Batterij van je 'keyless' autosleutel leeg?

Vaak kun je gewoon de auto openen en rijden!

Keyless entry-systemen maken het leven net weer een stukje makkelijker, behalve als je in je auto wil stappen en de batterij leeg is. Gelukkig kun je in de meeste gevallen gewoon op weg, we leggen je uit hoe.

Veel nieuwe auto’s zijn voorzien van een keyless entry-systeem. Het is niet langer nodig je autosleutel uit je zak te halen, de auto herkent de sleutel wanneer deze binnen een straal van circa een meter van de auto is en zal de auto ontgrendelen. Ook voor het starten van de auto kan de sleutel in je broekzak of tas blijven, je hoeft slechts op de startknop te drukken (vaak in combinatie met tegelijkertijd het rempedaal indrukken) om de auto te starten. Autosleutels zien er dan ook niet meer uit als een traditionele sleutel en hebben –ogenschijnlijk- geen sleutelbaard meer.

Noodsleutel

Om het keyless entry-systeem te laten werken is de autosleutel voorzien van een zendertje en een kleine batterij om deze zender van stroom te voorzien. Maar wat nu als dat batterijtje leeg is? Geen nood, in vrijwel alle moderne autosleutels zit nog altijd een fysieke sleutel verstopt. Vaak is dit het deel waar de sleutelring aan vast zit en kun je deze noodsleutel tevoorschijn toveren met een klein knopje of door wat kracht te zetten.

De auto openen

Als je die noodsleutel tevoorschijn hebt gehaald ben je er nog niet, veel moderne auto’s hebben namelijk helemaal geen sleutelgat. Tenminste, geen zichtbaar sleutelgat. Bij vrijwel alle auto’s gaat deze verstopt onder een afdekkapje naast de portiergreep van de bestuurdersdeur. Aan de onderkant zit dan een kleine opening waarmee je met de noodsleutel het kapje kunt losklikken. Vervolgens komt er achter dit afdekkapje een ouderwets sleutelgat tevoorschijn waarmee je de auto kunt openen. Het is mogelijk dat je autoalarm zal afgaan, je auto kan immers de sleutel niet herkennen aan het unieke elektronische signaal van die sleutel. Snel de auto starten dus, maar hoe dan?

Starten maar!

Ook hier geldt weer dat in lang niet alle gevallen een sleutelgat aanwezig is. Sommige auto’s hebben een uitsparing waar de gehele autosleutel inpast, bij andere modellen zal je opzoek moeten naar een plek waar de sleutel met lege batterij herkend kan worden. Dit kan een gemarkeerde locatie aan de stuurkolom zijn, op de plek waar je vroeger je contactslot vond, bij andere auto’s moet je de sleutel tegen de startknop aanhouden.

Wanneer jouw auto is voorzien van zo’n slimme autosleutel met keyless entry, zoek dan eens in de handleiding hoe je jouw auto kunt openen en starten in het geval van een lege accu. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan of onder druk van een luid loeiend alarm moet uitzoeken hoe je je auto moet starten. Natuurlijk kun je altijd de Wegenwacht bellen voor hulp en advies.

Let op die sleutel!

Je zult niet de eerste zijn die iemand wegbrengt met de auto en er een half uur later achterkomt dat de persoon die je hebt afgezet de autosleutel bij zich heeft. Zolang de motor draait, zal de auto niet steeds om de sleutel vragen. Wanneer je de motor uitzet, kun je de auto alleen nog starten met de autosleutel. Rij dus zonder de motor uit te schakelen terug naar de persoon die je hebt afgezet of naar de locatie waar de reservesleutel ligt!