Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Minder auto's gestolen (maar niet veel minder)

16 juli 2019 Toename diefstal personenwagens van drie jaar of jonger

Het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit houdt bij hoeveel auto's er in ons land worden gestolen. De instantie bespeurt een dalende lijn, maar die vlakt af. De diefstal van jonge voertuigen neemt zelfs toe.

Het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit houdt bij hoeveel auto's er in ons land worden gestolen. De instantie bespeurt een dalende lijn, maar die vlakt af. De diefstal van jonge voertuigen neemt zelfs toe.

Lichte daling

Het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit is een samenwerkingsverband tussen de RDW, de politie en het Verbond van Verzekeraars. De eerste zes maanden van 2019 is het aantal gestolen personenauto's slechts licht gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. Het eerste halfjaar werden er 3.606 auto's gestolen tegen 3.642 exemplaren in dezelfde periode in 2018.

Opvallend is, dat de diefstal van jonge voertuigen met 12 procent toeneemt. De Audi A1 en Fiat 500 dragen met name bij aan deze stijging: de modellen zijn momenteel razend populair bij het dievengilde. De auto's worden ook slechter teruggevonden, terwijl dat percentage voor andere auto's juist stijgt: 36,6 procent van het aantal ontvreemde voertuigen wordt dezelfde dag nog teruggevonden.

Aanschafwaarderegeling

Heb je een aanschafwaarderegeling bij jouw autoverzekering? Dan krijg je de aanschafwaarde van je auto terug! Een dergelijke regeling geldt vaak voor nieuwe auto's en jonge tweedehands exemplaren. Eenvoudig gezegd betekent dit dat je het bedrag vergoed krijgt wat je voor jouw auto hebt betaald.

Niet alleen de duur van zo'n aanschafwaarderegeling is belangrijk; ook het maximale bedrag dat een autoverzekeraar uitkeert. Bij iedere autoverzekering gelden er andere voorwaarden. Ook de ANWB Autoverzekering biedt een aanschafwaarderegeling. Lees er hier meer over.

Preventietips

Met deze tips kun je de kans op autodiefstal verkleinen:

  • Laat jouw autosleutels niet onbeheerd achter (ook niet in je kleding!)
  • Bewaar geen autosleutels waar je dat zou verwachten (in geval van woninginbraak)
  • Laat vermiste autosleutels door je dealer registreren
  • Laat geen waardevolle spullen in de auto achter
  • Open je dashboardkastje en dek geen laadruimtes af; zo zien dieven dat jouw auto leeg is
  • Sluit de auto goed af (vergeet je ramen en het schuifdak niet!)
  • Voorzie jouw auto van een alarm of mechanisch slot
  • Zet de auto op een bewaakte of goed verlichte (parkeer)plaats
  • Graveer het kenteken in de ruiten
  • Gebruik slotbouten tegen diefstal van je lichtmetalen velgen