Handsfree bellen met Apple Carplay en Android Auto

Zo integreer je jouw smartphone in de auto

Veel moderne auto’s bieden de mogelijkheid je smartphone via bluetooth te koppelen met de auto. Zo kun je handsfree bellen, maar opnemen en dergelijke doe je dan nog steeds via je mobieltje. Wil je écht handsfree bellen (en meer) dan moet je Apple Carplay of Android Auto gebruiken.

Wat doen Apple Carplay en Android Auto precies?

Met behulp van Apple Carplay en Android Auto kun je de bedieningen van je mobiele telefoon integreren in het infotainmentsysteem van je auto. Uiteraard gebruik je Apple Carplay als je een iPhone hebt en Android Auto als je een ander type smartphone hebt. Simpel gezegd komt het hier op neer: de belangrijkste iconen die je normaal op je telefoon ziet voor bijvoorbeeld bellen, maps, muziek en sms-berichten, zie je nu op een scherm in je auto. Vanaf dat scherm kies je nu je telefoongesprek, je afspeellijst of je navigatie. Dat is veel veiliger dan op het schermpje van je telefoon drukken.

Android Auto officieel niet ondersteund

Android Auto is Googles besturingssysteem voor infotainmentsystemen in auto’s. Je verbindt je smartphone (Android 5.0 of hoger) met de auto, waarbij het Android Auto-scherm wordt getoond in het dashboard. Vervolgens kun je met Google Maps navigeren, muziek luisteren met Spotify en inkomende telefoontjes en sms’jes beantwoorden. Probleem met Android Auto is dat het in Nederland officieel niet wordt ondersteund. Je vindt het daarom niet terug in Google Play (Googles website waar je apps downloadt). De oplossing hiervoor is om Android Auto te downloaden via APKmirror. (Check op Google hoe je een apk-bestand installeert). Apple Carplay doet hetzelfde als Android Auto maar dan voor iPhones (vanaf iPhone 5). Apple Car Play wordt in Nederland wél ondersteund. 

Draadloos of via USB

Voor het verbinden van je telefoon met de auto gebruik je de USB-aansluiting. Maar een draadloze verbinding is soms ook mogelijk – dat ligt aan het systeem in de auto. Als de auto CarPlay via een bekabelde oplossing ondersteunt, sluit dan de iPhone aan op de USB-poort. Ondersteunt de auto draadloze CarPlay, houdt dan de stembedieningsknop op het stuur ingedrukt om CarPlay te configureren. Of zet de auto in de draadloze of Bluetooth-koppelingsmodus. Ga vervolgens op de iPhone naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'CarPlay' > 'Beschikbare auto's' en selecteer de auto. Raadpleeg de handleiding van je auto voor meer informatie.

Is je auto geschikt?

Er schuilt één adder onder het gras: je auto moet af-fabriek geschikt gemaakt zijn voor gebruik van Apple Carplay of Android Auto. Veel moderne auto’s bieden die mogelijkheid – maar je moet het dan wel aangevinkt hebben op de optielijst toen je de auto kocht. Koop je een gebruikte auto, check dan of een van deze twee systemen aanwezig is en of het nog naar behoren werkt.

Achteraf inbouwen: eerst heel goed informeren

Er worden ook systemen aangeboden waarbij je Apple Carplay en Android Auto achteraf kan inbouwen, zoals bijvoorbeeld de hier afgebeelde set van Sony. Laat je eerst heel goed informeren over de (on)mogelijkheden van deze apparatuur, want de inbouw kan zeer complex en duur zijn. Dat komt omdat de huidige infotainmentsystemen die in een auto zijn ingebouwd over tal van functies beschikken die vaak ook allemaal moeten worden doorgelust in het after market apparaat. Je begrijpt: de kans op fouten en teleurstelling is dus groot.

Meer over je auto verbinden met het internet