Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Resterende fabrieksgarantie op een occasion

Van sommige occasions is de fabrieksgarantie nog niet verlopen. Bijvoorbeeld omdat het om een vrij nieuwe auto gaat of omdat de auto een, al dan niet optionele, lange garantieperiode heeft. Hoe werkt dat?

Twee jaar garantie is standaard op elke nieuwe auto, maar sommige merken durven een aanzienlijk langere garantie te bieden. Koploper is Toyota met tot 10 jaar garantie, Kia met 7 jaar garantie, maar ook Hyundai (5 jaar), Seat en Tesla (beide 4 jaar) vallen positief op. Houd er wel rekening mee dat deze langere garantietermijnen doorgaans een kilometerbeperking hebben. Bij Kia is dat bijvoorbeeld 150.000 kilometer: een Kia van 6 jaar oud met 130.000 km op de klok valt daarom nog binnen de garantie, een 4 jaar oude Kia met 160.000 kilometer niet. Bij sommige merken is het mogelijk om extra garantie te kopen. Voor een bepaald bedrag ben je dan voor een langere periode gedekt tegen defecten en reparaties.

Garantie meestal overdraagbaar

Als er sprake is van nog geldige fabrieksgarantie op een tweedehands auto, controleer dan de voorwaarden die de fabrikant stelt aan de (verlengde) fabrieksgarantie. Vaak is deze overdraagbaar op een volgende eigenaar. Daarnaast geldt meestal de beperking dat de auto volgens het officiële onderhoudsschema is onderhouden. Controleer of dit ook het geval is. Daarbij maakt het wettelijk niet uit of dit onderhoud door de dealer of door een ander autobedrijf is uitgevoerd. Zo lang het maar volgens de fabrieksspecificaties is uitgevoerd. Je kunt navraag doen bij dealer of importeur of de fabieksgarantie op een bepaalde auto nog van toepassing is.

Let op bij geïmporteerde auto's. De wettelijke Europese garantie van twee jaar geldt in de hele EU. Binnen die periode kun je je voor garantiekwesties wenden tot een Nederlandse dealer van dat merk, ook als de auto in een ander Europees land verkocht is. Sommige langere garantietermijnen zijn door fabrikanten eveneens Europa-breed geldig, maar aanvullende garanties zijn mogelijk afgegeven door de lokale importeur en daardoor niet geldig in Nederland.

Bij elektrische auto's geldt vaak een langere garantie op het accupakket (vaak 8 jaar met kilometerberperking) dan op de volledige auto. Ook deze garantie is in de meeste gevallen overdraagbaar op een volgende eigenaar.

De plus- en minpunten op een rij:

+ Duidelijke voorwaarden en dekking
+ Garantieafhandeling door elke dealer van het betreffende merk
- Fabrieksgarantie kan vervallen wanneer onderhoud niet juist of tijdig is uitgevoerd.

Welke garanties op een tweedehands auto zijn er nog meer?

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.

Verkoopservice 

Verkoop je auto gegarandeerd via de ANWB. Snel en zonder te onderhandelen met kopers.