Een tweedehands auto voor elk budget

Zo kies je de beste auto voor jouw portemonnee

Occasions zijn momenteel heel gewild. Maar wat is er eigenlijk te koop voor € 2500, € 5000, € 7500 en € 10.000? We helpen je door die tweedehands bomen het bos zien met de beste keuzes voor ieder budget.

Er is in deze tijd een run op occasions, vooral omdat nieuwe auto’s door allerlei verstoringen in het productieproces heel lange levertijden hebben. Wij geven je een overzicht van de beste keuze in tweedehands auto’s voor elk budget.

Een tweedehands auto tot € 2500

€ 2500 is voor velen al best een smak geld, maar met dit budget is het wel lastig om een goede, betrouwbare auto te vinden. Hoge kilometerstanden zijn eerder regel dan uitzondering en het zijn vaak ook niet de jongsten meer. Wees in deze prijscategorie waakzaam op achterstallig onderhoud. Check of de cruciale onderdelen als de motor en versnellingsbak naar behoren functioneren. Kies in deze prijscategorie voor de simpelste auto’s, want wat er niet op zit, kan ook niet kapot.

Voorbeelden zijn Daihatsu’s zoals Cuore, Charade en (ook beneden de € 2500) Grand Move: de Japanners zijn zuinig, oerdegelijk en goedkoop. Met de Fiat Stilo krijg je veel waar voor je geld. Een Rover Streetwise is een stoere auto met goede rijeigenschappen.

Tweedehands auto’s tot € 5000

Met een budget van € 5000 worden je mogelijkheden op de occasionmarkt een stuk ruimer. In deze prijsklasse zie je ook vaker auto’s met garantie. Binnen dit budget heb je veel keuze uit auto’s in de (sub)compacte klasse.

Bijvoorbeeld een Mini Cabriolet, de geliefde auto uit de BMW-familie, of de Think! City: een comfortabele stadsauto, vol elektrisch met een bereik tot 160 kilometer. Ook van de Volkswagen Up, Seat Mii, Skoda Citigo, Citroën C1 en Peugeot 107 staan er genoeg nette exemplaren te koop voor dit geld. De Hyundai i30 met bouwjaar van rond 2010 en de Kia Ceed zijn beide betrouwbare, iets ruimere auto’s.

Een tweedehands auto tot € 7500

Heb je een budget van € 7500, dan komen de grotere modellen binnen handbereik. Het zijn dan wel de wat oudere exemplaren en er staat meestal rond de 100.000 kilometer op de teller, maar dat maakt bij deze auto’s – mits goed onderhouden – niet zoveel uit. Hou wel rekening met hoge maandlasten en prijzige onderhoudsbeurten. Koop ze dus niet van je laatste centen.

Voorbeelden van deze betrouwbare, comfortabele en degelijke auto’s zijn onder andere de Volvo V70, een dikke Volvo XC90 en de Nissan Qashqai. In deze prijscategorie denken we ook aan BMW, Mercedes en Audi.

Tweedehands auto’s tot € 10.000

Een gloednieuwe auto kopen voor minder dan € 10.000 was tot niet heel lang geleden nog mogelijk, maar helaas zijn de tijden veranderd. Je kunt voor dit budget natuurlijk een dikke, grotere occasion kopen, maar dan zit je met hogere onderhoudskosten en lasten. Wij tippen hier juist heel jonge occasions met lage kilometerstanden én ANWB Garantie.

Voorbeelden? Als je kiest voor auto’s uit het segment van de Toyota Aygo, Fiat 500 en Hyundai i10, kom je het dichtst bij het gevoel van een nieuwe auto.

Met dit budget heb je ook de kans om een leuke hybride te rijden. Denk aan een Toyota Auris Hybrid of, jawel, de Prius. Toyota is al sinds jaar en dag bezig met hybrides, dus de aandrijflijn is bewezen betrouwbaar en goed voor een verbruik van 1 op 20 kilometer of zuiniger. Ook vind je in deze categorie de elektrische Renault Zoë uit 2013: een uitstekende auto met lage verbruikers- en onderhoudskosten. Wel even de staat van de accu checken.

Lees ook: Verborgen gebreken tegengekomen na aankoop van een occasion? Ken je rechten als koper. En: maak voor aankoop een inschatting van de gebruikskosten.