Resterende fabrieksgarantie op een occasion

Van sommige occasions is de fabrieksgarantie nog niet verlopen. Bijvoorbeeld omdat het om een vrij nieuwe auto gaat of omdat de auto een, al dan niet optionele, lange garantieperiode heeft. Hoe werkt dat?

Twee jaar garantie is standaard op elke nieuwe auto, maar sommige merken durven een aanzienlijk langere garantie te bieden. Koploper is Kia met liefst 7 jaar garantie, maar ook Hyundai (5 jaar), Seat en Tesla (beide 4 jaar) vallen positief op. Houd er wel rekening mee dat deze langere garantietermijnen doorgaans een kilometerbeperking hebben, bij Kia is dat bijvoorbeeld 150.000 kilometer. Een Kia van 6 jaar oud met 130.000 km op de klok valt dus nog binnen de garantie, een 4 jaar oude Kia met 160.000 kilometer niet. Bij sommige merken is het mogelijk om extra garantie te kopen, voor een bepaald bedrag ben je dan voor een langere periode gedekt tegen defecten en reparaties.

Garantie meestal overdraagbaar

Als er sprake is van nog geldige fabrieksgarantie op een tweedehands auto, controleer dan de voorwaarden die de fabrikant stelt aan de (verlengde) fabrieksgarantie. Vaak is deze overdraagbaar op een volgende eigenaar. Wel geldt meestal de beperking dat de auto volgens het onderhoudsschema is onderhouden. Controleer of dit ook het geval is. Daarbij maakt het wettelijk niet uit of dit onderhoud door de dealer of door een ander autobedrijf is uitgevoerd. Je kunt ook navraag doen bij de dealer of importeur of de fabieksgarantie op die specifieke auto nog van toepassing is.

Let op bij geïmporteerde auto's. De wettelijke Europese garantie van twee jaar geldt in heel Europa en binnen die periode kun je je voor garantiekwesties wenden tot een Nederlandse dealer van dat merk, ook als de auto in een ander Europees land verkocht is. Sommige langere garantietermijnen zijn door fabrikanten ook Europa-breed geldig, maar aanvullende garanties kunnen ook zijn afgegeven door de lokale importeur en daardoor niet in Nederland geldig zijn.

Bij elektrische auto's geldt vaak een langere garantie op het accupakket (vaak 8 jaar met kilometerberperking) dan op de volledige auto. Ook deze garantie is in de meeste gevallen overdraagbaar op een volgende eigenaar.

+ Duidelijke voorwaarden en dekking
+ Garantieafhandeling door elke dealer van het betreffende merk
- Fabrieksgarantie kan vervallen wanneer onderhoud niet juist of tijdig is uitgevoerd.

Welke garanties op een tweedehands auto zijn er nog meer?