Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ANWB tipt: 11x verborgen pareltjes

Wanneer je als autoliefhebber iets bijzonders wilt rijden zonder gelijk de hoofdprijs te betalen

Als autoliefhebber ontstijg je graag de grijze massa van crossovers en keurige b-segmenters. Met een budget van maximaal 8000 euro is er voor elke autoliefhebber iets te vinden. Wij tippen elf verborgen pareltjes, in willekeurige volgorde.

1.    Jaguar X-Type

Altijd al eens in een Jaguar willen rijden, maar niet aangedurfd. Bekend verschijnsel! De X-type is een prima ‘instap-Jag’. Vergeet alle Mondeo-onzin, dit is een heuse Jaguar. De 2,0 liter V6 is al een genot om te rijden. De grotere motoren zijn krachtiger, maar het centrale differentieel van de vierwielaandrijving houdt het in veel gevallen maar anderhalve ton uit. Een stationwagen is er ook, maar die is moeilijker te vinden op de tweedehandsmarkt.

Bekijk het occasionaanbod van de Jaguar X-Type

2.    Toyota MR2

Denk aan een Japanse roadster en je denkt... MX-5. Jammer, want ook Toyota had tussen 1999 en 2007 een hele leuke roadster in het leveringsgamma. Dankzij een heuse middenmotor, achterwielaandrijving en zekere uiterlijke gelijkenissen werd de MR2 ook wel de 'Japanse Porsche Boxster' genoemd. Je kunt met mindere auto's vergeleken worden! Binnen het budget kun je kiezen uit de mooiste exemplaren. 

Bekijk het occasionaanbod van de Toyota MR2

3.    Volkswagen New Beetle

Doe eens gek! Financieel gezien mag de New Beetle voor Volkswagen wel zijn mislukt, maar dat neemt niet weg dat het best een leuke auto is. Er zijn mensen echt idolaat van dit model en dat is best te begrijpen. Onderhuids is het gewoon een doorsnee Golf en zo rijdt het ook, maar zeker in een opvallende kleur en al helemaal als Cabrio is hij heel onderscheidend.

Bekijk het occasionaanbod van de Volkswagen New Beetle

4.    Citroën DS3

Heerlijk eigenwijs, ‘Frans’ tot in z’n ventieldopjes, dat is de Citroen (en later DS) DS3. Het uiterlijk is onverwisselbaar en je zou de DS3 kunnen zien als een soort Frans alternatief voor een Mini… maar dan betaalbaarder. Hij rijdt net even sportiever dan een C3, bijvoorbeeld, maar is nog best comfortabel en met de driecilindermotor ook lekker zuinig!

Bekijk het occasionaanbod van de Citroën DS3

5.    Saab 9-5

Saab bestaat niet meer en dat is eeuwig zonde. Er staat nog een behoorlijk aanbod in het land, ook van topmodel Saab 9-5. Doordat het merk er niet meer is, staan de prijzen onder druk, maar een beetje liefhebber kent in het land genoeg Saab-specialisten voor het onderhoud. Aanrader: zo’n prachtige 9-5 Estate!

Bekijk het occasionaanbod van de Saab 9-5

 

6.    MG ZT 190

Op zich is de Rover 75 al een prima kandidaat voor deze lijst, maar nog leuker wordt het wanneer de heren en dames van MG de auto onder handen hebben genomen. Qua prestaties legt de 190 pk-sterke 2.5 V6 het tegenwoordig af tegen veel kleinere en efficientere turbo-motoren, maar de beleving en het geluid van de zespitter maken een hoop goed. Naast de MG ZT is er ook een ZT-T, ofwel een stationwagen-variant.

7.    Peugeot 407 Coupé

Zo'n klassieke schoonheid als de 406 Coupé is zijn opvolger wellicht niet, de Peugeot 407 Coupé is nog steeds een bovengemiddeld fraaie en stijlvolle auto. Ondanks de sportieve lijnen is dit geen sportwagen, maar meer een comfortabele grand tourer. Onderhuids schuilt beproefde Peugeot-techniek, dus onderhoud  en onderdleen zijn relatief betaalbaar. De ideale reisgenoot voor een roadtrip naar Zuid-Frankrijk.

Bekijk het occasionaanbod van de Peugot 407 Coupé

8.    Nissan 350Z

OK, ze staan niet op elke straathoek, maar je wilt toch iets echt bijzonders? Een Nissan 350Z is een Zeer Serieuze Sportwagen, met een echt hoog prestatieniveau en toch voldoende comfort voor langeafstanden. Bij normaal gebruik en onderhoud is de 3,5 liter V6 oerdegelijk, maar hij rijdt wel duurder dan een klein autootje. Pas op voor afgetrapte exemplaren!

Bekijk het occasionaabod van de Nissan 350Z

9.    Alfa Romeo 159

Tot grote spijt van iedereen die het merk een warm hart toedraagt, is de Alfa Romeo 159 nooit het verwachte succes geworden. Goed, hij is wat groter en zwaarder dan zijn illustere voorganger (156), maar met name de laatste versie, met de 1750 Turbo-motor rijdt zo dynamisch als je van een Alfa verwacht. Kwalitatief is deze Alfa ook veel beter dan vaak wordt verondersteld

Bekijk het occasionaanbod van de Alfa Romeo 159

10.    Volvo C70

Het comfort en het imago van een heuse Volvo, maar dan in combinatie met het plezier van open rijden. De Volvo C70 heeft een indrukwekkende dakconstructie, die in gesloten toestand net zo goed isoleert als een vast dak. Het gewicht van het dak is wel voelbaar als het in de bagageruimte ligt, die daarmee ook een stuk kleiner wordt. Wat klinkt zo’n vijfcilinder lekker, met open dak!

Bekijk het occasionaanbod van de Volvo C70

11.   Mazda MX-5

OK, een Mazda MX-5 is bijna tè voor de hand liggend voor dit lijstje. Dit is puur sportwagen-rijden, een absoluut genot voor wie er van houdt. Daarbij is een MX-5 kwalitatief uitstekend. Voor dit budget komen we uit bij het mooie model NC, met die brede schermen. Kijk wel uit voor afgetrapte exemplaren, maar je hebt keuze genoeg!

Bekijk het occasionaanbod van de Mazda MX-5

Voor- en nadelen

Hobby's kosten geld en dat gaat in veel gevallen ook op voor het rijden in een auto die de grijze massa ontstijgt. Doorgaans zijn dit de wat sportievere en zwaarder gemotoriseerde auto's en dat merk je in hogere kosten voor onderhoud, verzekering, brandstof en wegenbelasting. Dat wil zeker niet zeggen dat het per definitie onverstandige keuzes zijn. Zorg dat je tijdens de aankoop goed beslagen ten ijs komt, lees je in op de auto naar je keuze, zodat je weet wat de zwakke plekken en aandachtspunten zijn. Laat ook een aankoopkeuring uitvoeren, zodat ook de technische staat van de auto je niet voor verrassingen doet komen te staan. Dikke kans dat jij de komende jaren met een veel grotere grijns achter het stuur zit dan wanneer je was gezwicht voor een verstandige kleinere auto.

Tweedehands aanbod

Om je op weg te helpen bij het kopen van een occasion met een hoge instap vind je hier een actueel aanbod van tweedehands auto’s bij BOVAG aangesloten bedrijven. Aangevuld met informatie die je van de ANWB mag verwachten. Zo geeft de ANWB Koerslijst je een richtprijs van een occasion en zijn ook de maandelijkse kosten van een tweedehands auto voor je inzichtelijk gemaakt. Als onze redacteuren een soortgelijke auto hebben getest kun je ook direct de autotest en de bevindingen van de Wegenwacht lezen.