Europees Bandenlabel: zo werkt het

Vanaf 1 november 2012 zijn alle Europese verkooppunten van autobanden verplicht om het Europees bandenlabel te voeren. Het bandenlabel geeft informatie over het brandstofverbruik, de veiligheid en de geluidsproductie die horen bij een bepaalde band. De bedoeling hiervan is, om consumenten een bewuste keuze te laten maken.

Het bandenlabel gaat hiermee verder dan de bekende energielabels voor auto's of witgoed. Waar daar alleen informatie gegeven wordt over energieverbruik (dus CO2-uitstoot) pakt het Bandenlabel ook geluidsproductie en veiligheid mee. Als maat voor de veiligheidsprestaties wordt gekeken hoe goed de band remt in natte omstandigheden. Het label moet de verkeersveiligheid verhogen en de belasting voor het milieu verlagen.

Waar komt u het bandenlabel tegen?

 • Alle personen- en bestelautobanden die op een verkooppunt zichtbaar zijn voor de consument moeten zijn voorzien van een labelsticker op het loopvlak van de band.
 • Bandenverkopers moeten vóór de aankoop van een band informatie over het label aan de consument geven.
 • De informatie rond het bandenlabel moet gepresenteerd worden bij of op de rekening.
 • Het label moet zichtbaar zijn in promotiemateriaal  van de band (folders e.d.) en op de website.

Wat zegt het bandenlabel?

Het label zegt iets over:

 • Brandstofverbruik:
  Een band heeft een zogeheten rolweerstand. Hoe sterker de rolweerstand, hoe meer brandstof er nodig is om die weerstand te overwinnen. Ergo: des te ongunstiger is de vermelding van het bandenlabel op dit onderdeel.
 • Veiligheid:
  Er zijn verschillende eigenschappen van een band die belangrijk zijn om die veiligheid te kunnen bieden. Denk hierbij aan de hoeveelheid grip, het vermogen om te kunnen afremmen op zowel droge als natte wegen en vanaf hoge snelheid, om weerstand te bieden tegen aquaplaning, etc. Als kenmerk om de veiligheid van een band op het label op te nemen is gekozen voor de remweg op nat wegdek.
 • Geluidsproductie:
  Op het label staat alleen informatie over het geluid van banden buiten de auto. Het geluid van banden in de auto kan heel anders ervaren worden.

Wat vindt de ANWB?

De ANWB vindt het goed dat er aandacht is voor de kwaliteit van autobanden. Het label stimuleert bandenfabrikanten om een geluidsarme, veilige band te ontwikkelen waarmee zuinig kan worden gereden.
Het bandenlabel kan zeker behulpzaam zijn bij een eerste oriëntatie. Toch raadt de ANWB iedereen aan om ook deskundig advies in te winnen en grondige bandentests te raadplegen bij de aankoop van een band. Op basis daarvan kan worden bepaald wat uiteindelijk de goede keuze is.

bandenlabelOm te weten wat de prestaties zijn van een band, moeten namelijk alle bandeigenschappen in onderlinge samenhang worden beproefd en beoordeeld. Juist die onderlinge samenhang is belangrijk, omdat veel eigenschappen van een band elkaar tegenwerken. Zo gaat het verbeteren van grip doorgaans ten koste van de slijtvastheid. Bandenfabrikanten moeten dus steeds een compromis zien te vinden en de verschillende   eigenschappen zo goed mogelijk met elkaar verenigen.

Of dit gelukt is, wordt beoordeeld met een uitvoerige bandentest.  Consumenten doen er goed aan deze tests te raadplegen voordat zij tot de aankoop van een band overgaan. Dit geeft hen een goede indruk van de  totale prestatie van de band die zij op het oog hebben. Ook kunnen zij deskundig advies inwinnen bij hun dealer.