Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ANWB tipt: 11x ex-lease auto's

15 september 2019 Ruim aanbod, sluitende onderhoudshistorie en scherpe prijzen

Wie op zoek is naar een jonge gebruikte auto komt ze zeker tegen: ex-leaseauto's. Er zijn genoeg redenen om te kiezen voor zo'n tweedehands zakenauto, zoals scherpe prijzen en een doorgaans complete uitrusting. ANWB heeft elf interessante opties voor je uitgezocht.

1.    Volkswagen Golf GTE

Bijtellingsvoordeel heeft de afgelopen jaren voor een groot deel de succesfactor van leaseauto’s bepaald. Volkswagen’s plug-in hybride, de Golf GTE, ging dan ook als warme broodjes over de toonbank. Nu veel leasecontracten op hun einde lopen, betekent dat een groot aanbod van snelle (want een systeemvermogen van 204 pk) en doorgaans goed aangeklede Golf GTE’s. Wie veel ritten maakt van minder dan 40 km, zal het grootste gedeelte van de tijd volledig elektrisch rijden.

Bekijk het occasionaanbod van de Volkswagen Golf GTE

2.    Peugeot 308

Niet alleen hybrides en plug-in hybrides genoten lange tijd bijtellingsvoordeel, ook zuinige dieselmotoren werden door de overheid gestimuleerd. Je kunt het je door alle ontstane commotie rondom het dieselschandaal nauwelijks meer voorstellen. De stationwagen, SW genaamd, was met afstand het populairst, van de Peugeot 308 met HDI is ongeveer driekwart zo’n extra ruime variant.

Bekijk het occasionaanbod van de Peugeot 308

3.    Skoda Octavia

Onderhuids een Volkswagen Golf, maar de carrosserie is een stuk groter en vooral ruimer.  Dat geld natuurlijk bovenal voor de enorm populaire Octavia Kombi, maar ook de hatchback biedt al een gigantische bagageruimte. Er is ruime keuze uit de zuinige 1.6 TDI Greentech en de eveneens efficiënte 1.2 TSI.

Bekijk het occasionaanbod van de Skoda Octavia

4.    Mercedes-Benz A-Klasse

Na twee generaties A-Klasse met hoge instap, ging Mercedes-Benz in 2012 over op een meer conventionele hatchback. De zakkelijke rijder was er blij mee en liep massaal weg met deze nieuwe instap-Benz. Als gevolg daarvan is het aanbod gebruikte exemplaren riant, al zitten lang niet alle exemplaren even goed in hun spullen. 

Bekijk het occasionaanbod van de Mercedes A-Klasse

5.    Volvo V40

De Nederlandse leaserijder was (en is) dol op de Volvo V40 en Volvo is dol op de Nederlandse leaserijder. Speciaal voor onze markt werd er namelijk een speciale uitvoering van de V40 D4 ontwikkeld, met een lager verbruik, maar nog steeds 190 pk! Later moest de leaserijder overstappen op de minder krachtige D2 voor bijtellingsvoordeel en die twee motoren vind je dan ook in de meerderheid van de tweedehands V40's.

Bekijk het occasionaanbod van de Volvo V40

6.    Toyota Auris Hybrid

De tijden dat hybrides bijzonder vormgegeven modellen waren, denk aan de Prius, ligt al even achter ons. Bij Toyota kom je de techniek in bijna elk model tegen. Vooral de Toyota Auris werd vaak als hybride verkocht, tweederde van het occasionaanbod heeft zowel een benzine- als een elektromotor onder de kap. Vooral in stads- en fileverkeer heb je veel voordeel van de hybridetechniek. In tegenstelling tot de Volkswagen Golf GTE heeft de Auris hybrid geen stekker en hoef je hem dus niet zelf op te laden. 

Bekijk het occasionaanbod van de Toyota Auris Hybrid

7.    Renault Mégane

Wat voor de Peugeot 308 geldt, gaat ook op voor de Renault Mégane: een ruime Franse middenklasser die dankzij een relatief zuinige diesel enige tijd bijtellingsvoordeel genoot en dus in grote getalen werd geleast. Ook hier gaat het vooral om stationwagens, die bij Renault luisteren naar de toevoeging Grand Tour. Laat je niet bang maken door spookverhalen uit begin dit millenium, tegenwoordig staan Renault's bekend als erg betrouwbaar.

Bekijk het occasionaanbod van de Renault Mégane

8.    Tesla Model S

Behalve zuinige diesels en (plug-in) hybrides domineerde één elektrische auto ook jaren terug de lease-statistieken al: de Tesla Model S. Dat betekent dat er nu ook een ruim aanbod aan gebruikte Tesla's voorhanden is. Prijzen beginnen net onder de 40 mille en tot op heden blijkt de degradatie van de accu's zeer beperkt, ook bij hogere kilometerstanden. Nog een plus: bij de eerste bouwjaren zit levenslang gratis laden bij Tesla's Supercharger-netwerk inbegrepen.

Bekijk het occasionaabod van de Tesla Model S

9.    Audi A3 e-tron

Eigenlijk is de Audi A3 e-tron niks meer of minder dan een Golf GTE in een chique jasje. Je krijgt dus dezelfde 1.4-benzine, gecombineerd met een krachtige elektromotor, samen goed voor 204 pk. Ook qua praktische bruikbaarheid ontlopen de twee elkaar nauwelijks, zowel in de Golf als in de A3 houdt de bagageruimte niet over door de accu onder de kofferbak.

Bekijk het occasionaanbod van de Audi A3 e-tron

10.    Hyundai i10

Een vreemde eend in de bijt tussen alle zakenauto's is de Hyundai i10. Toch kwam deze auto een aantal jaren geleden meermaals in de lijstjes met meest geleasde auto's voor. De reden: private lease! De looptijd van private leasecontracten zijn doorgaan iets langer en daarmee de gemiddelde ex-lease occasion iets ouder, maar daar staat tegenover dat particulieren vaak veel minder kilometers maken en dat het onderhoud nog steeds netjes volgens het boekje is uitgevoerd.

Bekijk het occasionaanbod van de Hyundai i10

11.   Mitsubishi Outlander PHEV

Voor veel mensen staat deze Mitsubishi Outlander PHEV symbool voor het bijtellingsvoordeel dat leaserijders genoten op plug-in hybrides. Je ziet ze dan ook op elke straathoek staan en ze duiken ook steeds meer op in de tweedehandsmarkt. Veel exemplaren zijn rijk uitgerust, aangezien ook de bijtelling op accessoires nihil was.

Bekijk het occasionaanbod van de Mitsubishi Outlander PHEV

Voor- en nadelen

Er bestaan een hoop vooroordelen over gebruikte leaseauto's, maar is dat wel terecht? ANWB heeft de voor- en nadelen van ex-leaseauto's op een rijtje gezet.

Tweedehands aanbod

Om je op weg te helpen bij het kopen van een occasion vind je op anwb.nl een actueel aanbod van tweedehands auto’s bij BOVAG aangesloten bedrijven. Aangevuld met informatie die je van de ANWB mag verwachten. Zo geeft de ANWB Koerslijst je een richtprijs van een occasion en zijn ook de maandelijkse kosten van een tweedehands auto voor je inzichtelijk gemaakt. Als onze redacteuren een soortgelijke auto hebben getest kun je ook direct de autotest en de bevindingen van de Wegenwacht lezen.