Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

6x hot hatches tot € 10.000

Voor wie op zoek is naar een sportieve auto

Hot hatches is straattaal voor razendsnelle, compacte hatchbacks die zijn afgeleid van doodnormale huis-tuin-en-keuken versies. Dit fenomeen wordt in rap tempo zeldzamer door de steeds strengere emissieregels die gelden voor nieuwe auto's. Wie tegenwoordig zo'n sportieve auto wil, zal dus waarschijnlijk de occasionmarkt op moeten. Daar zijn gelukkig nog steeds pareltjes te vinden. Wij selecteren zes krachtpatsers tot € 10.000 euro uit het B- en C-segment, met maximaal 200.000 kilometer op de teller.

Merk en modelVermogen kW/pkPrijs vanaf*

1. Alfa Romeo MiTo Quadrifoglio Verde

125/kW / 170 pk

€ 8.900

2. MINI Cooper S

135 kW / 184 pk

€ 9.990
3. Renault Clio RS

145 kW / 197 pk

€ 8.950

4. Fiat 500 1.4 16V Abarth

99 kW / 136 pk

€ 9.950

5. Volkswagen Golf GTI

155 kW / 211 pk

€ 9.999

6. Audi TT 3.2 V6 Quattro

184 kW / 250 pk

€ 9.990

*Vanafprijs op basis van in maart 2024 gevonden modellen. Aanbod verschilt per dag.

Krachtig, snel en sportief

Een sportieve auto met veel kracht spreekt nog altijd aan. Ook al kun je in Nederland amper harder dan 100 km/h; kracht om snel in te halen of lekker op te trekken is gewoon handig. Dat hebben moderne elektrische auto's ook (en misschien nog wel meer!), maar een hot hatch geeft je veel meer het gevoel van plezier. Het is voor velen een overweging om zo'n model aan te schaffen.

Vaak mét uitgebreide opties

Vaak zitten er in een hot hatch fijne stoelen die heel veel steun bieden en is de uitrustingslijst ellenlang. Vooral voor die laatse twee zaken betaal je bij een occasion niet meer de hoofdprijs zoals je dat deed toen hij nieuw was. Wie goed zoekt, zal de pk-rijke versie geregeld niet veel duurder aantreffen dan een minder bedeelde broeder.

Hot hatch kopen? Hier moet je op letten

Klinkt goed toch, zo'n hot hatch. Toch zijn er ook wel een aantal nadelen om rekening mee te houden. 

Pas op voor dure reparaties

Zoals gezegd, hebben we een selectie gemaakt van hot hatches met maximaal 200.000 kilometer op de teller. Bij veel auto's staat groot onderhoud op het programma rond deze kilometerstanden. Met name een versleten distributieriem, versnellingsbak en koppelingsplaten zijn veel voorkomende, dure reparaties. Informeer hier dus goed naar en laat de auto eventueel keuren.

Tuning

Sportieve auto's nodigen soms uit om nóg sneller te maken of om te voorzien van zaken zoals stuggere vering of een verlaagd chassis. Dat heet tuning. Leuk, maat het is niet altijd goed nieuws: dat soort aanpassingen zijn vaak minder duurzaam dan de originele keuze van de fabrikant.

Hogere kosten

Een hot hatch heeft vaak hogere kosten. Het onderhoud wil bij krachtige motoren wat hoger uitvallen. Ook rijd je meestal minder zuinig.

Vind jouw droomauto

Naast deze hot hatches zijn er natuurlijk nog veel meer tweedehands auto's tot € 10.000 te verkrijgen. Op ANWB.nl vind je een actueel occasionaanbod, verrijkt met een richtprijs volgens de ANWB Koerslijst, een autokostenberekening incl. afschrijving en de ANWB Autotest met de bevindingen van de Wegenwacht.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.