Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Laadtarief Tesla Supercharger flink hoger

26 augustus 2022 Verdubbeling in negen maanden

In circa negen maanden tijd is het laadtarief bij de Tesla Supercharger verdubbeld. Betaalde je als Tesla-rijder in 2021 gemiddeld nog € 0,28 per kWh*, in augustus van dit jaar was dat gemiddeld € 0,57. Niet-Tesla-rijders die er zonder abonnement laden, betalen € 0,66 tot € 0,70 per kWh.

Ondanks de tariefverhogingen zijn Tesla-rijders bij hun Supercharger nog steeds goedkoper uit dan hun mede-elektrische rijders. Andere snelladers zitten rond de € 0,70 per kWh, het tarief dat je ook als niet-Tesla-rijder bij het omvangrijke Supercharger-netwerk betaalt.

Abonnement voor grootverbruikers

Ben je een grootverbruiker zonder Tesla voor de deur, dan kun je bij het merk een abonnement afsluiten van € 12,99 per maand. Hiermee laad je tegen het lagere Tesla-eigen tarief. Een nadeel hiervan is dat je bij Tesla niet kunt laden met een laadpas van een andere provider. Dit kan administratieve rompslomp opleveren voor zakelijke rijders. Om te laden bij Tesla heb je een app nodig. Hoe dit werkt, lees je hier.

Grote regionale prijsverschillen

Hoe dan ook is de huidige prijs wennen voor de Tesla-rijder. Was het tot 2017 gratis en later goedkoper laden mogelijk een extra overweging om voor het merk te kiezen, de recente tariefverhogingen werpen hier voor potentiële kopers wellicht een ander licht op. Ook vanwege de grote regionale verschillen bij de Superchargers. In Uden is het tarief voor Tesla-rijders € 0,45/kWh. Voor dezelfde hoeveelheid betaal je bij de Supercharger in Zevenaar 33 % meer (€ 0,61). Dat scheelt zomaar € 10 per lading.

Andere aanbieders

Gemiddeld over heel Nederland is het tarief voor Tesla-bestuurders de eerder genoemde € 0,57/kWh. Afhankelijk van welke Superchargers je bezoekt, komt dit in de buurt van het tarief van andere aanbieders. Die hebben bovendien geregeld aanbiedingen waardoor deze stations voordeliger (en dus steeds aantrekkelijker) worden. Zo betaal je bij Fastned en Allego nu € 0,68/kWh en bij Ionity € 0,71/kWh.

Geschrokken Tesla-rijders

Net zoals bij fossiele brandstofprijzen fluctueert de prijs voor een kWh op dit moment flink. Actuele Supercharger-prijzen zijn te vinden in het scherm van elke Tesla en in de Tesla-app. ‘Tesla communiceert verder weinig over tariefwijzigingen bij Superchargers, tenzij je zelf op zoek gaat in de app of in de Tesla-navigatie. Ik heb op eerdere publicaties best wel wat feedback van Tesla-rijders ontvangen die geschrokken waren dat ook de immer stabiele Tesla Supercharger-tarieven nu vloeibaar zijn geworden,’ aldus Maarten Hachmang van Laadpastop10.nl.

Altijd een lader dichtbij

Vooralsnog zullen Tesla-rijders zich met name blijven melden bij het eigen netwerk. Dat is bovendien zo wijdvertakt, dat ze andere snelladers amper nodig zullen hebben om Europa te doorkruisen. Als je alle Tesla-laadpalen bij elkaar optelt, zijn het er meer dan die van de andere grote netwerken bij elkaar. Daarmee blijft het Supercharger-netwerk een onmisbare schakel in de transitie naar elektrisch rijden. Ook voor niet-Tesla-rijders. Er is er altijd een dichtbij. En deze gemoedsrust weegt vaak zwaarder dan een hoger laadtarief.

Tesla Supercharger op de kaart

*Alle genoemde tarieven in dit artikel: prijspeil augustus 2022.
Infographic: Laadpastop10.nl