Een nieuwe auto kopen in 10 stappen

Stap voor stap naar jouw ideale nieuwe auto

Het kiezen en kopen van een nieuwe auto wordt eenvoudig en overzichtelijk met dit 10 stappenplan. Hier vind je praktische tips voor het kopen van een nieuwe auto. 

1. Kies een auto die bij jouw wensen past

Bedenk waarvoor je de nieuwe auto wilt gebruiken én welk model en type daar het beste bij past. ANWB helpt je met een handige tool, de Autokieshulp. Maar denk ook vooral aan:


2. Ga shoppen

Een nieuwe auto kan je, naast de merkdealer, ook via andere kanalen kopen. Je kunt dus ook bij andere autobedrijven shoppen, en op internet zoeken naar de hoogste korting. Wel is het zo dat de merkdealer qua service en leveringsvoorwaarden voldoet aan de normen die de autofabrikant van dat merk aan de dealers stelt.
Hier kan je een nieuwe auto kopen

3. Proefrit

Een uitgebreide proefrit is erg belangrijk. Rij over verschillende soorten wegen (stad, buitenweg, snelweg) om een goede indruk van comfort en weggedrag te krijgen. Let op de instap, de bediening, de besturing, de beenruimte, de zit, bergruimte, het comfort en het zicht.
Tips voor het maken van een proefrit

4. Autokosten

Aan de hand van het kenteken, maar ook op basis van merk en type van het gewenste model, kun je voor jouw eigen situatie de autokosten berekenen.
Bereken hier de autokosten voor je nieuwe auto

5. Onderhandelen

Bij aanschaf van een nieuwe auto kun je onderhandelen over de prijs. Zeker als je geen auto inruilt is vaak een mooie korting te bedingen. Onderhandel ook over accessoires (gratis of voor een zacht prijsje) en de kosten van het overzetten van bijvoorbeeld de autoradio. Nadat de koop gesloten is, kan er niet meer worden onderhandeld. Vraag dus tijdig naar de leveringsvoorwaarden en de garantie. Voel je jezelf onzeker bij het onderhandelen, neem dan iemand mee.

Kosten voor het rijklaar maken van de auto zijn sinds 1 november 2016 in de prijs inbegrepen en mogen niet apart bovenop de consumentenprijs worden berekend. Krijg je er toch mee te maken, dan kun je dit melden bij www.consuwijzer.nl.
Prijs en autokosten berekenen
Bespaar op opties en extra's

6. Leveringstermijn

Het komt nogal eens voor dat een nieuwe auto niet op de afgesproken datum wordt afgeleverd. Neem daarom in de koopovereenkomst een leveringstermijn op. Dat kan een vermoedelijke leveringsdatum of een vaste leveringsdatum zijn. Laat in een aparte alinea opnemen wat te doen bij overschrijding van de leveringstermijn.

7. Koopovereenkomst

Leg de koop schriftelijk vast. Vermeld alle afspraken met de verkoper, zoals de koopprijs, de leveringstermijn, de kleur en het model en type van de auto die je hebt gekocht, evenals de mee te leveren accessoires. Als je een auto koopt via internet kan het zijn dat je bedenktijd hebt, er is speciale wetgeving voor 'koop of afstand'.
Wat zijn uw rechten bij kopen via internet
Meer informatie van over de aankoop van een auto en de koopovereenkomst

8. Garantie

Een nieuwe auto heeft fabrieksgarantie van minimaal twee jaar. Sommige merken bieden drie of meer jaren garantie, één merk zelfs zeven jaar. Ook kan de garantie in veel gevallen (tegen bijbetaling) worden verlengd. Niet alles wordt door de garantie gedekt - er is immers ook normale slijtage van onderdelen. Vraag en lees de garantievoorwaarden altijd goed door.
Alles over fabrieks- en BOVAG-garantie
Juridisch advies over klachten en geschillen

9. De papieren

Het papieren kentekenbewijs van de auto is in 2014 komen te vervallen, bij aanschaf van een andere auto krijg je nu een kentekencard. Het papieren kentekenbewijs, dat bij een gebruikte auto hoort, wordt ingenomen. Op de kentekencard, zo groot als een betaalpasje, staan zowel de voertuiggegevens als die van gegevens van de eigenaar vermeld. Het vervangt hiermee het oude deel IA en IB. Het nieuwe pasje krijg je thuisgestuurd.

Deel II, het overschrijvingsbewijs, is vervangen door een tenaamstellingscode van 9 cijfers. Deze code heb je nodig bij verkoop, inruil, schorsing, sloop of uitvoer van het voertuig. Raak je de code kwijt, dan is het aanvragen van een nieuwe een kostbare aangelegenheid. Deze code kun je dus het beste thuis op een veilige plek bewaren.

Verkoop je jouw auto particulier, dan kan het overschrijven bij de door de RDW aangestelde kentekenloketten. De adressen daarvan vind je op www.rdw.nl, evenals aanvullende informatie over de kentekencard. De overschrijving kun je bij de RDW ook online regelen. Daarvoor heb je de kentekencard nodig (met een papieren kentekenbewijs kun je niet online overschijven), de tennaamstellingscode en een DigiD-app.

Als je een auto bij een garagebedrijf koopt, dan kan deze meestal het kenteken van de auto direct op jouw naam zetten en een nieuwe kentekencard aanvragen. Je moet in beide gevallen een geldig legitimatiebewijs tonen en de card wordt, tezamen met de laatste 5 cijfers van de tenaamstellingscode, door de RDW opgestuurd. In de tussentijd mag je met het tenaamstellingsverslag, dat de eerste 4 cijfers van de code bevat, met de auto rijden.

10. Verzekering en vrijwaringsbewijs

Vanaf het moment dat het kenteken op jouw naam staat, ben je verplicht een WA-verzekering voor de auto te hebben. Heb je een auto ingeruild? Vergeet dan niet het vrijwaringsbewijs van deze auto te vragen. Het vrijwaringsbewijs is erg belangrijk, want daarmee kan je aantonen dat schades en bekeuringen na moment van de verkoop niet door u zijn veroorzaakt.
Sluit een ANWB Autoverzekering af