is niet de enige supermarkt die inspeelt op ‘shoppen & laden’. Hetzelfde geldt voor Albert Heijn en Jumbo. AH timmert hard aan de laadpalenweg; bij alle 1100 winkels van het concern wordt dit jaar 240 snellaadpunten uit de grond gestampt. In 2025 moeten dat er minimaal 2000 zijn. Dit past in de missie van het bedrijf om CO2 te reduceren en verduurzaming voor de klanten laagdrempeliger te maken, zo geven zij aan. Met de Alpitronic 225 kWh Hyperchargers die op de parkeerplaatsen staan, kun je tijdens een gemiddeld supermarktbezoek op een redelijk niveau volladen.

Jumbo geeft aan volop bezig te zijn met een vlotte uitrol van snellaadpunten bij de supermarkten en de restaurants van La Place. Tegen een scherp tarief, met energie opgewekt door Nederlandse zonneparken, kun je tijdens een lunch of boodschappen je auto snelladen. Daarnaast verdien je per laadbeurt extra boodschappenpunten.

Eten, slapen, toiletteren, laden

Wie een weekendje of nachtje weggaat, of een stop maakt bij bijvoorbeeld een Van der Valk hotel, kan ook (snel)laden tegen een aantrekkelijk tarief. Van der Valk Exclusief rolt momenteel Valk Energy uit, in de vorm van eigen AC- en ED-laders. Hotel- en motelgasten kunnen hun elektrische auto opladen terwijl ze slapen, eten, een koffie to go bestellen of tijdens een toiletbezoek. Kosten (zoals nu bekend): € 0,45 per kWh.

Andere hotelbezoekers kunnen bij Booking.com en Tripadvisor filteren op ‘oplaadpunten elektrische auto’s’. Ook de site van Accor Group (bekend van onder andere Ibis, Novotel en Mercure) biedt die optie. De andere grotere hotelketens bieden ook vrijwel allemaal een laadpaal.

Laden bij Ikea, gratis én betaald

Ikea biedt minimaal vier oplaadpunten bij elke vestiging. Bij die in Delft staan 3,7 kW-laders van de ANWB: gratis te gebruiken. Om aan te haken aan de overige oplaadpunten heb je een eigen laadpas nodig. De kosten voor het opladen zijn € 0,22 per kWh zonder starttarief (exclusief eventuele gebruikerskosten van je laadpasaanbieder).

McDonald’s hand in hand met Vattenfall

Tot slot is ‘fastfood & laden’ ook een nieuw duo. McDonald’s zet, in samenwerking met Vattenfall, snellaadpunten bij z’n restaurants met een McDrive. Onlangs kreeg een McDonald’s-vestiging in Rotterdam als honderdste locatie in Nederland snelladers van Vattenfall InCharge. Bij al die snelladers laad je 100 procent fossielvrije stroom, opgewekt met Nederlandse windmolens. Tot en met 31 december 2022 betaal je hier € 0,5014 per kWh voor. De nieuwe tarieven zijn nog niet bekend.

Gratis snelladen is dus – behalve bij Ikea Delft en vooralsnog Lidl – een utopie, en de tarieven en laadvoordelen lopen zeer uiteen. Maar met de huidige ontwikkelingen hoort goedkoop snelladen er in de toekomst net zo bij als een parkeerkaartje uit de automaat trekken ooit deed.