Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autobedrijven verkopen meer occasions

8 oktober 2019 Onderlinge particuliere verkoop juist op dieptepunt

Occasions worden steeds meer verkocht door autobedrijven en steeds minder door particulieren, zo blijkt uit cijfers van de BOVAG en RDC.

In de eerste drie kwartalen van dit jaar verhandelden particulieren onderling 512.032 auto's, de verwachting is dat het totale aantal dit jaar zal uitkomen rond de 670.000 exemplaren. Op dit moment loopt de onderlinge particuliere verkoop liefst 10,9 procent achter op vorig jaar, al is die daling al langer zichtbaar. In 2007 werden nog 845.000 auto's onderling tussen particulieren verhandeld.

De verkoop van occasions door autobedrijven is daarentegen juist naar een recordhoogte gestegen. In de eerste drie kwartalen van dit jaar verkochten ze gezamenlijk 955.958 personenauto's, een stijging van 1,8 procent ten opzichte van diezelfde periode in 2018. Vorig jaar kwam het aantal door autobedrijven verkochte occasions uit op bijna 1,25 miljoen, bijna twee miljoen meer dan in 2007.

Bovenaan de lijst met populairste occasions prijkt de Volkswagen Golf, de iets kleinere Polo is goed voor een stevige tweede plaats. De derde plek is er voor de Opel Corsa.

Op zoek naar zekerheid

Volgens BOVAG blijkt uit deze cijfers dat de particuliere occasionkoper meer en meer opzoek is naar zekerheid en voor een tweedehandsauto het liefst aanklopt bij een professioneel adres. Via anwb.nl krijg je een handig overzicht van occasions bij BOVAG-aangesloten autobedrijven, aangevuld met informatie die je van de ANWB mag verwachten. Zo geeft de ANWB Koerslijst een richtprijs van een occasion en zijn ook de maandelijkse kosten van een tweedehands auto inzichtelijk gemaakt.