Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Snelladen, eten, shoppen en door

17 november 2022 Je accu vol na een kop koffie of een boodschap

Snel je elektrische auto opladen terwijl je een boodschap doet, een hapje gaat eten of een meubelboulevard bezoekt? Klinkt als muziek in de oren van menig elektrische autobezitter. Goed nieuws: bij bijna elke supermarkt kun je (snel)laden tegen aantrekkelijke tarieven.

Het nuttige met het aangename combineren: je auto aan de paal, een half uurtje winkelen en met een opgeladen accu weer naar huis. Aangezien twee derde van de Nederlanders geen mogelijkheid heeft om thuis te laden, is deze ontwikkeling ideaal. Wat langer wachten in de rij voor de kassa wordt ineens productief; je auto heeft namelijk minimaal 20 minuten nodig aan de snellader.

Shop & laad voordelig bij Lidl

Lidl Nederland heeft nu 84 laadpalen, waarvan 20 snelladers. Daar wordt gretig van gebruikgemaakt, de supermarktketen ziet een duidelijke toename in het aantal laadsessies. Vanaf 2023 kunnen klanten met de Lidl Plus-app, een eigen laadpas of creditcard snelladen tegen een gereduceerd tarief. En Lidl plant de komende twee jaar er nog eens 80 laadpalen bij. Dat wordt voordelig boodschappen doen.

Supermarkten massaal aan de snellaadpaal

Lidl is niet de enige supermarkt die inspeelt op ‘shoppen & laden’. Hetzelfde geldt voor Albert Heijn en Jumbo. AH timmert hard aan de laadpalenweg; bij alle 1100 winkels van het concern worden dit jaar 240 snellaadpunten uit de grond gestampt. In 2025 moeten dat er minimaal 2000 zijn. Dit past in de missie van het bedrijf om CO2 te reduceren en verduurzaming voor de klanten laagdrempeliger te maken, zo geven zij aan. Met de Alpitronic 225 kWh Hyperchargers die op de parkeerplaatsen staan, kun je tijdens een gemiddeld supermarktbezoek op een redelijk niveau volladen.

Jumbo geeft aan volop bezig te zijn met een vlotte uitrol van snellaadpunten bij de supermarkten en de restaurants van La Place. Tegen een scherp tarief, met energie opgewekt door Nederlandse zonneparken, kun je tijdens een lunch of boodschappen je auto snelladen. Daarnaast verdien je per laadbeurt extra boodschappenpunten.

Eten, slapen, toiletteren, laden

Wie een weekendje of nachtje weggaat, of een stop maakt bij bijvoorbeeld een Van der Valk-hotel, kan ook (snel)laden tegen een aantrekkelijk tarief. Valk Exclusief rolt momenteel Valk Energy uit, in de vorm van eigen AC- en ED-laders. Hotel- en motelgasten kunnen hun elektrische auto opladen terwijl ze slapen, eten, een koffie to go bestellen of tijdens een toiletbezoek. Kosten (zoals nu bekend): € 0,45 per kWh.

Andere hotelbezoekers kunnen bij Booking.com en Tripadvisor filteren op ‘oplaadpunten elektrische auto’s’. Ook de site van Accor Group (bekend van onder andere Ibis, Novotel en Mercure) biedt die optie. De andere grotere hotelketens bieden ook vrijwel allemaal een laadpaal.

Laden bij Ikea, gratis én betaald

Ikea biedt minimaal vier oplaadpunten bij elke vestiging. Bij die in Delft staan 3,7 kW-laders van de ANWB: gratis te gebruiken. Om aan te haken aan de overige oplaadpunten heb je een eigen laadpas nodig. De kosten voor het opladen zijn € 0,22 per kWh zonder starttarief (exclusief eventuele gebruikerskosten van je laadpasaanbieder).

McDonald’s hand in hand met Vattenfall

Tot slot is ‘fastfood & laden’ ook een nieuw duo. McDonald’s zet in samenwerking met Vattenfall snellaadpunten bij z’n restaurants met een McDrive. Bij al die snelladers laad je 100 procent fossielvrije stroom, opgewekt met Nederlandse windmolens. Tot en met 31 december 2022 betaal je hier € 0,5014 per kWh voor. De nieuwe tarieven zijn nog niet bekend.

Laadpaal in de buurt vinden

De dichtsbijzijnde laadpaal, bij een winkel of een gewoon langs de straat, vind je eenvoudig in de Onderweg app van de ANWB. Daarin zie je direct welke beschikbare laadpalen er in de buurt zijn, welke aansluiting en welk laadvermogen ze hebben.

Wat kost het opladen van een elektrische auto?