Naar artikel

Een tweedehands auto voor elk budget

Auto's tot € 2500, € 5000, € 7500 en € 10.000

Occasions zijn momenteel heel gewild. Maar wat is er eigenlijk te koop voor € 2500, € 5000, € 7500 en € 10.000? We helpen je door de tweedehands bomen het bos te zien met de beste keuzes voor ieder budget.

Auto's zijn de afgelopen jaren een stuk duurder geworden. Daardoor is er in deze tijd een run op occasions - al is de prijs van tweedehands auto's ook flink gestegen. Daardoor kun je momenteel voor € 5000 niet meer dezelfde occasion kopen als vijf jaar geleden. Daarom geven we je een overzicht van de beste keuze in tweedehands auto’s voor elk budget.

Tweedehands auto tot € 2500

€ 2500 is voor velen al best een smak geld, maar met dit budget is het best lastig om een goede, betrouwbare auto te vinden. Hoge kilometerstanden zijn eerder regel dan uitzondering en het zijn vaak ook niet de jongste auto's meer. Wees in deze prijscategorie waakzaam op achterstallig onderhoud. Check of de cruciale onderdelen als de motor en versnellingsbak naar behoren functioneren. Kies in deze prijscategorie voor de simpelste auto’s, want wat er niet op zit, kan ook niet kapot.

Tweedehands auto tot € 5000

Met een budget van € 5000 worden je mogelijkheden op de occasionmarkt een stuk ruimer. In deze prijsklasse zie je ook vaker auto’s met garantie. Binnen dit budget heb je veel keuze uit auto’s in de (sub)compacte klasse. Bijvoorbeeld een Mini, een Mazda 2 of een Toyota Corolla. Ook van de Volkswagen Up, Seat Mii, Skoda Citigo, Citroën C1 en Peugeot 107 staan er genoeg nette exemplaren te koop voor dit geld. De Hyundai i30 met bouwjaar van rond 2010 en de Kia Ceed zijn beide betrouwbare, iets ruimere auto’s.

Een elektrische auto vind je in deze categorie niet. Nou ja, er is een witte raaf, de Think! City: een comfortabele stadsauto, vol elektrisch met een bereik tot 160 kilometer.

Tweedehands auto tot € 7500

Heb je een budget van € 7500, dan komen de grotere modellen binnen handbereik. Het zijn dan wel de wat oudere exemplaren en er staat meestal rond de 100.000 kilometer op de teller, maar dat maakt bij deze auto’s – mits goed onderhouden – niet zoveel uit. Hou wel rekening met hoge maandlasten en prijzige onderhoudsbeurten. Koop ze dus niet van je laatste centen.

Voorbeelden van deze betrouwbare, comfortabele en degelijke auto’s zijn onder andere de Mazda 6, Volvo V70 en Volvo XC90 en de Nissan Qashqai. Denk ook aan de modellen van Toyota zoals de Avensis en Auris. In deze prijscategorie denken we ook aan de oudere modellen BMW, Mercedes en Audi.

Tweedehands auto tot € 10.000

Een gloednieuwe auto kopen voor minder dan € 10.000 was lang geleden nog mogelijk, maar helaas zijn de tijden flink veranderd. Je kunt voor dit budget natuurlijk een dikke, grotere occasion kopen, maar dan zit je met hogere onderhoudskosten en (veel) hogere lasten. Wij tippen hier juist heel jonge occasions met lage kilometerstanden én ANWB Garantie.

Voorbeelden? Als je kiest voor auto’s uit het segment van de Toyota Aygo, Fiat 500 en Hyundai i10, kom je het dichtst bij het gevoel van een nieuwe auto.

Met dit budget heb je ook de kans om een leuke hybride te rijden. Denk aan een Toyota Auris Hybrid of, jawel, de Prius. Toyota is al sinds jaar en dag bezig met hybrides, dus de aandrijflijn is bewezen betrouwbaar en goed voor een verbruik van 1 op 20 kilometer of zuiniger. Ook vind je in deze categorie de elektrische Renault Zoë uit 2013: een uitstekende auto met lage verbruikers- en onderhoudskosten. Wel even de staat van de accu checken.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Andere auto kopen? 

Kies je voor een nieuwe of gebruikte? De ANWB helpt je kiezen en adviseert bij het het kopen.

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.