ANWB tipt: 11x hoge instap

Deze auto’s raden wij aan wanneer je graag hoog zit achter het stuur

Nederlanders staan te boek als het langste volk ter wereld. Vandaar dat we dol zijn op auto’s met een hoge instap! Wij tippen er elf, in willekeurige volgorde.

1.    Skoda Kamiq

Na de grotere Kodiaq en Karoq rondt Skoda haar suv-lijn naar beneden af met de Kamiq. Dat betekent niet dat je consessies moet doen wat betreft interieurruimte, door een lange wielbasis is de beenruimte achterin zelfs voor bovengemiddeld lange volwassen riant.  Skoda levert de Kamiq enkel met benzinemotoren, met handgeschakelde of automatische versnellingsbak.

2.    Toyota RAV4

Het uiterlijk zal niet ieders smaak zijn, maar de RAV4 is in elk geval ruim, stil en comfortabel. Zijn meest aansprekende eigenschap is de hybride aandrijflijn. Toyota bewijst zijn lange ervaring met deze techniek, waardoor de RAV4 een laag verbruikscijfer behaalt. Kijk niet vreemd op van een score van 1 op 15!

Bekijk het occasionaanbod van de Toyota RAV4

Mazda CX-5

3.    Mazda CX-5

Mazda kiest niet voor een kleine motor met turbo, maar juist voor een mooie tweeliter krachtbron, die desondanks best zuinig is. Een gemiddeld verbruik van 1 op 12 is met deze grote auto goed haalbaar. Kwalitatief is de CX-5 ook ijzersterk en afgaand op de ANWB/BOVAG-Koerslijst is de crossover bijzonder waardevast.

Bekijk het occasionaanbod van de Mazda CX-5

Volkswagen T-Cross

4.    Volkswagen T-Cross

Volkswagen was er vroeg bij met de grote Tiguan en de nog grotere Touareg, maar het compacte suv-segment werd lange tijd vergeten. Nu is daar eindelijk de Volkswagen T-Cross. Heel verrassend is de auto niet, maar het is wel heel herkenbaar Volkswagen en daardoor voel je je aan boord al snel helemaal thuis.

Bekijk het occasionaanbod van de Volkswagen T-Cross

5.    Kia Sportage

Het Koreaanse Kia heeft veel in zijn mars en bewijst dat met kwalitatief uitstekende, goed doordachte auto’s. Deze Sportage is er daar eentje van. Hij is ruim, rijdt bijzonder prettig en mag afhankelijk van de motorisering een flinke aanhanger trekken (tot 1.900 kg). De automatische transmissie strekt ook bij deze SUV tot aanbeveling.

Bekijk het occasionaanbod van de Kia Sportage

6.    Dacia Lodgy

Zeker, er zijn een hoop auto's spannender dan deze Dacia Lodgy, maar wie op zoek is naar de voordeligste manier om zeven personen te vervoeren, kan niet om deze Roemeense Fransoos heen. Wie de hoge zit van een standaard Lodgy nog niet hoog genoeg vind is er de Lodgy Stepway, een nog wat verder opgehoogde versie met extra bescherming en bodemvrijheid.

Bekijk het occasionaanbod van de Dacia Lodgy

Nissan Qashqai

7.    Nissan Qashqai

De Qashqai is een van de modellen die sterk heeft bijgedragen aan de populariteit van dit soort semi-terreinwagens. Het huidige model loopt al vijf jaar mee, maar dat is geen bezwaar. De Nissan heeft een ruim interieur; alleen de bagageruimte is wat beperkt. De uitgebreide aanvullende veiligheidsuitrusting geldt dan weer als aanbeveling.

Bekijk het occasionaanbod van de Nissan Qashqai

8.    Fiat Panda

Weinig auto's hebben een bekendere naam dan de Fiat Panda. Hoewel deze derde generatie niks meer van doen heeft met het vierkante origineel, is het nog altijd een slimme en doordachte stadsauto. In de standaard Panda zit je al iets hoger dan in de gemiddelde compacte auto, maar wie een nog hogere zitpositie ambieert kan kiezen voor de Panda City Cross. Deze combineert het stoere uiterlijk van de Panda Cross 4x4 met de voorwielaandrijving van de gewone Panda.

Bekijk het occasionaanbod van de Fiat Panda

9.    Suzuki Vitara

In het verleden stond deze typenaam achterop kleine jeepjes. De hedendaagse Vitara is eerder een semi-terreinwagen. De hoge zitpositie is behouden gebleven, net als een stoer uiterlijk. Andere sterke eigenschappen zijn de interieurruimte en het prijskaartje. Kies wel voor de 1.4-liter benzinemotor: de eenvoudigste krachtbron presteert wat ondermaats.

Bekijk het occasionaanbod van de Suzuki Vitara

10.    Renault Scenic

Je zou het bijna vergeten tussen al die crossovers, maar ooit waren de MPV's niet aan te slepen. Renault was een van de pioniers, eerst met de grote Espace en midden jaren '90 met de eerste Scenic. Deze midi-MPV is er nog altijd, maar ziet er een stuk spannender uit dan voorheen, met onder andere standaard(!) 20-inch lichtmetalen wielen. Het praktische gebruiksgemak heeft er wel iets onder geleden, zo kun je de stoelen van de tweede zitrij niet meer verwijderen.

Bekijk het occasionaanbod van de Renault Scénic

Hyundai Kona

11.    Hyundai Kona

De Hyundai Kona moet het vooral hebben van zijn hoge instap en opvallende uiterlijk, qua praktisch gebruiksgemak biedt de auto weinig voordelen ten opzichte van een normale hatchback. Hyundai levert een breed scala aan aandrijflijnen, van een driecilinder benzinemotor via een hybride tot aan een volledig elektrische versie.

Bekijk het occasionaanbod van de Hyundai Kona

Voor- en nadelen

Hogere auto’s hebben voor- en nadelen. Om te beginnen is er natuurlijk die ruimte, in de vorm van liters lucht in het interieur. Maar de totale luchtweerstand is ook groter en bovendien speelt het gewicht een rol. Daardoor is een auto met een hogere zitpositie minder zuinig dan een reguliere hatchback. Omdat je als inzittende hoger zit, worden zijdelingse bewegingen van de carrosserie sterker gevoeld. Bij de ene auto gaat dit meer ten koste van het comfort dan bij een andere. Meerijdende kinderen kunnen sneller wagenziek worden.

Nederlanders zijn gemiddeld het langste volk ter wereld. Om in te stappen in een lage(re) auto, moet gebukt worden en ook uitstappen kan lastig zijn. Zeker wanneer je wat ouder wordt! Als het vlak van de zitting zich ongeveer op heuphoogte bevindt, schuif je als het ware zo naar binnen (of buiten). Maar wat voor de ene persoon een ideale hoogte is, kan voor een ander een flinke klauterpartij betekenen. Ga daarom altijd proefzitten!

Meer hoge instap?

Deze 11 tips zijn slechts een greep uit alle auto’s met een hoge instap. Het occasionaanbod op ANWB.nl is aangevuld met richtprijzen, autokostenberekeningen, de autotest en de bevindingen van de Wegenwacht.