Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ANWB tipt: 11x crossover

Comfort van een personenwagen met de looks van een stoere 4x4

Crossovers zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld, iedereen lijkt wel zo'n hippe hoog-op-de-poten-auto te willen hebben. Zeker omdat de moderne crossovers deze stoere looks vaak weten te combineren met het comfort van een personenauto. We zetten -in willekeurige volgorde- elf interessante crossovers voor je op een rijtje.

1.    Citroën C3 Aircross

Natuurlijk haakt ook Citroën in op de vraag naar betaalbare, compacte crossovers. De C3 Aircross is een typische Citroën, met een lekker eigenzinnige vormgeving, leuke details en in het rijden ligt veel nadruk op het rijcomfort. De 1,0 liter driecilinder is geen wonder van verfijning, maar hij rijdt wel 1 op 14.

Bekijk het occasionaanbod van de Citroën C3 Aircross

2.    Opel Crossland X

De Crossland X is de grote lieveling geworden in private lease-kringen, dankzij heel scherpe tarieven. Vooral de versie met automatische transmissie tegen een minimale meerprijs scoort uitstekend. Technisch is deze Opel identiek aan de Citroën C3 Aircross, maar uiterlijk is het in alles een moderne Opel, met vooral rustige, sierlijke styling.

Bekijk het occasionaanbod van de Opel Crossland X

3.    Toyota C-HR

Hoe eigenzinnig wil je het hebben? Toyota zei  nooit meer saaie auto’s te willen maken en het eerste model dat na die claim uitkwam was deze C-HR. Het ontwerp is wellicht wat polariserend, maar gezien de aantallen op de weg zijn er voldoende mensen die hem kunnen waarderen. Onderhuids zit sublieme hybride-techniek, voor een mooi laag verbruik.

Bekijk het occasionaanbod van de Toyota C-HR

4.    Kia XCeed

Gebaseerd op de gewone Kia Ceed, maar dan met een geheel nieuw koetswerk. Dankzij vier centimeter langere veren is de Kia XCeed wat comfortabeler dan andere Ceeds, maar daardoor ook iets minder sportief. Komt standaard met een hele rijke uitrusting, met onder andere climate control, led-koplampen, navigatie en 18 inch lichtmetalen wielen.

Bekijk het occasionaanbod van de Kia Ceed

5.    Jeep Renegade

Een heuse Jeep, hoe dicht wil je met een compacte crossover komen bij een echte terreinauto? De Jeep Renegade is het kleinste model dat Jeep ooit had, maar dat doet aan de uitstraling niks af. Wie goed kijkt, ziet leuke details, zoals een Jeepje op de rand van de voorruit en achterlichten die op jerrycans lijken. Technisch identiek aan de Fiat 500X.

Bekijk het occasionaanbod van de Jeep Renegade

6.   Dacia Duster

De Dacia Duster heeft alle eigenschappen die bepalend zijn voor een crossover in dit segment. Best veel ruimte, hij ziet er een tikkeltje stoer uit en wie dat per se wil, kan ‘m ook kopen met vierwielaandrijving. In de basis heeft de Duster sinds kort een 1,0 liter driecilinder van Renault en Nissan en dat is een fijne en zeer moderne motor. Scherp geprijsd, ook!

Bekijk het occasionaanbod van de Dacia Duster

7.    Peugeot 3008

Peugeot heeft ook een compacter model (2008), maar deze 3008 en de sterk gelijkende, maar nòg iets grotere 5008 verkopen uitstekend. Mooie, stoere en toch ook heel fraaie en comfortabele crossovers, met fijne stoelen, maar het zijn niet de ruimste in deze klasse. Het kleine stuur waar je óverheen op je dashboard kijkt went heel snel.

Bekijk het occasionaanbod van de Peugeot 3008

8.    Seat Arona

Natuurlijk heeft Seat ook voor dit model uitvoerig gewinkeld in de schappen bij Volkswagen. Technisch komt de Seat Arona grotendeels overeen met de Polo en de T-Roc, maar dan met de karakteristieke, strakke Seat-styling en een behoorlijke interieurruimte. De 1,0 liter driecilinder TSI is zeker met 85 kW/115 pk sterk genoeg.

Bekijk het occasionaanbod van de Seat Arona

9.    Volvo XC40

De grote XC70 en XC90 gingen eraan vooraf en werden toppers in hun klasse, maar de compactere Volvo XC40 doet het nog beter. Een tikje eigenwijs, nadrukkelijk ‘Zweeds’, met zeer moderne techniek waaronder binnenkort een plug-in hybride. Een echte Volvo: met  een rijke veiligheidsuitrusting en de XC40 biedt een bijzonder prettig rijcomfort.

Bekijk het occasionaanbod van de Volvo XC40

10.    Renault Captur

Renault was er vroeg bij met haar compacte crossover, de Captur was destijds een van de eerste modellen in dit segment. Eind dit jaar staat een gloednieuw model bij de dealers (foto boven). Daar kun je natuurlijk op wachten, zodat je in het nieuwste van het nieuwste rijdt, maar je kunt ook een goede deal maken op een voorraadauto van het uitgaande model.

Bekijk het occasionaanbod van de Renault Captur

11.    Suzuki Ignis

Misschien wel de kleinste crossover van ons land is deze guitige Suzuki Ignis. Voor het ontwerp hebben ze goed gekeken naar de SC100 uit de jaren '70, maar technisch is de Ignis helemaal bijtijds. Dankzij een breed scala aan kleuren en accessoires kun je je Ignis helemaal personaliseren, qua motoren valt er niets te kiezen, de enige optie is een zuinige 1.2-liter benzine-hybride, al dan niet met vierwielaandrijving.

Bekijk het occasionaanbod van de Suzuki Ignis

Voor- en nadelen

Crossovers hebben voor- en nadelen. Door de hogere wagenhoogte is de luchtweerstand groter en bovendien speelt het gewicht een rol. Daardoor is een crossover minder zuinig dan een reguliere hatchback. Omdat je als inzittende hoger zit, worden zijdelingse bewegingen van de carrosserie sterker gevoeld. Bij de ene auto gaat dit meer ten koste van het comfort dan bij een andere. Meerijdende kinderen kunnen sneller wagenziek worden.

Nederlanders zijn gemiddeld het langste volk ter wereld. Om in te stappen in een lage(re) auto, moet gebukt worden en ook uitstappen kan lastig zijn. Zeker wanneer je wat ouder wordt! Als het vlak van de zitting zich ongeveer op heuphoogte bevindt, schuif je als het ware zo naar binnen (of buiten). Maar wat voor de ene persoon een ideale hoogte is, kan voor een ander een flinke klauterpartij betekenen. Ga daarom altijd proefzitten!

Tweedehands aanbod

Om je op weg te helpen bij het kopen van een tweedehands crossover vind je hier een actueel aanbod van tweedehands auto’s bij BOVAG aangesloten bedrijven. Aangevuld met informatie die je van de ANWB mag verwachten. Zo geeft de ANWB Koerslijst je een richtprijs van een occasion en zijn ook de maandelijkse kosten van een tweedehands auto voor je inzichtelijk gemaakt. Als onze redacteuren een soortgelijke auto hebben getest kun je ook direct de autotest en de bevindingen van de Wegenwacht lezen.